Πορτογάλος επικεφαλής της αρχής πολιτικής προστασίας: Δεν έπεσε κανένα καναντέρ

Ανασκεύασε η αρχή πολιτικής προστασίας σχετικά με τη συντριβή ενός Καναντέρ που επιχειρούσε στην φωτιά
- 20 Ιουνίου 2017 22:10
Κανένα αεροσκάφος «που επιχειρούσε στη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών» δεν συνετρίβη σήμερα στην Πορτογαλία, δήλωσε ο επικεφαλής της αρχής πολιτικής προστασίας Βίτορ Βαζ Πίντο, ανασκευάζοντας τις πληροφορίες που είχε δώσει η υπηρεσία του πριν από λίγες ώρες.
Εκπρόσωπος τύπου της αρχής πολιτικής προστασίας γνωστοποίησε γύρω στις 17.00 τοπική ώρα ότι συνετρίβη ένα Καναντέρ στην περιοχή Πεδρόγαου Γκράντε, κοντά στο χωριό Ουζέντα, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες από το Σάββατο. Η τεράστια πυρκαγιά έχει προκαλέσει τον θάνατο 64 ανθρώπων.
Έπειτα από μια βελτίωση της κατάστασης το πρωί της Τρίτης, η φωτιά αναζωπυρώθηκε αργότερα το μεσημέρι στις περιοχές που βρίσκονται βόρεια και ανατολικά του Πεδρόγαου Γκράντε.
Η κατάσταση είναι σοβαρότερη κοντά στη κοινότητα Γκόις, βόρεια, όπου 27 οικισμοί εκκενώθηκαν από τις αρχές.
«Αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή κατάσταση, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πολύ σοβαρότερη» δήλωσε η δήμαρχος, Λούρδες Καστανέιρα.
Στα ανατολικά του Πεδρόγαου Γκράντε, οι αρχές απομάκρυναν επίσης τους κατοίκους 13 χωριών από τα σπίτια τους.
Περίπου 1.200 πυροσβέστες και 400 πυροσβεστικά οχήματα αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να συμμετάσχουν στη μάχη εναντίον της φωτιάς που έχει στοιχίσει την ζωή 64 ανθρώπων και τον τραυματισμό 157 ανθρώπων, επτά εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.
Σε όλη την Πορτογαλία περισσότεροι από 2.000 πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεση περίπου 100 εστιών πυρκαγιάς.
Εξηγήσεις ζητά ο Κόστα για τις φονικές πυρκαγιές
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα θέτει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών.
Οι αρχές ανέφεραν ότι το 85% της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην ορεινή περιοχή του Πεδρόγαου Γκραντ, όπου σκοτώθηκαν πολλοί άνθρωποι ενώ βρίσκονταν στα οχήματά τους και προσπαθούσαν να γλυτώσουν από την πύρινη λαίλαπα, βρίσκεται υπό έλεγχο έπειτα από τις ολονύχτιες επιχειρήσεις κατάσβεσης, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες.
Άλλοι 160 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην φωτιά, που σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Λισαβόνας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη τραγωδία σε επίπεδο απώλειας ανθρώπινων ζωών στα χρονικά της Πορτογαλίας, όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο.
Την ώρα πάντως που τόσο τα ρεπορτάζ των δημοσιογράφων όσο και οι αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν ολιγωρία των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών στη διαχείριση της κρίσης, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ζήτησε από τις αρχές να συντάξουν μια έκθεση για το τι πήγε στραβά στις επιχειρήσεις κατάσβεσης και διάσωσης.
«Για ποιο λόγο, για πόσο χρονικό διάστημα και ποιες ήταν οι επιπτώσεις στον σχεδιασμό, τον έλεγχο και την εκτέλεση την επιχειρήσεων εάν τα συστήματά σας δεν λειτουργούσαν; Τι ακριβώς έγινε για να υπάρξουν εναλλακτικές συνδέσεις;» ρώτησε ο Αντόνιο Κόστα τους υπεύθυνους, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa.
Ο Κόστα, που αξιώνει μια εξήγηση από την Αρχή Πολιτικής Προστασίας, τη μετεωρολογική υπηρεσία και την αστυνομία, έθεσε επίσης το ερώτημα γιατί δεν απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στον δρόμο, όπου σκοτώθηκαν τόσοι άνθρωποι μέσα στα οχήματά τους.
Τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ενημέρωσης Δασικών Πυρκαγιών δείχνουν ότι μια περιοχή εύρους άνω των 300.000 στρεμμάτων μετατράπηκε σε στάχτες τις τελευταίες 7 ημέρες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που καταγράφεται στην Πορτογαλία.
Η πληγείσα περιοχή είναι σχεδόν τριπλάσια σε μέγεθος από τη Λισαβόνα κι αυτό σημαίνει ότι στη σχετικά μικρή χώρα καταγράφεται το ¼ και πλέον όλων των πυρκαγιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία. (https://ec.europa.eu/jrc/en/scientific-tool/current-situation-european-forest-fire-information-system)
Σήμερα είναι η τρίτη ημέρα εθνικού πένθους για τη μνήμη των θυμάτων της φωτιάς. Κατόπιν τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις αναμένεται να αυξηθούν.
Ο Ασουνσάο Κρίστας, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού CDS-PP δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε πένθος, ωστόσο μετά «θα είναι η στιγμή, στο κοινοβούλιο, να τεθούν προς απάντηση όλα τα ερωτήματα».
(Φωτογραφία: AP Images/Paulo Duarte)