Η κυβέρνηση “τρέχει” πίσω από τους “φουσκωμένους” λογαριασμούς της ΔΕΗ 

Η κυβέρνηση “τρέχει” πίσω από τους “φουσκωμένους” λογαριασμούς της ΔΕΗ 
Κυριάκος Μητσοτάκης - Κώστας Σκρέκας EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε να εφαρμοστούν από Ιούνιο 

Τα νέα μέτρα στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα επισπεύδονται, καθώς η ακρίβεια φέρνει σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις και σε δύσκολη πολιτική θέση την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, το πακέτο για απορρόφηση των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των ιδιωτών παρόχων αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, προτού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ταξιδέψει για ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση δηλαδή δεν θα περιμένει τελικά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 30 και 31 Μαϊου, αλλά θα ανακοινώσει το δικό της εθνικό σχέδιο και εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “κλωτσήσει ξανά το ντενεκεδάκι” των αποφάσεων, θα προχωρήσει με εθνικούς πόρους.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ξεκινά το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει αν μη τι άλλο μία πρόγευση και πιθανόν να ανακοινωθεί αναλυτικά το νέο πακέτο στη συνέχεια. Σημειωτέον ότι σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για τις αποφάσεις του χθεσινού συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Ο κ.Μητσοτάκης άλλωστε με δήλωση του στη Real News, προανήγγειλε ότι θα ανακοινώσει τη δέσμη των προτάσεων μέσα στο Μάιο και ακόμη και εάν δεν υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από Ιούνιο.

Θα πρόκειται για οριζόντια παρέμβαση, όπως επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η οποία αναμένεται να συμπαρασύρει και την περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Πάντως ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, υπερασπίστηκε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, κάνοντας λόγο για μέτρο “εξαιρετικό”, που προστατεύει τον καταναλωτή.

Το νέο πακέτο μέτρων, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να περιλαμβάνει πλαφόν στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και σημαντική μείωση ή και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η νέα μέση τιμή της κιλοβατώρας αναμένεται να οριστεί στα 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,25 ευρώ ανά κιλοβατώρα με επιδότηση σήμερα (0,35 ευρώ ανά κιλοβατώρα χωρίς επιδότηση).

Αναμένεται επίσης να δοθεί έμφαση στήριξη όσων καταναλώνουν από 300 κιλοβατώρες και πάνω, καθώς αυτοί βλέπουν τετραπλάσιους και πενταπλάσιους λογαριασμούς. Τα νέα μέτρα αναμένεται να έχουν ορίζοντα εξαμήνου, ώστε να κάνουν το σχεδιασμό τους νοικοκυριά και επιχειρήσεις με λιγότερο άγχος.

Σε δεύτερο χρόνο θα αποφασιστεί εάν τελικά η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ από 13% στο 6% σε ψωμί, μακαρόνια, γάλα, κρέας ή εάν θα υπάρξει και δεύτερη “επιταγή ακρίβειας” ύψους 200 ευρώ, για την αγορά τροφίμων από τους πιο ευάλωτους πολίτες. Τα μέτρα αυτά θα εξεταστούν ξανά τον Ιούνιο, ώστε εάν τελικά λάβει την απόφαση το Μέγαρο Μαξίμου, να εφαρμοστούν από Ιούλιο.

Όμως το οικονομικό επιτελείο παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτικό σε οποιαδήποτε παρέμβαση στον ΦΠΑ, ενώ η επιταγή ακρίβειας, ειδικά εάν αφορά μόνο αγορά τροφίμων, θα δημιουργούσε όχι ευχάριστους συνειρμούς και σε κάθε περίπτωση δεν είναι ένα οριζόντιο μέτρο με ευρυτερο οικονομικό και πολιτικό αντίκτυπο.

Υπενθυμίζεται δε ότι η επιδότηση καυσίμων θα συνεχιστεί και το Μάιο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα