“Νάρκη” από παρατεταμένο lockdown στο σενάριο της ανάπτυξης για το 2021

“Νάρκη” από παρατεταμένο lockdown στο σενάριο της ανάπτυξης για το 2021
Κλειστό κατάστημα στην Αθήνα eurokinissi

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 3.660 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 326 εκατ. ευρώ ή 8,2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021.

Ο Μάρτιος είναι ante portas και ήδη η οικονομία μετρά τον τρίτο μήνα που βρίσκεται σε ένα παρατεταμένο lockdown. Τα μηνύματα, δε, είναι άκρως ανησυχητικά από πολλούς κλάδους αλλά και από το δημόσιο ταμείο. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση τον Ιανουάριο το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 1.473 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1.031 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 495 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020.

Το καμπανάκι, δε, από τα έσοδα είναι ηχηρό. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 3.660 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 326 εκατ. ευρώ ή 8,2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021. Οι φόροι μάλιστα που συνδέονται με την κατανάλωση καταγράφουν πτώση όπως ο ΦΠΑ και οι ΕΦΚ ενώ «κόπωση» δείχνουν και οι τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας που είναι μειωμένοι κατά 77 εκατ. ευρώ ή 25,6% εκ των οποίων : ΕΝΦΙΑ κατά 75 εκατ. ευρώ ή 25,3%, ο φόρος εισοδήματος πληρωτέος από Φυσικά Πρόσωπα (ΦΠ) κατά 42 εκατ. ευρώ ή 5,5% και ο φόρος εισοδήματος πληρωτέος από εταιρίες (ΝΠ) κατά 39 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά δόσεις που ήταν να καταβληθούν δεν καταβλήθηκαν και έγιναν «φέσι» για το δημόσιο, απότοκο της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Έτσι με τον δεύτερο μήνα να πηγαίνει χαμένος και τον δεύτερο να έχει θολό ορίζοντα μέχρι τουλάχιστον τα μέσα του ο στόχος του φετινού Προϋπολογισμού, για ρυθμούς ανάπτυξης 4,8%, φαντάζει άκρως φιλόδοξος. Να σημειωθεί ότι στις προβλέψεις της Κομισιόν κάνει λόγο για ρυθμούς 3,5%. Ακόμη και αυτό, όμως, το ποσοστό δεδομένων των συνθηκών φαντάζει ικανοποιητικό.

Δεν είναι τυχαίες οι επισημάνσεις και χτες του Υπ. Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο Ρ/Σ ΣΚΑΙ που επισήμανε ότι για κάθε 15 ήμερες που μένει κλειστό το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές, τα ταμειακά διαθέσιμα περιορίζονται κατά 1-1, 2 δισ. ευρώ, το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού μειώνεται κατά 0,7%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης επιβαρύνεται κατά 0,8%.

Είναι προφανές ότι ο λογαριασμός ανεβαίνει συνεχώς και για αυτό άλλωστε ο πήχης για τη στήριξη της οικονομίας έχει μπει τόσο από το Υπ. Οικονομικών όσο και την Κομισιόν στα11,6 δισ. ευρώ μήπως και κρατηθεί η οικονομία αλλά και το σενάριο της ανάπτυξης. Ενισχυτικά πάντως στο ΑΕΠ θα λειτουργήσει η εκταμίευση των πρώτων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης κάτι που αποτελεί και το «κρυφό» χαρτί για το «φρενάρισμα» της ύφεσης. Βέβαια ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το πότε το Ταμείο θα αρχίσει να «δίνει» στην Ελληνική οικονομία με τις ελπίδες να εναποτίθενται στο τέλος του πενταμήνου.

Εν τω μεταξύ ο φόβος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο πλέον να σκέφτεται «διπλά» το τι ενισχύσει θα προωθήσει. Πλέον τα οριζόντια μέτρα σταδιακά αποσύρονται και βγαίνουν μπροστά οι «στοχευμένες» παρεμβάσεις.

Όπως είπε στον ΣΚΑΙ την Πέμπτη 25/2 ο υπουργός Οικονομικών η συνέχιση της κρίσης και των περιορισμών στην οικονομία πιέζει τις επόμενες ημέρες θα εκταμιευθούν πόροι για τον 6ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και στη συνέχεια θα ακολουθήσει και ο 7ος κύκλος. Όπως τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, τα κριτήρια για την κατανομή της ρευστότητας στις επιχειρήσεις θα δίνουν προτεραιότητα σε όσες έχουν κλείσει με κυβερνητική εντολή, δηλαδή κυρίως στον κλάδο της εστίασης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα