Εθνική Τράπεζα: Αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στις Χορηγήσεις

Εθνική Τράπεζα: Αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στις Χορηγήσεις
Εθνική Τράπεζα EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Την πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ρίχνοντας στην αγορά 3,5 δις. ευρώ νέα δάνεια μέχρι τέλος του έτους, γνωστοποίησε ο Διευθύνων Σύμβουλος Π. Μυλωνάς.

Σε ατμομηχανή χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας φιλοδοξεί να καταστεί για το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης η Εθνική Τράπεζα, αξιοποιώντας το πλεονέκτημα που της δίνουν τα εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου και η επί τα βελτίω αναθεώρηση των στρατηγικών στόχων για την τριετία 2023 – 2025.

Ενημερώνοντας χθες το απόγευμα τους αναλυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για ανάκαμψη της ζήτησης για νέα δάνεια το δεύτερο εξάμηνο του έτους, τόσο από τις επιχειρήσεις όσο -κυρίως- από τους ιδιώτες δεδομένης της ισχυρής πορείας που καταγράφει η εγχώρια οικονομία. Μάλιστα διευκρίνισε ότι οι επιχειρηματικοί κλάδοι που θα πρωταγωνιστήσουν από πλευράς ζήτησης σε επίπεδο χορηγήσεων είναι ο τουρισμός, οι υποδομές και οι ΑΠΕ. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, η Εθνική Τράπεζα είναι απόλυτα έτοιμη να αξιοποιήσει την συγκεκριμένη συγκυρία με την διοίκηση να αποκαλύπτει ότι για τα εταιρικά και επιχειρηματικά δάνεια έχει στην αναμονή προς εκταμίευση εγκεκριμένα δάνεια ύψους 2,5 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ επιπλέον 1 δισ. ευρώ έχουν κατατεθεί προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες της τράπεζας.

Ωστόσο ο κ. Μυλωνάς παραδέχθηκε ότι «το πρώτο εξάμηνο ήταν απογοητευτικό, κυρίως λόγω των αυξημένων επιτοκίων» και χαρακτήρισε «επίπεδη» την εικόνα των χορηγήσεων στις αρχές της χρονιάς, με τα εταιρικά δάνεια να καταγράφουν κινητικότητα έναντι του retail.

Ειδικότερα, οι εκταμιεύσεις το β’ τρίμηνο του 2023 διαμορφώθηκαν σε 1,4 δισ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 22% σε τριμηνιαία βάση, αντανακλώντας τις εκταμιεύσεις εταιρικής τραπεζικής (+30% σε τριμηνιαία βάση). Τα εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ ετησίως και ανήλθαν σε 27,4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή μείωση από την αρχή του έτους, αποτυπώνοντας τις υψηλότερες αποπληρωμές κεφαλαίου κίνησης από εταιρείες με υψηλή ρευστότητα. Όπως αναφέρθηκε, «η τάση στις εκταμιεύσεις διαφαίνεται αυξητική το β’ εξάμηνο 2023 και αναμένεται να επιτρέψει στα εξυπηρετούμενα δάνεια να επεκταθούν δυναμικά μέχρι το τέλος του έτους».

«Κόκκινα» δάνεια

Ερωτηθείς για την πορεία των κόκκινων δανείων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας έκανε λόγο για μικρή αύξηση στις πρώιμες καθυστερήσεις αποπληρωμών στεγαστικών δανείων που, όμως, όπως υπογράμμισε παραμένει πολύ χαμηλότερη του αναμενόμενου.

Πιο αναλυτικά, στην Ελλάδα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν σε 1,7 δισ. ευρώ ή μόλις 300 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις, με την τράπεζα να διατηρεί τον στόχο για NPEs, ύψους 350 εκατ. ευρώ, το 2023. Στην Ελλάδα, ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώθηκε σε 5,3% και ο δείκτης κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις σε 82,1%.

Αναθεώρηση business plan

Παράλληλα οι εντυπωσιακές επιδόσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας για το πρώτο εξάμηνο είχαν σαν αποτέλεσμα μια ακόμη επί τα βελτίω αναθεώρηση των στόχων για την τριετία 2023 – 2025.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Παύλος Μυλωνάς, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, η τράπεζα στοχεύει, μεταξύ άλλων, σε:

  • Δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (core RoTE) πάνω από 15% το 2023 – έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 11% – και 13% το 2025 από 12% προηγουμένως.
  • Κέρδη ανά μετοχή πάνω από 1,10 ευρώ έναντι αρχικής εκτίμησης 0,75 ευρώ για το 2023 και 0,9 ευρώ για το 2025.
  • Οργανική παραγωγή κεφαλαίου πάνω από 450 μονάδες την τριετία 2023 – 2025, με τον στόχο να είναι αυξημένος κατά 100 μονάδες.

Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε το α’ εξάμηνο σε 17,3%.

Μέρος των αυξημένων κεφαλαίων της ΕΤΕ –επτά δισ. ευρώ, εκ των οποίων το ένα δισ. ευρώ είναι το β’ τρίμηνο- πάντως, θα μπορούσαν, επίσης, να κατευθυνθούν στο «χτίσιμο» συνεργασιών με διάφορους «παίκτες» της αγοράς που έχουν την εξειδίκευση. «Στοχεύουμε σε συνεργασίες που ενισχύουν την ικανότητά μας να δημιουργούμε έσοδα από προμήθειες», σχολίασε χαρακτηριστικά ο CEO της τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, η ΕΤΕ ολοκλήρωσε τον περασμένο Ιούνιο την αγορά ποσοστού 7,5% στην Epsilon Net, μαζί με την υπογραφή μίας μακροχρόνιας, αποκλειστικής συμφωνίας συνεργασίας με αντικείμενο τον από κοινού σχεδιασμό, την ανάπτυξη και διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών που αποσκοπούν στην ενίσχυση και στήριξη του επιχειρείν στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα