Ταμείο Ανάκαμψης: Πότε αναμένεται η πρώτη δόση;

Ταμείο Ανάκαμψης: Πότε αναμένεται η πρώτη δόση;
Υπουργείο Οικονομικών eurokinissi

Ελπίδες για στήριξη σημαντικών επενδύσεων φέρνει η διαφαινόμενη έναρξη ροής χρήματος από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη από τον Αύγουστο αναμενόταν η πρώτη εκταμίευση.

Σήμερα αναμένεται να γίνει η κατάθεση στην Κομισιόν του αιτήματος για καταβολή της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 4,1 δισ. ευρώ (1,97 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιδοτήσεων και 2,12 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων). Για τις εκταμιεύσεις, πάντως, θα απαιτηθούν κάποιες ακόμη εβδομάδες μέχρι να γίνουν και όλες οι τυπικές διαδικασίες.

Άλλωστε πριν τα Χριστούγεννα έγινε η υπογραφή της επιχειρησιακής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης, όπου καθορίζονται οι υποχρεώσεις της Ελληνικής πλευράς σε σχέση με τα όσα έχει καταθέσει ως δεσμεύσεις στο ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0». Επίσης στην επιχειρησιακή συμφωνία εξειδικεύονται οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τα ορόσημα και τα χρονοδιαγράμματα, αλλά και οι δείκτες εκπλήρωσης των προβλεπόμενων οροσήμων και στόχων.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προβλέπει ότι τέσσερις φορές τον χρόνο, εντός συγκεκριμένων προθεσμιών, η Ελλάδα θα στέλνει έκθεση προόδου. Οι ημερομηνίες αυτές είναι η 28η Φεβρουαρίου, η 30ή Απριλίου, η 31η Αυγούστου και η 15η Οκτωβρίου, και σε αυτά τα διαστήματα θα ελέγχεται εάν εκπληρώνονται οι δεσμεύσεις και οι στόχοι

Συμφωνίες με τις τράπεζες

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε χθες στην υπογραφή των επιχειρησιακών συμφωνιών με έξι ελληνικές τράπεζες, με το ποσό που θα εκταμιευθεί άμεσα να ανέρχεται σε 970 εκατ. ευρώ.

Συνολικά ποσό ύψους 1,57 δισ. ευρώ αναμένεται διατεθεί άμεσα προς έξι ελληνικές τράπεζες, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για να ξεκινήσει η χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων από το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η υπογραφή των συμφωνιών

Τις έξι συμφωνίες υπέγραψαν, χτες, στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και εκπρόσωποι των εξής πιστωτικών ιδρυμάτων: Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Optima Bank και Παγκρήτια Τράπεζα.

Έχει προηγηθεί η υπογραφή ανάλογων συμβάσεων με δύο διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τα οποία αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 600 εκατ. ευρώ.

Με αφορμή την υπογραφή των επιχειρησιακών συμβάσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο Πρόγραμμα, στο πλαίσιο όλων των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης στην Ευρώπη. Από την αξιοποίηση των δανειακών πόρων, οι ιδιωτικές επενδύσεις που θα υλοποιηθούν αφορούν πλήθος κλάδων της οικονομίας και θα συμβάλουν, καταλυτικά, στην ταχύτερη μετάβαση της Ελλάδας στη μόνιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη».

Η διαδικασία

Βάσει της προβλεπόμενης από το Ταμείο Ανάκαμψης διαδικασίας, εντός 30 εργάσιμων ημερών, τα συγκεκριμένα έξι εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα δημοσιοποιήσουν προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές που επιθυμούν να λάβουν δανειοδότηση από το «Ελλάδα 2.0» για την υλοποίηση των σχεδίων τους. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει στις επόμενες ημέρες πρόσκληση που θα απευθυνθεί σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας που έως τώρα δεν έχουν συμμετάσχει στο συγκεκριμένο σχήμα.

Για να είναι επιλέξιμες, οι επενδύσεις θα πρέπει να συμβάλλουν σε έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω στόχους: 1) πράσινη μετάβαση, 2) ψηφιακός μετασχηματισμός, 3) καινοτομία – έρευνα και ανάπτυξη, 4) ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών και συνενώσεων και 5) εξωστρέφεια.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, η χρήση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αφορά όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα και αναμένεται να συμβάλει, σημαντικά, στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης. Τα δάνεια θα κατευθυνθούν σε μακροπρόθεσμες βιώσιμες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, που θα έχουν θετικό προσδοκώμενο ποσοστό απόδοσης.

Υπενθυμίζεται πως από τα 30,5 δισ. ευρώ του «Ελλάδα 2.0», τα 12,7 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια και τα υπόλοιπα 17,8 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις. Το συνολικό ποσό για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα κινητοποιηθεί, μέσω μόχλευσης, αναμένεται να υπερβεί τα 60 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα