10 λόγοι να βρεθείτε στο Delphi Economic Forum

Η πρώτη συντονισμένη προσπάθεια να συζητήσουν δεκάδες εκπρόσωποι της πολιτικής, οικονομικής και ακαδημαϊκής κοινότητας επί ελληνικού εδάφους, λαμβάνει χώρα στους Δελφούς και έχουμε τους δέκα λόγους που πρέπει να βρίσκεστε εκεί
- 27 Ιανουαρίου 2016 10:46
Το πρώτο Οικονομικό Forum των Δελφών ( Delphi Economic Forum) θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών, από την Παρασκευή έως και την Κυριακή, 26-28 Φεβρουαρίου 2016 και τελεί τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυρίου Προκόπη Παυλοπούλου.
Σκοπός της συνδιάσκεψης είναι η κατάθεση προτάσεων και η ανάπτυξη θέσεων σχετικών με τους μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους που πρέπει να θέσει η χώρα και η περιοχή, προκειμένου να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις του μέλλοντος διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.
Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τους λόγους που θα παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάποιον να βρίσκεται στο πρώτο αυτό οικονομικό φόρουμ επί ελληνικού εδάφους:
1. Για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης πραγματοποιείται συνέδριο για την μακροπρόθεσμη στρατηγική της χώρας σε σχέση με τις παγκόσμιες εξελίξεις
Ο στόχος του φόρουμ είναι να εμπλέξει μια ομάδα των επιφανέστερων ανθρώπων της διανόησης στην Ελλάδα και τον κόσμο, από το χώρο της πολιτικής, των επιχειρήσεων και της ακαδημαϊκής κοινότητας, προκειμένου να συνεισφέρουν στην ανάνηψη και την αναμόρφωση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα.
Φορείς από το δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα συναντώνται προκειμένου να σκιαγραφήσουν μακροπρόθεσμες προκλήσεις στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και να δώσουν ρεαλιστικές απαντήσεις και λύσεις. Οι συνθήκες κάθε άλλο παρά γόνιμες και θετικές δεσπόζουν στη χώρα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, το γεγονός όμως αυτό δείχνει την ανάγκη να αποδείξει η Ελλάδα πως μπορεί να απαντήσει με αποτελεσματικές λύσεις.
2. 90 προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό δίνουν το παρών
Εκπρόσωποι από το χώρο της πολιτικής, των επιχειρήσεων, της ακαδημίας και της οικονομίας θα βρεθούν στους Δελφούς προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους για όλες εκείνες τις λύσεις και τις ικανές συνθήκες που θα βγάλουν τη χώρα από την κοινωνική και οικονομική κρίση. Από την Ελένη Αρβελέρ και τον εν ενεργεία υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, καθηγητές πανεπιστημίου, ανώτερα τραπεζικά στελέχη, αλλά και εκπροσώπους από όλο το φάσμα της πολιτικής, οικονομικής και ακαδημαϊκής ζωής της Ελλάδας και του εξωτερικού.
3. Το Φόρουμ βάζει στη συζήτηση και την επίσημη φωνή της Ευρώπης
Η εξέλιξη και η έξοδος της χώρας από την κρίση είναι ένα ζήτημα που συνδέεται άμεσα με την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Επομένως, σε μια συζήτηση για το μέλλον της οικονομίας της Ελλάδας, κρίνονται απαραίτητοι εκπρόσωποι των Βρυξελλών, που θα τοποθετήσουν το πλαίσιο της Ευρώπης γύρω από την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας. Στο φόρουμ θα παραστεί η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης Corina Cretu, o διευθυντής Οικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Declan Costello, αλλά και ο Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.
4. Στο φόρουμ θα παραστεί και ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ
Ο πρώην ηγέτης της Αυστρίας, ο οποίος και κυβέρνησε τη χώρα από το 2000, έως το 2007 συνεργαζόμενος με το κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας (FPO) χαρακτηρίζεται από μεγάλη μερίδα της πολιτικής ελίτ στην Ευρώπη ως το πιο λαμπρό παράδειγμα πολιτικού που νομοθέτησε και εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις στη χώρα του, για όσο διάστημα βρέθηκε στην καγκελαρία της Αυστρίας.
5. Στους Δελφούς και εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ, αλλά και των think tak German Marshall Fund και Eurasia Group
Το φόρουμ τιμούν με την παρουσία τους όμως και εκπρόσωποι της ευρωατλαντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, βάζοντας τους γεωπολιτικούς παράγοντες που επιδρούν με την οικονομία και την κοινωνία της χώρας, αλλά και άνθρωποι που γνωρίζουν τις αγορές διεθνώς και ειδικεύονται στην εκπόνηση λύσεων και πολιτικών που θα μπορούσαν δυνητικά να αλλάξουν την αρνητική συγκυρία.
Ο οργανισμός GMF έχει ως στόχο την ενίσχυση της υπερατλαντικής συνεργασίας σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, στο πνεύμα του Σχεδίου Μάρσαλ που εφαρμόστηκε στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο οργανισμός πραγματοποιεί έρευνα και αναλύσεις για την εφαρμογή πολιτικών που θα προάγουν την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Ιδιαίτερη είναι η συμβολή του στην υποστήριξη των κοινωνικών σχηματισμών στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, όπου αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τον εκδημοκρατισμό, τη ρύθμιση του νομικού πλαισίου και την τοπική συνεργασία μεταξύ των χωρών.
Από την πλευρά του το Eurasia Group είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες γνωμοδότησης και έρευνας πολιτικού κινδύνου στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1998 και έχει ως στόχο να παράσχει τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με παραγόμενες πολιτικές, ικανές να κινήσουν τις αγορές, αλλά και πρόβλεψη κινδύνων αποσταθεροποίησης σε μια περιοχή και πως αυτοί μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις επιχειρήσεις.
6. Έντονη παρουσία του αμερικανικού παράγοντα στο φόρουμ
Το ζητούμενο για την επιστροφή στην ανάπτυξη, είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα των αλλαγών που μπορούν να επέλθουν στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Η συζήτηση αυτή είναι πολυεπίπεδη και ιδιαίτερα κρίσιμη, με την επικεφαλής του Αμερικανικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, Deborah L. Wince-Smith να καταθέτει την πολύτιμη συμβουλή της. Με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας ως αξιωματούχος σε κυβερνητικές θέσεις των ΗΠΑ, υπηρέτησε στη διοίκηση του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Ρίγκαν στον τομέα της τεχνολογίας και των επιστημών, αλλά και επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου ως αναπληρωτής γραμματέας Τεχνολογίας στην αγορά.
Το παρών στο φόρουμ θα δώσει και ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Νότια Ευρώπη, Dirk Reinernmann. Ο οικονομολόγος που εργάστηκε επί σειρά ετών στη Γερμανία ως χρηματιστής και κειμενογράφος, βρέθηκε υπεύθυνος της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Νότια Ευρώπη (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισπανία) μετά το αίτημα της χώρας μας για οικονομική βοήθεια το 2012.
7. Στους Δελφούς θα βρεθεί και ο οικονομικός συντάκτης επικεφαλής των Financial Times στην Ευρώπη, Peter Spiegel
Ο επικεφαλής του οικονομικού τίτλου στις Βρυξέλλες, παρακολούθησε την οικονομική κρίση όσο κανείς από το δημοσιογραφικό χώρο, ενώ ο ίδιος και η ομάδα του διακρίθηκαν επί δύο συνεχή έτη, το 2012 και το 2013, για τον τρόπο που κάλυψαν την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη. Πολλές φορές και στο πρόσφατο παρελθόν, ο δημοσιογράφος και οικονομικός αναλυτής, ήταν η βασική πηγή πληροφόρησης πίσω από τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών καθ’ όλη τη διάρκεια της βασανιστικής διαπραγμάτευσης που κατέληξε στη συμφωνία του Ιουλίου.
Πριν εγκατασταθεί στην Ευρώπη, ο Spiegel δούλεψε στην Ουάσιγκτον, καλύπτοντας οικονομικό, αλλά και πολεμικό ρεπορτάζ αναφορικά με τις ΗΠΑ και τις πολεμικές συγκρούσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Το 2008, κέρδισε το βραβείο για την κάλυψη των αποφάσεων της διοίκησης Μπους κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ.
8. Θα συζητηθεί το μέλλον της ευρωπαϊκή ενοποίησης με διεθνούς φήμης Think Tanks
Το μέλλον μιας Ενωμένης Ευρώπης αποτελεί πάντα πρόκληση και στοίχημα για πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους εντός και εκτός της γηραιάς ηπείρου. Η κρίση του ενιαίου νομίσματος, η προσφυγική κρίση, αλλά και οι συνεχείς αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία έχουν αμφισβητήσει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν το μέλλον της ΕΕ. Το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης περνάει και διατρέχει και το οικονομικό και κοινωνικό μέλλον της Ελλάδας, με τη συζήτηση γύρω από το θέμα να εμπλουτίζουν διεθνούς φήμης Think Tanks, όπως το Rand Corporation και το Stratfor.
Το Rand Corporation είναι ένα μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο με στόχο τη βελτίωση των πολιτικών και των αποφάσεων εκείνων που θα βελτιώσουν την οικονομία μιας χώρας ή ενός οργανισμού μέσα από την έρευνα και την ανάλυση. Ιδρύθηκε το 1948, στη μεταπολεμική περίοδο και έκτοτε συμβάλει ώστε ιδιώτες, οικογένειες και κοινότητες να εξασφαλίσουν ένα ασφαλέστερο περιβάλλον, όπου μπορούν να ζήσουν σε πιο υγιείς και επιτυχημένες συνθήκες.
Από την πλευρά του το Starfor αποτελεί έναν φορέα που ερευνά τις γεωπολιτικές συνθήκες, προσφέροντας ακριβείς αναλύσεις σε ιδιώτες, εταιρίες, οικονομικούς οργανισμούς, αλλά και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Όπως σημειώνουν “βάζουμε στο κάδρο τα γεγονότα του σήμερα και προβλέπουμε τις νέες εξελίξεις του μέλλοντος πριν εμφανιστούν στα πρωτοσέλιδα.
9. Θα παραθέσουν την άποψή του σημαντικοί εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας
Η Ελληνίδα βυζαντινολόγος ιστορικός, Ελένη Αρβελέρ, υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο Τμήμα Ιστορίας του γαλλικού Πανεπιστημίου της Σορβόννης και η πρώτη πρύτανις του ίδιου ιδρύματος το 1976. Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής του Εθνικού Κέντρου για την Επιστημονική Έρευνα (Γαλλία), του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών (Ελλάδα) και Επίτιμη Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών. Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Παρισίων, Πρύτανις των Πανεπιστημίων των Παρισίων, και Πρόεδρος του Κέντρου Georges Pompidou-Beaubourg. Η κα. Αρβελέρ έχει δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την εξέλιξη των πολιτικών και οικονομικών ζητημάτων στη χώρα μας και η άποψή της θα προσθέσει μια σημαντική οπτική στο θέμα.
Παρών στο φόρουμ και ο διακεκριμένος ιστορικός Γιώργος Δετιλής, μέλος της ευρωπαϊκής ακαδημίας. Ο Γιώργος Δερτιλής σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Οικονομικές Επιστήμες στην Αθήνα, Πολιτική Θεωρία και Ιστορία στην Αγγλία (1973-1977). Έχει διδάξει ως εκλεγμένος επισκέπτης καθηγητής στο Harvard, στην Οξφόρδη και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Το 2000 εξελέγη τακτικός καθηγητής (directeur d’études) στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι και παραιτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου ανακηρύχθηκε, το 2003, ομότιμος καθηγητής.
10. Επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους των Δελφών , στον ομφαλό της γης
Το φόρουμ δείχνει πως έχει τη δυναμική να αποτελέσει το επίκεντρο της γόνιμης συζήτησης για τους τρόπους που μπορεί η Ελλάδα να αφήσει πίσω της την οικονομική και κυρίως την κοινωνική κρίση. Ένας τέτοιος στόχος, δεν θα μπορούσε να αναδειχθεί με πιο συμβολικό τρόπο, από την ίδια την περιοχή των Δελφών. Το σημαντικότερο μαντείο της αρχαίας ελληνικής περιόδου, αποτελούσε το κέντρο του κόσμου των Αρχαίων Ελλήνων, ενώ δεν πρέπει μας διαφεύγει πως εκεί συστήθηκε η Δελφική Αμφικτυονία, μια ομοσπονδία δώδεκα φυλών της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας που αποτελούσε αρχικά θρησκευτική ένωση, ενώ αργότερα απέκτησε και πολιτική σημασία.
Η επίσκεψη εν πάση περιπτώση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τον επισκέπτη να απολαύσει το ξεχωριστό τοπίο και να περιηγηθεί στους αρχαιολογικούς χώρους του μαντείου των Δελφών.