Τράπεζες: Δύο νέα προγράμματα για φθηνή χρηματοδότηση ΜμΕ
Διαβάζεται σε 5'
Τρέχει από την περασμένη εβδομάδα το πρόγραμμα χρηματοδότησης εξωστρεφών μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ ανοίγει το Σεπτέμβριο ο 3ος γύρος του “ανάρπαστου” ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ. Πρόκειται για δράσεις φθηνής ρευστότητας και εύκολης πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό.
- 24 Ιουλίου 2025 06:58
Συνεχείς συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν τις τελευταίες μέρες τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να τεθούν άμεσα σε ισχύ όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
“Αιχμή του δόρατος” αποτελεί το πλέον ελκυστικό πρόγραμμα των τελευταίων ετών, το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, για το οποίο σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Ν. Παπαθανάσης τόνισε ότι “στόχος είναι να ανοίξει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο”.
Την ίδια στιγμή από την περασμένη Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025 έχει ανοίξει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων στη δράση “Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων“, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ.
Δίψα για ρευστότητα
Υπενθυμίζεται ότι η ζήτηση των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων για ρευστότητα μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ήταν τέτοια τους τελευταίους μήνες, που αποφασίστηκε να υπάρξει μία ακόμη αύξηση πόρων κατά 780 εκατ. ευρώ (+240 εκατ. Ταμείο Δανείων, +540 εκατ. ευρώ Ταμείο Εγγυοδοσίας) για ΜμΕ ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό δανείων του προγράμματος στα 3,3 δις. ευρώ.
Χαρακτηριστική της μεγάλης ζήτησης που έτυχε το πρόγραμμα από ΜμΕ είναι ότι μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 6.861 δάνεια, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, από τα οποία το 56% εξ’ αυτών στράφηκαν σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και το 33% σε μικρές.
Τα δάνεια του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού προγράμματος έχουν γίνει ανάρπαστα, καθώς προσφέρουν μεγάλη ευελιξία και χαμηλό κόστος χρηματοδότησης σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που σε κανονικές συνθήκες δυσκολεύονται να βρουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.
Οι όροι συμμετοχής
Το Ταμείο καταβάλλει για κάθε δάνειο το 40% του κεφαλαίου άτοκα, ενώ το υπόλοιπο 60% χορηγείται μέσω πιστωτικού ιδρύματος με τη χρέωση των σχετικών επιτοκίων – σύμφωνα με την πιστοδοτική του πολιτική – μειωμένων κατά τουλάχιστον κατά 25 bps (μονάδες βάσης).
Επιπρόσθετα, το Ταμείο δύναται να επιδοτεί τμήμα του επιτοκίου, που εφαρμόζει το πιστωτικό ίδρυμα στα κεφάλαιά του (3%) για τα 2 πρώτα έτη του δανείου (από την 1η εκταμίευση).
Τα δάνεια επενδυτικού σκοπού κινούνται από 20.000 έως 8.000.000 ευρώ, έχουν διάρκεια 5 – 12 έτη και περίοδο χάριτος έως 2 έτη.
Τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης κινούνται από 10.000 έως 500.000 ευρώ, έχουν διάρκεια 2 – 5 έτη, επιδότηση επιτοκίου μόνο για νέα ΑΦΜ και περίοδο χάριτος έως 1 έτος.
Οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν χρήση του Ταμείου Εγγυοδοσίας ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ συνδυαστικά με Ταμείο Δανείων ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ. Αρκεί να μην υπάρχει υπέρβαση του κανόνα de minimis που ορίζεται κατά περίπτωση δανείου για την σώρευση κρατικής ενίσχυσης.
Οι πόροι του Ταμείου προήλθαν από το ΕΣΠΑ 2021-2027 μέσω του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» και το πρόγραμμα αποτελούσε τη συνέχεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ (ΕΣΠΑ 2014-2020) που διοχέτευσε στην αγορά 2,38 δισ. ευρώ (20.770 δάνεια).
17,6 δις δάνεια σε επιχειρήσεις από την ΕΑΤ
Συνολικά η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, μέσω των χρηματοδοτικών της εργαλείων, έχει δώσει 74.158 δάνεια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, εκ των οποίων πάνω από 54.000 αφορούν, μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να ενισχύσουν τα σχέδια ανάπτυξής τους. Παράλληλα, 19.600 δάνεια έχουν δοθεί προς ιδιώτες από προγράμματα στήριξης της στεγαστικής πολιτικής. Το 73,4% των επιχειρήσεων που ωφελήθηκαν απασχολούν έως 10 άτομα, με τις εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις να διαμορφώνονται στα 13,3 δισ. ευρώ.
Αξιοποιώντας δημόσιους πόρους 6,68 δισ. ευρώ, οι οποίοι μοχλεύονται 2,7 φορές με ιδιωτικούς πόρους (τράπεζες), η ΕΑΤ έχει κατευθύνει στις επιχειρήσεις κεφάλαια 17,6 δισ. ευρώ.
Πρεμιέρα και για τη νέα δράση “Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων”
Η νέα δράση «Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του ΕΣΠΑ 2021–2027 προβλέπει συνολική δημόσια δαπάνη ύψους 200 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην ενίσχυση των εξαγωγικών δυνατοτήτων μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Σκοπός της δράσης είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, η ένταξή τους σε διεθνείς αλυσίδες αξίας και η ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας των παραγόμενων προϊόντων τους, μέσω και της συμμετοχής τους σε εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται εκτός ελληνικής επικράτειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε τρίτες χώρες.
Δικαιούχοι είναι υφιστάμενες μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης:
- έχουν τουλάχιστον μία πλήρη (δηλαδή συνεχόμενη δωδεκάμηνη λειτουργία) κλεισμένη διαχειριστική χρήση
- δραστηριοποιούνται ουσιωδώς (Κύριος Κωδικός Δραστηριότητας ή Κωδικός Δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα) κατά την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης σε έναν επιλέξιμο ΚΑΔ δραστηριότητας
- διαθέτουν τον/τους επιλέξιμους ΚΑΔ επένδυσης του Παραρτήματος II
- έχουν μία τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης. Τούτο θα επιβεβαιώνεται βάσει των δηλωθέντων στοιχείων που τηρούνται για την επιχείρηση αυτή στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
- Κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι τουλάχιστον το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της Ιδιωτικής Συμμετοχής του προτεινόμενου προϋπολογισμού εξασφαλίζεται με ίδια κεφάλαια.
Σημαντική προϋπόθεση για την χορήγηση της χρηματοδότησης είναι η επίτευξη αύξησης των εξαγωγών της ενισχυόμενης επιχείρησης κατά τουλάχιστον +70%, εντός τριετίας από την ολοκλήρωση της πράξης, σε σχέση με το ποσό των εξαγωγών της κατά το φορολογικό έτος 2024.
Ως ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων έχει οριστεί η Πέμπτη 17.07.2025 και ώρα 13:00 και η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή έως την Πέμπτη 09.10.2025 και ώρα 15:00.
Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ). Για την αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης θα εφαρμοστεί η συγκριτική αξιολόγηση.