Πρόωρα μωρά δίνουν μάχη για τη ζωή τους στη βόρεια Γάζα
Διαβάζεται σε 5'
Η συγκλονιστική μαρτυρία μίας γιατρού Χωρίς Σύνορα μέσα από τη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών στη βόρεια Γάζα.
- 26 Ιουλίου 2025 07:00
Μάχη για τη ζωή τους δίνουν τα πρόωρα γεννημένα μωρά στη βόρεια Γάζα, την ώρα που οι ιατρικές ομάδες στερούνται βασικού εξοπλισμού, όπως υπερήχους, θερμοκοιτίδες, ιατρικές προμήθειες, ακόμη και φόρμουλα για τα πρόωρα βρέφη, για να τα κρατήσουν στη ζωή.
Από το υποστηριζόμενο από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα νοσοκομείο Al-Helou στη βόρεια Γάζα, η ιατρική συντονίστρια, Δρ Joanne Perry μοιράζεται την εμπειρία της από τη θεραπεία πρόωρων βρεφών στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών (ΜΕΝΝ).
«Ξεκίνησε με δύο μωρά που μοιράζονταν μία θερμοκοιτίδα – αυτό είναι ήδη εντελώς απαράδεκτο και σοκαριστικό να το βλέπεις. Στη συνέχεια αυξήθηκε σε τρία και την περασμένη εβδομάδα είδαμε πέντε μωρά σε μία θερμοκοιτίδα. Με όλες τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, σήμερα υπάρχουν μόλις 36 θερμοκοιτίδες στη βόρεια Γάζα σε σύγκριση με 126 πριν από τον Οκτώβριο του 2023.
Το να μοιράζονται πολλά μωρά μια θερμοκοιτίδα αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες μόλυνσης. Το ανοσοποιητικό σύστημα των νεογέννητων, ιδίως των πρόωρων, δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη. Για να υποστηρίξουμε τη νευροανάπτυξη των πρόωρων μωρών χρησιμοποιούμε τυλιγμένες κουβέρτες ή άλλα μαλακά υλικά για να δημιουργήσουμε ένα όριο γύρω από το βρέφος, μιμούμενοι το υποστηρικτικό περιβάλλον της μήτρας. Αυτό ονομάζεται τεχνική φωλιάσματος. Η θέση αυτή βοηθά στη σταθεροποίηση της στάσης του μωρού, μειώνει τις υπερβολικές κινήσεις των άκρων και προάγει τη φυσιολογική και συμπεριφορική σταθερότητα.
Ένας λόγος που βλέπουμε τόσα πολλά πρόωρα μωρά είναι η επιδείνωση της υγείας των μητέρων. Αυτή είναι η τρίτη φορά που βρίσκομαι στη Γάζα τον τελευταίο χρόνο, και αυτό που είναι διαφορετικό τώρα είναι ότι οι έγκυες είναι σοβαρά λιποβαρείς, σοβαρά αναιμικές. Αυτό μπορεί να συμβάλει σε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου τοκετού.
Επιπλέον, οι έγκυες γυναίκες ζουν σε φρικτές συνθήκες: σε υπερπλήρη καταφύγια ή σκηνές χωρίς σχεδόν καμία πρόσβαση σε καθαρό νερό για πλύσιμο. Πολλές δεν έχουν πρόσβαση σε προγεννητική φροντίδα λόγω των περιορισμένων λειτουργικών εγκαταστάσεων και των επανειλημμένων εκτοπίσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι επικίνδυνες εγκυμοσύνες συχνά δεν εντοπίζονται μέχρι να εμφανιστούν επιπλοκές – μερικές φορές πολύ αργά.
Βλέπουμε πρόωρες γεννήσεις και μωρά που γεννιούνται με προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ακόμη και με την πιο στοιχειώδη παρακολούθηση, όπως πνευμονία ή καρδιακές ανωμαλίες, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να αντιμετωπιστούν με επιτυχία. Αλλά δεν έχουμε τον εξοπλισμό στη ΜΕΝΝ – ούτε υπερήχους, ούτε ακτινογραφίες και συχνά ούτε καν τις εξετάσεις αίματος που χρειαζόμαστε.
Η ιατρική ομάδα στο Al-Helou αντιμετωπίζει καθημερινά ατελείωτες προκλήσεις. Τα καύσιμα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, καθώς όλα τα νοσοκομεία της Γάζας λειτουργούν με γεννήτριες ντίζελ. Η έλλειψη καυσίμων οδηγεί σε διακοπές ρεύματος, γεγονός που σκοτώνει τα νεογέννητα που εξαρτώνται από το οξυγόνο στη ΜΕΝΝ. Δυστυχώς, το βράδυ της Δευτέρας (14 Ιουλίου 2025) ένα μωρό που θα μπορούσε να είχε επιβιώσει χάθηκε επειδή κόπηκε το ρεύμα και επομένως διακόπηκε η παροχή οξυγόνου.
Η έλλειψη προμηθειών είναι ένα άλλο μείζον ζήτημα. Είναι τόσο περιορισμένες που πρέπει να παρατείνουμε το χρόνο μεταξύ των αλλαγών πάνας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εξανθήματα. Είμαστε πάντα κοντά στο να τελειώσουν οι προμήθειες βρεφικών τροφών. Προωθούμε τον θηλασμό και είμαστε υπερήφανοι που είμαστε ένα νοσοκομείο φιλικό προς τον θηλασμό, αλλά σε αυτή την κατάσταση, πολλές μητέρες δεν μπορούν να μείνουν για να ταΐζουν τα μωρά τους τόσο συχνά, καθώς πρέπει να φροντίσουν τις υπόλοιπες οικογένειές τους ή δεν έχουν αρκετά χρήματα για τη μετακίνησή τους και πρέπει να περπατούν για ώρες μπρος-πίσω.
Είναι σπαρακτικό. Η γέννηση ενός μωρού θα έπρεπε να είναι μια στιγμή χαράς και ελπίδας – αλλά τώρα, για τόσες πολλές οικογένειες στη Γάζα, αυτή η στιγμή σκεπάζεται από άγχος και φόβο. Παρ’ όλα τα εμπόδια, η ομάδα συνεργάζεται με λιγοστούς πόρους για να παρέχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε αυτά τα νεογέννητα μωρά».
Στις 19 και 20 Ιουλίου, οι παιδιατρικοί και μαιευτικοί θάλαμοι στο νοσοκομείο Al – Helou, όπου οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργάζονται στη βόρεια Γάζα, δεν μπορούσαν να παράσχουν καθόλου φαγητό σε γυναίκες και παιδιά, ενώ κάποιες μέρες δεν υπάρχει αρκετό βρεφικό γάλα για τα 23 μωρά στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών. Στο νοσοκομείο Nasser, στην κεντρική Γάζα, υπάρχουν σήμερα 168 ασθενείς που εισήχθησαν στους παιδιατρικούς και στους μαιευτικούς θαλάμους, οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση σε τρόφιμα στις 20 και 21 Ιουλίου.