Τι είναι αυτό που πολλοί χρειάζονται, εσύ έχεις άφθονο και δεν χάνεις τίποτα αν το προσφέρεις;

Τι είναι αυτό που πολλοί χρειάζονται, εσύ έχεις άφθονο και δεν χάνεις τίποτα αν το προσφέρεις;

Η εξάπλωση της πανδημίας κορονοϊού έχει εντείνει τις ανάγκες για εξασφάλιση αίματος.

Γνωρίζατε πως σύμφωνα με έρευνες το 75% του πληθυσμού κάποια στιγμή της ζωής του θα χρειαστεί μετάγγιση αίματος; Στο ποσοστό αυτό αποτυπώνεται πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν ανά πάσα στιγμή ικανές ποσότητες αίματος στη διάθεση του συστήματος υγείας μας.

Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί ίσως την υψηλότερης αξίας προσωπική πράξη αλληλεγγύης και προσφοράς, η οποία αν και απαιτεί μόνο ελάχιστο από το χρόνο μας, μπορεί να σώσει μία ζωή. Δεν κοστίζει και δεν μας επιβαρύνει. Βασικό ρόλο στη διαχείριση αυτή της διαδικασίας διαδραματίζει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) που αποτελεί τις τελευταίες δεκαετίες την πιο αξιόπιστη προσπάθεια της χώρας μας στο χώρο της αιμοδοσίας.

Η, δε, χώρα μας ανέκαθεν εμφάνιζε σημαντικές ελλείψεις σε αίμα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ανάγκες της σε αυτό το πολύτιμο αγαθό, είναι χαμηλότερες από άλλες χώρες. Η εξάπλωση της πανδημίας ενέτεινε το πρόβλημα των ελλείψεων στην Ελλάδα, όπως και σε όλο τον κόσμο, καθώς οι ανάγκες δεν μειώθηκαν αλλά η εξεύρεση αίματος είναι ακόμη δυσκολότερη. Όπως φάνηκε και από την εκδήλωση του πρώτου κύματος την Άνοιξη, επικράτησε έντονη ανασφάλεια ακόμη και στους σταθερούς αιμοδότες στο να κατευθυνθούν στα κέντρα αιμοδοσίας λόγω του ενδεχόμενου να εκτεθούν στον κορονοϊό. Οι ανάγκες όμως για αίμα διαρκώς αυξάνονται.


Όπως σημειώνει το Ε.ΚΕ.Α., ο δικαιολογημένος φόβος των πολιτών να πλησιάσουν τα νοσοκομεία, σύσταση που υποστηρίζεται και από όλους τους παγκόσμιους και εθνικούς φορείς υγείας (WHO, ΕΟΔΥ, Υπ. Υγείας, ECDC) για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας, έχει αναπόφευκτα επίπτωση στην προσέλευση αιμοδοτών και εν δυνάμει προκαλεί οξεία μείωση των αποθεμάτων αίματος.

Το Ε.ΚΕ.Α. με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του για την ασφάλεια των αιμοδοτών αλλά και για την επάρκεια αίματος και την ασφάλεια των ασθενών που έχουν ανάγκη μετάγγισης αίματος:

  • Καλεί όλους τους εθελοντές αιμοδότες να συνεχίσουν να προσφέρουν το δώρο ζωής προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη
  • Καλεί τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας και τους Συλλόγους και Ομάδες Εθελοντών Αιμοδοτών να οργανώσουν εξορμήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας εκτός νοσοκομείων, όπως συστήνεται και από τον WHO
  • Τονίζεται δε ότι οι αιμοδοσίες όλης της χώρας φροντίζουν για την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας απέναντι στον Covid-19 .

Όπως χαρακτηριστικά έχει αναφερθεί, ο κορονοϊός μας έμαθε ότι ευτυχία είναι, πλέον, ένας υγιής άνθρωπος. Αν καταλάβει κανείς και νιώσει ότι δίνοντας αίμα σώζει μια ζωή, δεν υπάρχει κάτι άλλο που να τον κάνει πιο ευτυχισμένο, κι αυτό το συναίσθημα δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο. Η δοτικότητα άλλωστε είναι στοιχείο της ανθρώπινης φύσης, του ψυχισμού μας και της ευαισθησίας μας και είναι αποδεδειγμένο ότι η ελληνική κοινωνία διαθέτει σημαντικές «ποσότητες» από αυτή.


Οδηγίες για αιμοδότες

Όσοι επιθυμούν να αιμοδοτήσουν, καλό είναι να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:

  • Να έχετε οπωσδήποτε μαζί σας τον ΑΜΚΑ σας και την αστυνομική ταυτότητα.
  • Πριν την αιμοδοσία θα πρέπει να έχετε φάει κάτι ελαφρύ (ένα τοστ ή ένα σάντουιτς) ΟΧΙ βαρύ γεύμα (στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να περάσουν2-3 ώρες).Δεν πρέπει να είστε νηστικοί ούτε να έχετε παραλείψει το πρωινό σας.
  • Εάν παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα του Ε.ΚΕ.Α για να δείτε εάν μπορείτε να προσφέρετε αίμα.
  • Όσοι είναι υπό αγωγή για τον υποθυρεοειδισμό, το πρωί της αιμοδοσίας δεν πρέπει να λάβουν το χάπι τους. Μπορούν να το πάρουν αφού αιμοδοτήσουν.
  • Δεν πρέπει να προσφέρουν αίμα όσοι έχουν κάνει τους τελευταίους 3 μήνες τατουάζ, piercing.
  • Επίσης θα πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο από την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Πάντοτε στην αιμοδοσία παρευρίσκεται γιατρός που έχει την ευθύνη της επιλογής των αιμοδοτών και είναι ο πλέον αρμόδιος για να απαντήσει σε όποιες απορίες μπορεί να έχετε.
  • Την ημέρα της αιμοδοσίας πίνουμε πολλά υγρά, τόσο πριν όσο και μετά την αιμοδοσία.
  • Αίμα μπορεί να προσφέρει ο καθένας μας (18 – 65 ετών) σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ διαθέτει υπηρεσία αιμοδοσίας. Υπάρχουν και κινητά συνεργεία που διοργανώνουν αιμοληψίες σε χώρους εργασίας αλλά και αλλού.

Πληροφορίες για αιμοδοσίες

Τηλ. Κέντρο ΕΚΕΑ (+30) 213 214 6700

Καθημερινά από τις 9πμ – 6μμ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα