Τι είναι το G στο 5G και πώς με το 6G θα είσαι παντού και πουθενά

Διαβάζεται σε 5'
Τι είναι το G στο 5G και πώς με το 6G θα είσαι παντού και πουθενά
Το 5G βοήθησεμεταξύ άλλων, την τηλεϊατρική και προώθησε την τεχνητή πραγματικότητα. iStock

Η εξέλιξη στην τεχνολογία δικτύων κινητής τηλεφωνίας ετοιμάζεται να παρουσιάσει το 6G που θα υποστηρίζει τα ολογράμματα.

Aν έχεις κλείσει τα πρώτα “άντα”, δεν πρέπει να θυμάσαι πολύ καλά την εποχή που το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε με το κινητό τηλέφωνο ήταν τηλεφωνικές κλήσεις και αποστολή SMS.

Το κόστος ήταν τεράστιο και όλα γίνονταν πιο αργά από τον επιτάφιο. Ζούσαμε στην εποχή του 2G, με το 3G να είναι αυτό που έβαλε το Internet στη συσκευή μας. Πρόοδος που άλλαξε όλη τη ζωή μας.

Ετοιμάσου για μια νέα μεγάλη αλλαγή, με το 6G.

Τι είναι όμως, το G στο τηλέφωνο μας;

Πότε θα περάσουμε στο 6G και τι διαφορές θα έχει από το 5G που μας επιτρέπει να κάνουμε τα πάντα; Δηλαδή, πόσο πιο πολύ μπορεί να μας εξυπηρετήσει.

Για να κάνουμε μια πολύ μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία μικρή, με το 6G θα μπορούμε να είμαστε παντού (να ακούμε, να βλέπουμε, να μας ακούν και να μας βλέπουν), ενώ θα καθόμαστε στον καναπέ μας.

Ναι, η τεχνολογία έχει κάνει άλματα από το 1G έως σήμερα. Να εξηγήσουμε βέβαια, ότι το G προκύπτει από το Generation και υποδεικνύει την εξέλιξη μέσα στα χρόνια. Κάθε νέα γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας αναπτύσσεται σε δεκαετή κύκλο, ώστε να είναι ταχύτερη, πιο ασφαλής και πιο αξιόπιστη.

 

Τι μας έδωσε κάθε γενιά κινητής τηλεφωνίας

Eπειδή η φωτογραφία “αξίζει” όσο χίλιες λέξεις, ιδού τι μας έδωσε το κάθε G, με το 1G να εμφανίζεται το 1980, το 2G στις αρχές του ‘90, το 3G στις αρχές του 2000, το 4G το 2010 και το 5G το 2020.

Τι έδωσε κάνε γενιά τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας. Perplexity

Το δώρο του 1G ήταν οι φωνητικές κλήσεις, με περιορισμό στις συσκευές ανά περιοχή και την τεχνολογία να είναι αναλογική. Η μέγιστη ταχύτητα ήταν 2.4 Kbps.

Το 2G επέτρεψε τις φωνητικές κλήσεις, τα γραπτά μηνύματα και τα βασικά δεδομένα. Η τεχνολογία ήταν ψηφιακή και η συνδεσιμότητα εξυπηρετούσε εκατοντάδες συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Η μέγιστη ταχύτητα ήταν 64 Kbps.

To 3G έδωσε το Internet στο κινητό και τις βιντεοκλήσεις, με συνδεσιμότητα χιλιάδων συσκευών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και τεχνολογία UMTS (Universal Mobile Telecommunications System -επιτρέπει τη μετάδοση φωνής και δεδομένων με υψηλότερες ταχύτητες, συγκριτικά με τα προηγούμενα δίκτυα) και HSPA (High Speed Packet Access -αναβάθμιση του UMTS που αυξάνει σημαντικά την ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων).

Συνοπτικά, το UMTS είναι το βασικό δίκτυο 3G και το HSPA η τεχνολογία που το κάνει πολύ πιο γρήγορο και αποδοτικό, ως προς τη μεταφορά δεδομένων. Η μέγιστη ταχύτητα ήταν 2 Mbps.

Το 4G, τεχνολογίας LTE (Long Term Evolution -τεχνολογία που επιτρέπει στα κινητά να έχουν πολύ υψηλές ταχύτητες στο Internet, ενώ γίνεται απαιτητική χρήση και βελτιώνει τη χωρητικότητα του δικτύου, ώστε να συνδέονται μαζί περισσότεροι χρήστες, χωρίς να πέφτει η ποιότητα της σύνδεσης) έκανε εφικτό το HD streaming και το online gaming, με συνδεσιμότηα 100.000 συσκευών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Η μέγιστη ταχύτητα ήταν 100 Mbps.

Το 5G εξυπηρετεί αυτό που λέγεται ΙοΤ (Internet of Things -δίκτυο συσκευών και αντικειμένων που είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο και μπορούν να συλλέγουν, να ανταλλάσσουν και να επεξεργάζονται δεδομένα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση). Προώθησε την τεχνητή και επαυξημένη πραγματικότητα (VR, AR), την τηλεϊατρική και τις έξυπνες πόλεις, με συνδεσιμότητα 1.000.000 συσκευών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε είναι η Νέα Ραδιοεπικοινωνία (το NR είναι παγκόσμιο πρότυπο για το πώς τα σήματα 5G μεταδίδονται ασύρματα μεταξύ των σταθμών βάσης (των μικρών κυττάρων αντί των πύργων) και των συσκευών. Η μέγιστη ταχύτητα είναι 10 Gbps.

ΜΕ ΤΟ 6G ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΝΤΕΣ

Κατά το Raconteur, η επόμενη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας αναμένεται το 2030. Σε αυτήν, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα “βοηθάει” τα ασύρματα δίκτυα να είναι πιο αποτελεσματικά, ώστε να βοηθούν τις εφαρμογές που θα χρησιμοποιούν ΑΙ, με πρώτες την εικονική (virtual) και την επαυξημένη (augmented) πραγματικότητα.

Η δυνατότητα μετάδοσης δεδομένων θα φτάσει το 1 Tbps και η ταχύτητα θα είναι 10 φορές πιο μεγάλη από ό,τι σήμερα. Η καθυστέρηση θα είναι έως και 100 φορές μικρότερη συγκριτικά με το 5G (σχεδόν μηδενική), προφανώς θα υπάρχει ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης και πλήρη ενεργειακή αυτονομία ΙοΤ -χωρίς τη χρήση μπαταρίες.

Δηλαδή, οι συσκευές θα λειτουργούν με πολύ χαμηλή κατανάλωση.

Η συνδεσιμότητα θα φτάσει τις δισεκατομμύρια συσκευές ταυτόχρονα και όλοι μαζί θα απολαμβάνουμε την ολογραφική επικοινωνία (θα ζήσουμε το “πανταχού παρών”), το Metaverse και ό,τι άλλο έχει να δώσει η 4η βιομηχανική επανάσταση.

Τα επίγεια δίκτυα θα “συνεργαστούν” με τα δορυφορικά, για να επιτευχθεί η παγκόσμια και απρόσκοπτη κάλυψη. Η βελτιωμένη ενεργειακή αποδοτικότητα θα ρίξει τις τιμές, ενώ θα υπάρχει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα