Η αξιολόγηση έμεινε στη μέση, ενώ ο χρόνος τρέχει

Τη συλλογή στοιχείων συνεχίζει εναγωνίως η Αθήνα. Στον αέρα ακόμη η επιστροφή των δανειστών. Δεν υπάρχει ημερομηνία έλευσής τους επί ελληνικού εδάφους. Επί τω έργω τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, αναμένουν τους προϊσταμένους τους. Νέα εμπόδια στη διαπραγμάτευση
- 15 Φεβρουαρίου 2016 08:46
Μάχη για την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα, το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα – χωρίς ωστόσο αυτό να είναι βέβαιο – δίνει το οικονομικό επιτελείο, καθώς ο Φεβρουάριος έχει ήδη φτάσει στα “μισά” του.
Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που παραμένουν στην Αθήνα, έχουν ήδη “οργώσει” κάθε πτυχή του ελληνικού προϋπολογισμού και των στοιχείων ανά υπουργείο, προκειμένου να είναι σε θέση να ενημερώσουν διεξοδικά και άμεσα τους “προϊσταμένους” τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Από τον βαθμό προόδου στη διαδικασία συλλογής στοιχείων θα διαφανεί πόσο σύντομα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην Αθήνα το κουαρτέτο, για τη συνέχιση της αξιολόγησης, η οποία έχει μείνει κυριολεκτικά “στη μέση”.
Εκτός από τον χρόνο, ο οποίος μόνο σύμμαχος δεν είναι για τις προσπάθειες της κυβέρνησης, η Αθήνα “σκοντάφτει” διαρκώς πάνω σε νέα εμπόδια, τα οποία επιβαρύνουν τη θέση της σε όρους διαπραγμάτευσης. Την ώρα που η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει το “όπλο” της υπερείσπραξης εσόδων για το 2015, προκειμένου να αντικρούσει τις αξιώσεις των δανειστών για τη λήψη νέων μέτρων, στο προσκήνιο επανέρχεται ο “εφιάλτης” της ύφεσης. Τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το 2015 έκλεισε με ύφεση 0,7% έναντι εκτίμησης για μηδενική συρρίκνωση του ΑΕΠ, αποτελούν “βόμβα” στα θεμέλια του προϋπολογισμού αλλά και στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αποφυγή νέων μέτρων.
Το δημοσιονομικό πεδίο θα συνεχίσει να αποτελεί τον “Γόρδιο Δεσμό” της διαπραγμάτευσης, καθώς οι δανειστές συνεχίζουν να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το ύψος του δημοσιονομικού κενού. Για τη διετία 2015 – 2016 οι Ευρωπαίοι το τοποθετούν στα 900 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ το ΔΝΤ σε διπλάσια ακριβώς επίπεδα και συγκεκριμένα σε 1,8 δισ. ευρώ.
Ο τελικός λογαριασμός παραμένει ανοικτός και δεν πρόκειται να “κλειδώσει” πριν την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα. Ωστόσο μέχρι τότε θα συνεχίσει να πέφτει βαριά η “σκιά” των ακραίων απαιτήσεων για τη λήψη νέων μέτρων 7-9 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, τις οποίες και διατύπωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.