Έρχονται 15 δωρεάν προγράμματα πρόληψης υγείας – Ποιους αφορούν, πότε ξεκινούν

Έρχονται 15 δωρεάν προγράμματα πρόληψης υγείας – Ποιους αφορούν, πότε ξεκινούν
Γιατρός υποβάλλει πολίτη σε προληπτικές εξετάσεις Getty Images/iStockphoto

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν “τρέξει” όλα τα προγράμματα προληπτικού ελέγχου, κάποια από τα οποία είχαν “κολλήσει” στα συρτάρια του υπουργείου Υγείας. Πόσοι πολίτες θα κάνουν δωρεάν και ποιες προληπτικές εξετάσεις.  

Αμέσως μετά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, δηλαδή από τις τελευταίες κιόλας ημέρες του Ιουνίου, αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι τα προγράμματα δωρεάν προληπτικού ελέγχου για διάφορες παθήσεις.

Άλλωστε, η Υγεία βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) και τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί εδώ και καιρό.

Ωστόσο, την προηγούμενη τετραετία δεν πήγαν όλα σύμφωνα με το πρόγραμμα, καθώς στις 27 Μαρτίου αναμενόταν να ξεκινήσει ο δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, όμως η υλοποίησή του «πάγωσε».

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα βρει έτοιμα 15 εθνικά, πιλοτικά προγράμματα, που στόχο έχουν να καλύψουν ανεκπλήρωτες ανάγκες, με έμφαση και στη σωματική και την ψυχική υγεία των πολιτών.

Συμπεριλαμβάνουν όλους τους πολίτες, κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, προληπτικές δράσεις για όλη την οικογένεια, καθώς και νέα εφαρμογή για έξυπνα κινητά (app), που θα είναι σαν οδηγός υγείας για την καθημερινότητα.

Η εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης» πάει πολύ καλά προς ώρας, έχοντας συμβάλει καταλυτικά στον έγκαιρο εντοπισμό εκατοντάδων περιστατικών εγκαίρως και την πρόληψη του καρκίνου.

Την ίδια στιγμή το πρόγραμμα πρόληψης dentist pass για οδοντιατρική φροντίδα στα παιδιά, ξεκίνησε τρεις ημέρες μετά τις πρώτες εκλογές.

Προτεραιότητα τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων

Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η καλή δημόσια υγεία είναι ένα στοίχημα, που πρέπει να κερδηθεί.

Ως εκ τούτου, η υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης θα «τρέξει» για 15 διαφορετικές παθήσεις.

Συγκεκριμένα, στα συρτάρια του υπουργείου Υγείας υπάρχουν:

Εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Αφορά σε 2.432.000 γυναίκες, ηλικίας από 30 έως 65 ετών.

Εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου στο παχύ έντερο. Αφορά σε 3.840.000 πολίτες, ηλικίας από 50 έως 69 ετών.

Εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Προορίζεται για 5.706.125 πολίτες, ηλικίας από 30 έως 70 ετών.

Εθνικό πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων σε απομακρυσμένες περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης θα εξεταστούν 146.357 πολίτες ευπαθών ομάδων, που κατοικούν σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές (ηλικιωμένοι, έγκυες, παιδιά, που ζουν σε ορεινές περιοχές και σε μικρά και πολύ μικρά νησιά).

Εθνικό πρόγραμμα άσκησης και υγιεινής διατροφής για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Όπως σας είχαμε ήδη ενημερώσει, το καινοτόμο πρόγραμμα – σταθμός φιλοδοξεί να βοηθήσει 2.002.670 παιδιά, ηλικίας από 0 έως 17 ετών.

Εθνικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ενηλίκων. Στοχεύει σε 7.000.000 πολίτες, που είναι είτε υπέρβαροι, είτε είναι παχύσαρκοι.

Εθνικό πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, πρόληψη και αντιμετώπιση.

Κάθε χρόνο θα γίνονται προληπτικές εξετάσεις σε 85.000 εγκύους, ώστε να εντοπίζεται έγκαιρα το συγκεκριμένο πολύ σοβαρό γενετικό νόσημα.

Εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο. Η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπό τον Θάνο Πλεύρη, το επεξεργάστηκε εκ νέου και επί μακρόν. Προορίζεται για το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού.

Πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται άτομα, που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Δηλαδή καπνιστές και πρώην καπνιστές, ηλικίας από 50 έως 80 ετών, οι οποίοι καπνίζουν ή κάπνιζαν 20 πακέτα τσιγάρα τον χρόνο.

Πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του δέρματος, με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence AI).

Η συγκεκριμένη δράση προορίζεται για άτομα, τα οποία ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου. Για παράδειγμα σε αλιείς, γεωργούς, κτηνοτρόφους και άλλους, οι οποίοι κάνουν χειρωνακτική εργασία.

Εθνικό πρόγραμμα προαγωγής της υγείας μητέρας, παιδιού, οικογένειας.

Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για πρόγραμμα προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας των παιδιών και της πρόληψης των ψυχικών διαταραχών στους γονείς και στα παιδιά.

Συμπεριλαμβάνονται όλα τα παιδιά ηλικίας από 0 έως 12 ετών (800.000) και οι γονείς τους.

Εθνικό πρόγραμμα προαγωγής της υγείας μητέρας, παιδιού, οικογένειας. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να συμβάλει στην αποστιγματοποίηση της περιόδου (έμμηνος ρύση).

Είναι πιλοτικό πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει σε 200 σχολεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Θα διανεμηθούν 13.716.000 προϊόντα περιόδου και θα ενημερωθούν 360.000 κορίτσια, ηλικίας από 12 έως 18 ετών, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς τους.

Εθνικό πρόγραμμα προαγωγής της υγείας μητέρας, παιδιού, οικογένειας.

Εδώ ο στόχος είναι να προλαμβάνονται η επιθετικότητα και οι καταστροφικές συμπεριφορές των νέων, προς τον εαυτό τους και προς τους άλλους και να υπάρχει έγκαιρη παρέμβαση. Αφορά σε 860.000 νέους, ηλικίας από 17 έως 24 ετών.

Σύμβουλος υγείας & Healthflix. Μια νέα, πρωτότυπη ψηφιακή εφαρμογή (app) θα παρέχει, μεταξύ άλλων, συμβουλές υγείας σε βίντεο, θα δίνει οδηγίες για τη χρήση της άυλης συνταγογράφησης κ.ά. Αφορά στο σύνολο του πληθυσμού, που κατέχει κινητό τηλέφωνο ή και υπολογιστή.

Εθνικό πρόγραμμα πρόληψης της κατάχρησης αλκοόλ. Η κατάχρηση αλκοόλ είναι μείζον πρόβλημα διεθνώς και έχει σοβαρές επιπλοκές στη σωματική και στην ψυχική υγεία των χρηστών. Στοχεύει στο σύνολο του πληθυσμού, δίνοντας έμφαση στους νέους.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα