Περιβαλλοντικές υποδομές στρατηγικής σημασίας προωθούνται για Μύκονο, Πάρο και Σύρο με αιχμή τη διαχείριση αποβλήτων

Διαβάζεται σε 3'
Περιβαλλοντικές υποδομές στρατηγικής σημασίας προωθούνται για Μύκονο, Πάρο και Σύρο με αιχμή τη διαχείριση αποβλήτων
ISTOCK

Τις επόμενες ημέρες δημοπρατείται το έργο κατασκευής τριών νέων Μονάδων Ανάκτησης και Ανακύκλωσης Απορριμμάτων (ΜΑΑΑ) σε Μύκονο, Πάρο και Σύρο, συνολικού προϋπολογισμού 194,92 εκατομμυρίων ευρώ.

Ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα που έχουν δρομολογηθεί ποτέ για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. απαραίτητα για την βιωσιμότητα του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος, απαραίτητα και για τη θωράκιση του τουρισμού μπαίνει σε τροχιά. Όπως, ανακοίνωσε με ανάρτησή του ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, τις επόμενες ημέρες δημοπρατείται το έργο κατασκευής τριών νέων Μονάδων Ανάκτησης και Ανακύκλωσης Απορριμμάτων (ΜΑΑΑ) σε Μύκονο, Πάρο και Σύρο, συνολικού προϋπολογισμού 194,92 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για «βαριά» υποδομή διαχείρισης απορριμμάτων, όπως τη χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης, με υψηλή περιβαλλοντική αξία και καθοριστικό ρόλο στον συνολικό σχεδιασμό για την κυκλική οικονομία στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Το έργο εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ τη δημοπράτησή του ενέκριναν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και η Περιφερειακή Επιτροπή.

Ο Γιώργος Χατζημάρκος, μάλιστα,  έκανε ειδική αναφορά στον σχεδιασμό που ξεκίνησε μόλις πριν τρία χρόνια, με τη στελέχωση του ΦοΔΣΑ, και τόνισε τη συμβολή πολλών θεσμικών εταίρων: των Δήμων, της Γενικής Γραμματείας ΣΔΙΤ, του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΝ, Μανώλη Γραφάκου. Παρά τις επιθέσεις και τις πολιτικές τριβές, όπως σημειώνει ο ίδιος, «με πάνω από 600 εκατ. ευρώ έργα, ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου κοιτάει στα μάτια όλες τις νησιώτισσες και όλους τους νησιώτες».

Ολοκληρώνοντας την ανάρτησή του, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι μετά τη δημοπράτηση των μεγάλων έργων, σειρά παίρνουν δράσεις ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και μετατροπής περισσότερων νησιών σε Zero Waste, ακολουθώντας το πρότυπο της Τήλου.

«Το αποτύπωμα του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου είναι κληρονομιά στις γενιές που ακολουθούν», αναφέρει χαρακτηριστικά, απευθύνοντας ευχαριστίες στους συνεργάτες του και διαμηνύοντας πως το έργο που παραδίδεται δεν είναι απλώς ένα βήμα μπροστά, αλλά «μίλια μπροστά».

Το μοντέλο Τήλου

Υπενθυμίζεται ότι  η Τήλος καταφέρνει όχι μόνο να “εκπληρώσει” τους ευρωπαϊκούς στόχους ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών αλλά να γίνει και τόπος όπου τα απόβλητα πλέον από βάρος γίνονται χρήσιμη ύλη.

Με απόλυτα ποσοστά ανακύκλωσης  η Τήλος έχει “εξαφανίσει” του χώρους απόθεσης υπολειμμάτων και πλέον αποτελεί πανευρωπαϊκό πρότυπο. Έτσι ένα νησί στην εσχατιά του Αιγαίου, χωρίς πλέον ΧΥΤΑ η ΧΥΤΥ, γίνεται παράδειγμα προς μίμηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα