“Δημοψηφίσματα” στην Ουκρανία: Συντριπτικά ποσοστά υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία, λέει η Μόσχα

“Δημοψηφίσματα” στην Ουκρανία: Συντριπτικά ποσοστά υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία, λέει η Μόσχα
Καταμέτρηση ψήφων στο Λουχάνσκ AP

Το Κρεμλίνο κάνει λόγο για μεγάλα ποσοστά ψήφων υπέρ της προσάρτησης τεσσάρων κατεχόμενων περιφερειών στη Ρωσία. Το Κίεβο "δεν μπορεί πλέον να διεξαγάγει συνομιλίες". ΟΗΕ και Δύση υποστηρίζουν "την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας".

Οι φιλορωσικές αρχές στις ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα -οι οποίες ελέγχονται εν μέρει ή εξ ολοκλήρου από τη Μόσχα – ανακοίνωσαν συντριπτικά ποσοστά υπέρ της προσάρτησης των τεσσάρων περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία βάσει των «δημοψηφισμάτων» που διοργάνωσαν.

Στο Λουχάνσκ, το «ναι» στην προσάρτηση στη Ρωσία συγκέντρωσε 98,42%, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ηγεσία της αποσχισθείσας ουκρανικής περιφέρειας.

Στην Ζαπορίζια, οι φιλορωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το 93,11% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία, με καταμετρημένο το σύνολο των ψηφοδελτίων.

Στη Χερσώνα, η κατοχική διοίκηση που υποστηρίζει τη Μόσχα ανακοίνωσε ότι το 87,05% ψήφισε «ναι», σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα.

Στο Ντονέτσκ, όπου η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί, η ηγεσία της αποσχισθείσας ουκρανικής περιφέρειας επιβεβαίωσε ότι το «ναι» επικρατεί με συντριπτικό ποσοστό.

«Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας, στη Ρωσία», έσπευσε να σχολιάσει ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη πως η προσάρτηση επιπλέον εδαφών από τη Ρωσική Ομοσπονδία θα κατέστρεφε οποιαδήποτε πιθανότητα ειρηνευτικών συνομιλιών, επτά μήνες αφότου η Μόσχα ξεκίνησε τον πόλεμο.

«Τα ψευδοδημοψηφίσματα που οργάνωσε η Ρωσία δεν έχουν καμία νομιμότητα και συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τα εδάφη αυτά είναι Ουκρανία», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ» την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αδύνατη για το Κίεβο κάθε διαπραγμάτευση με τη Μόσχα μετά τα “δημοψηφίσματα”

Το Κίεβο δεν μπορεί να διεξαγάγει καν συνομιλίες με τη Μόσχα έπειτα από την οργάνωση των “δημοψηφισμάτων” για την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσία, όπου ανακοινώθηκε την Τρίτη το βράδυ η επικράτηση του «ναι», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η αναγνώριση από τη Ρωσία των ψευτοδημοψηφισμάτων», η «εφαρμογή του σεναρίου της Κριμαίας», η «νιοστή προσπάθεια προσάρτησης τμήματος της ουκρανικής επικράτειας» σημαίνει «πως δεν μπορούμε να συζητήσουμε με τον νυν ρώσο πρόεδρο» Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε ο κ. Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένη παρέμβασή του που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑ.

Εκφράστηκε προτού ανακοινωθούν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στη Χερσώνα, στη Ζαπορίζια και στη Λουγκάνσκ, όπου το «ναι» στην ένταξη στη Ρωσία κέρδισε με μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από τις φιλορωσικές αρχές. Αργότερα, τη νίκη του «ναι» ανακοίνωσαν και οι αρχές της Ντανιέτσκ.

Στην παρέμβασή του στον ΟΗΕ, ο ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε τα δημοψηφίσματα, κατ’ αυτόν «φάρσα» με αποτελέσματα καθορισμένα «εκ των προτέρων».

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος χαρακτήρισε «την προσάρτηση των περιοχών» της Ουκρανίας στη Ρωσία «την πιο βάρβαρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Από τη σκοπιά του κ. Ζελένσκι, η Ρωσία πρέπει «να διωχτεί από όλους τους διεθνείς οργανισμούς» εξαιτίας των ενεργειών της, ή τουλάχιστον να ανασταλεί η συμμετοχή της σε αυτούς.

«Οι απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων έχουν γίνει σταθερά των ρώσων αξιωματούχων και προπαγανδιστών», κατήγγειλε ακόμη, καθώς το Κρεμλίνο υπενθύμισε την Τρίτη ότι το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα προβλέπει τη χρήση τέτοιων όπλων σε περίπτωση επίθεσης εναντίον του ρωσικού εδάφους.

Ο ΟΗΕ υποστηρίζει «την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» στα «αναγνωρισμένα» σύνορά της

Τα Ηνωμένα Έθνη επανέλαβαν την Τρίτη την υποστήριξή τους στην «εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» στα «αναγνωρισμένα σύνορά της», κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν απόλυτα δεσμευμένα στον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, της ενότητας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων τους», υπογράμμισε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για πολιτικά θέματα, η Ρόζμαρι Ντικάρλο, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ΣΑ.

Μολαταύτα, οι ΗΠΑ, μαζί με την Αλβανία, διένειμαν «σχέδιο απόφασης που καταδικάζει τα ψευτοδημοψηφίσματα», «καλεί τα κράτη μέλη να μην αναγνωρίσουν οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος στην Ουκρανία» και να «υποχρεωθεί η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία», είπε η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Κι αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει το βέτο της «για να προστατευτεί», «θα στραφούμε στη Γενική Συνέλευση για να στείλουμε απερίφραστο μήνυμα στη Μόσχα», πρόσθεσε, σημειώνοντας στον Τύπο πως σκοπός είναι να διεξαχθεί ψηφοφορία στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΓΣ, στην οποία συμμετέχουν τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ και στην οποία κανένα από αυτά δεν έχει δικαίωμα αρνησικυρίας, ενέκρινε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ψηφίσματα που καταδίκαζαν τις ενέργειες της Μόσχας.

Η θέση του Πεκίνου αναμενόταν με ενδιαφέρον και ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Τζανγκ Τζουν, τόνισε πως είναι «σαφής και σταθερή· δηλαδή ότι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να χαίρουν σεβασμού».

Ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια, διαβεβαιώνοντας πως τα “δημοψηφίσματα” διεξήχθησαν με «διαφανή» τρόπο, επιτίμησε τον «παροξυσμό οργής» και την «προπαγάνδα» της Δύσης, σκοπός της οποίας κατ’ αυτόν είναι να προκαλέσει «ακατάσχετη αιμορραγία στη Ρωσία» για να «την υποτάξει στη δική της θέληση».

Διεμήνυσε ότι «αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί αν το Κίεβο δεν αναγνωρίσει τα λάθη του και τα στρατηγικά σφάλματά του και δεν αρχίσει να κατευθύνεται από τα συμφέροντα του δικού του λαού αντί να εκτελεί τυφλά αυτά που θέλουν οι άνθρωποι που το χειραγωγούν».

Σολτς: Η Γερμανία δεν θα αποδεχθεί τα “δημοψηφίσματα”

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Γερμανίας τονίζει σε δήλωσή του που δημοσιεύεται σήμερα στον Τύπο πως η θέση του Βερολίνου σε ό,τι αφορά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, όπου οι φιλορωσικές αρχές οργάνωσαν τις τελευταίες ημέρες δημοψηφίσματα για την προσάρτηση τεσσάρων περιφερειών στη Ρωσία, δεν θα αλλάξει.

«Δεν θα αποδεχθούμε τα αποτελέσματα αυτών των δημοψηφισμάτων, που αποτελούν απάτη, και η υποστήριξή μας στην Ουκρανία θα συνεχιστεί αμείωτη», τόνισε ο Όλαφ Σολτς σε δήλωσή του στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung που δημοσιεύεται στο σημερινό της φύλλο.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία, που προκαλεί αντεγκλήσεις, ο κ. Σολτς επέμεινε πως το Κίεβο θα παραλάβει άμεσα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) σοβιετικού σχεδιασμού από άλλες νατοϊκές χώρες, τα αποθέματα των οποίων θα αναπληρωθούν από τη Γερμανία και άλλους στο πλαίσιο της λεγόμενης κυκλικής ανταλλαγής. Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος απέφυγε να αναφερθεί στην πιεστική απαίτηση του Κιέβου να της σταλούν γερμανικά άρματα μάχης τελευταίας τεχνολογίας.

«Η Γερμανία υποστηρίζει την Ουκρανία όσο περισσότερο μπορεί», όμως «ταυτόχρονα κάνει ό,τι μπορεί για να προληφθεί σύρραξη απευθείας ανάμεσα στο NATO και τη Ρωσία», είπε ο καγκελάριος στη Νόιε Οσναμπρίκερ Τσάιτουνγκ. Επέμεινε στο γεγονός πως αυτό θέλει η πλειοψηφία των Γερμανών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα