Το “καρφί” Μητσοτάκη σε Μελόνι για Τουρκία – Συμφωνία για 23 νέα τρένα

Διαβάζεται σε 5'
Το “καρφί” Μητσοτάκη σε Μελόνι για Τουρκία – Συμφωνία για 23 νέα τρένα
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιταλία EUROKINISSI

Συμφωνίες για ιταλικές επενδύσεις 360 εκατ. ευρώ στον ελληνικό σιδηρόδρομο και για τριπλασιασμό της ηλεκτρικής σύνδεσης Ελλάδας- Ιταλίας. “Να επιλέξουμε τους συνομιλητές μας στην άμυνα με κριτήριο εάν ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα της ΕΕ”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η συμφωνία για ιταλικές επενδύσεις στον ελληνικό σιδηρόδρομο, που προσδοκούσε η ελληνική κυβέρνηση, υπεγράφη κατά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας στη Ρώμη και ανακοινώθηκε κατά τις κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Τζόρτζια Μελόνι.

Ο πρωθυπουργός κι η Ιταλίδα ομόλογος του στάθηκαν επίσης ιδιαίτερα στη συμφωνία για τριπλασιασμό της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών.

Ενώ συμφώνησαν όσον αφορά στην ευρωπαϊκή διαχείριση του Μεταναστευτικού και την άμυνα της ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης όμως άφησε μία σαφή αιχμή για την αμυντική συνεργασία της Ιταλίας με την Τουρκία, λέγοντας:

Είναι κρίσιμο να επιλέξουμε τους συνομιλητές μας με κριτήριο εάν ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική και τα συμφέροντα της ΕΕ. Γιατί η στρατηγική αυτονομία δεν εξυπηρετείται με νέες εξαρτήσεις. Και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει συμπόρευση με τα κοινά μας ενδιαφέροντα και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας να δούμε τις συνεργασίες.”

Το κλίμα μεταξύ Μητσοτάκη και Μελόνι ήταν ιδιαίτερα θερμό. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός μάλιστα χρησιμοποίησε την ελληνική λέξη “μεράκι” για να περιγράψει τη διάθεση αναζήτησης νέων ευκαιριών στη συνεργασία των δύο χωρών. Ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε την κ.Μελόνι στα ιταλικά. Και οι δύο επισήμαναν ότι πέρασαν οκτώ χρόνια από την τελευταία αντίστοιχη σύνοδο Ελλάδας- Ιταλίας και τόνισαν ότι δεν πρέπει να περάσουν άλλα οκτώ χρόνια μέχρι την επόμενη.

Ελλάδα- Ιταλία συμφωνούν για την άμυνα της ΕΕ και συζητούν για φρεγάτες

Η κ.Μελόνι αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αμυντική βιομηχανία ως ένα πεδίο συνεργασίας Ελλάδας- Ιταλίας που μπορεί να ενισχυθεί. Και ο κ.Μητσοτάκης συμφώνησε ότι: “Στον τομέα αυτό μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα”. 

Σημειωτέον άλλωστε ότι η χώρα μας συζητά την αγορά δύο συν δύο μεταχειρισμένων ιταλικών φρεγατών REMM κλάσης Bergamini. Δηλαδή δύο άμεσα και δύο σε δεύτερο αλλά σύντομο χρόνο, ώστε να ενισχυθεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, αναμένοντας τις γαλλικές Belharra.

Μάλιστα η ιταλική πρόταση φέρεται να αφορά στην πώληση δύο συν δύο φρεγατών REMM κλάσης Bergamini σε κόστος που ισοδυναμεί περίπου με την απόκτηση μίας ακόμη FDI δηλαδή περίπου 1,2 δισ ευρώ, συν το κόστος των οπλικών συστημάτων.

Μητσοτάκης- Μελόνι ταυτίστηκαν επίσης ως προς τη στήριξη τους στην πρόταση της Ουκρανίας για εκεχειρία 30 ημερών άνευ όρων. Ενώ όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Ελλάδα- Ιταλία είναι υπέρ της άποψης ότι το να υπάρχουν απλά διευκολύνσεις για τις αμυντικές δαπάνες των κρατών- μελών της ΕΕ σε εθνικό επίπεδο δε δίνει τη λύση. “Πρέπει να συζητηθεί σοβαρά ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο για αμυντικά ευρωπαϊκά έργα κοινού ενδιαφέροντος”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν επίσης τον αποτροπιασμό τους για τις σφαγές Χριστιανών στη Συρία . Συζήτησαν και για τη Λιβύη όπου όπως σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης ενώνονται τα γεωπολιτικά συμφέροντα Ελλάδας- Ιταλίας. Ο πρωθυπουργός άδραξε επίσης την ευκαιρία να ζητήσει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, δείχνοντας φυσικά την Τουρκία.

Η κ.Μελόνι δεν έκρυψε τη γνωστή συμπάθεια της για τον Ντόναλντ Τραμπ, εκτιμώντας ότι το επικείμενο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή είναι σημαντικό και μπορεί να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις για ειρήνη. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε: “Προσβλέπουμε σε μία αμοιβαία ωφέλιμη εμπορική συμφωνία ΕΕ- ΗΠΑ” όσον αφορά στους δασμούς.

Η συμφωνία για 23 νέα σύγχρονα τρένα

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ιταλικού κρατικού ομίλου Ferrovie dello Stato, στον οποίο ανήκει η Hellenic Train, για την αναβάθμιση των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα.

Με δεδομένη τη σειρά επενδύσεων του ελληνικού κράτους για την υλικοτεχνική αναβάθμιση των σιδηροδρόμων, ο ιταλικός όμιλος δεσμεύτηκε να προβεί σε επενδύσεις ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ για:

Την αγορά συνολικά 23 τρένων, οκτώ υπεραστικών ταχείας κυκλοφορίας και 15 προαστιακού τύπου

Τη διαμόρφωση σύγχρονων αμαξοστασίων ώστε να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια συντήρηση των αμαξοστοιχιών

Οι δεσμεύσεις του ομίλου Ferrovie dello Stato θα αποτυπωθούν ξεκάθαρα στη νέα αναθεωρημένη σύμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Hellenic Train, με ρήτρες για τα χρονοδιαγράμματα.

Η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Ιταλίας

Υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του διαχειριστή δικτύου της Ιταλίας TERNA για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, ώστε να τριπλασιαστεί η υφιστάμενη δυνατότητα, από 500 MW σε 1.500 MW.

Καθώς η Ελλάδα αυξάνει την εγκατεστημένη ηλεκτροπαραγωγική ισχύ, ειδικά μέσω επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές, αναβαθμίζει τη θέση της ως ενεργειακός κόμβος και πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Πέρυσι η Ελλάδα ήταν καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά μετά το 2000. Η Ιταλία, από την πλευρά της, εισάγει μεγάλες ποσότητες ενέργειας, άρα πρόκειται για μία αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Το έργο ευθυγραμμίζεται επίσης με τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην κατασκευή διακρατικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν χρόνιες τιμολογιακές στρεβλώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Αλλά και προκειμένου να διασφαλιστεί ο καλύτερος εφοδιασμός, μειώνοντας τον κίνδυνο μπλακ-άουτ, σαν αυτό που συνέβη πριν λίγες εβδομάδες στην Ισπανία.

Τα δύο παραπάνω Μνημόνια περιλαμβάνονται στις συνολικά 12+2 συμφωνίες και MoUs’ τα οποία υπεγράφησαν στο πλαίσιο του 2ου ΑΣΣ Ελλάδας – Ιταλίας και περιγράφονται αναλυτικά στην Κοινή Διακήρυξη των δύο ηγετών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα