Ασφάλειες Ι.Χ.

Ασφάλειες Ι.Χ.
asfaleis

Τι είναι και τι πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτές. Μεγάλο αφιέρωμα του AUTO 24

Το πιο πιθανό είναι να σας ενημερώσουν από την αντιπροσωπεία που το αγοράζετε ότι συνεργάζονται με μια ή και περισσότερες εταιρείες ασφάλισης αυτοκινήτων, και να σας προτείνουν να ασφαλιστείτε σε αυτές.



Προσοχή, κανένας πωλητής και καμία αντιπροσωπεία, δεν μπορεί να σας αναγκάσει να το ασφαλίσετε μόνο εκεί που θα σας υποδείξουν αυτοί. Αυτό, αν και παρατηρείται μερικές φορές, να ξέρετε ότι δεν είναι νόμιμο, για να μην πούμε ότι είναι και παράνομο. Το πιο πιθανό όμως είναι να συνεργάζονται με καλές εταιρίες του χώρου, διότι δεν θα θέλουν και εκείνοι να εκτεθούν απέναντί σας, μιας και μετά την αγορά του αυτοκινήτου σας, θα έρχεστε σε επαφή μαζί τους (για service, after sales, κλπ) και δεν θα θέλουν να γίνονται το «δοχείο» παραπόνων σας, σε περίπτωση μη καλής αντιμετώπισης από την ασφαλιστική εταιρία που σας είχαν υποδείξει.



Εσείς πάρτε τις προσφορές τους και τις τιμές των, ψάξτε λίγο στη αγορά την καλύτερη προσφορά βάσει των καλύψεων που θέλετε να έχετε και καταλήξετε σε εκείνη που εσείς θεωρείτε πιο συμφέρουσα. Σίγουρα, κάποιος φίλος, συγγενής ή και γνωστός ασφαλιστικός σύμβουλος, θα σας ενημερώσει για τις επιλογές που έχετε, και βάσει των απόψεων που θα συγκεντρώσετε θα αποφασίσετε.



Με το που πάρετε το κλειδί στο χέρι σας και κάνατε την πρώτη σας βόλτα, η ικανοποίηση που έχετε στο πρόσωπό σας είναι έκδηλη και για λίγες μέρες θα έχετε αποκτήσει ένα νέο έρωτα!! Ξέρετε… Θα σας ρωτάνε οι φίλοι σας/φίλες σας. Από που το αγόρασες, πόσο το αγόρασες, πόσο καλό είναι, πως πάει στο δρόμο, αν είναι καλό στις στροφές, αν καταναλώνει αρκετή βενζίνη, αν φρενάρει καλά, κλπ. Μην πάει το μυαλό σας αλλού. Για το αυτοκίνητό σας μιλάμε!!.



Όμως, επειδή οι δρόμοι στη Ελλάδα και ειδικότερα στην Αθήνα, δεν είναι και οι καλύτεροι της Ευρώπης, (για να μην θυμηθούμε σχετικές Ευρωπαϊκές έρευνες για το πού κατατάσσονται οι δρόμοι μας, δε θέλουμε), όπως επίσης και οι οδηγοί δεν είναι και οι πιο συνετοί στην Ευρώπη, για να μην θυμηθούμε πάλι αντίστοιχες Ευρωπαϊκές έρευνες για την ποιότητα των Ελλήνων οδηγών, το πόσο συχνά παραβιάζουν κόκκινο ή stop, το πόσο συχνά οδηγούν με ανώτερου του επιτρεπτού ορίου κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, το πόσο συχνά πατάνε κόρνα άσκοπα, το πόσο συχνά προσπερνάνε από δεξιά, αλλά και πόσο αντικειμενικός είναι ο τρόπος εξέτασης για άδεια οδήγησης και πόσο διαβλητό είναι γενικότερα το σύστημα εκπαίδευση-εκπαιδευτές-εκπαιδευόμενοι.



Γιατί και οι εν δυνάμει οδηγοί συμβάλλουν με τον τρόπο τους, θα πρέπει να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε σε εκείνη την δυσάρεστη περίπτωση εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα, είτε φταίτε είτε δεν φταίτε, είτε έχει μόνο υλικές ζημιές, είτε έχει και σωματικές βλάβες.



Το
AUTO24, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη όλα τα παραπάνω και στην προσπάθεια του να ενημερώσει σωστά και ουσιαστικά τους επισκέπτες του συνέταξε 2 μεγάλες θεματικές ενότητες, που σχετίζονται άμεσα με την μεγάλη μας αγάπη, το αυτοκίνητο.




1η. Ασφάλεια Αυτοκινήτου και Καλύψεις
2η. Φιλικός Διακανονισμός ή Σύστημα Άμεσης Πληρωμής

Παρακαλούμε αφιερώστε λίγο από τον πολύτιμό χρόνο σας και διαβάστε τις θεματικές μας ενότητες. Είμαστε σίγουροι ότι θα σας προκαλέσουν το ενδιαφέρον και ότι θα διαβάστε πράγματα που πιθανόν να μην γνωρίζετε, αλλά ως συνειδητοποιημένοι οδηγοί ΟΛΟΙ οφείλουμε να τα γνωρίζουμε.





Ασφάλεια Αυτοκινήτου και Καλύψεις


Η ασφάλιση αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική από την Πολιτεία. Η σημασία της μπορεί να συνοψιστεί στο γεγονός ότι περιορίζει το οικονομικό ρίσκο σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, ρίσκο που διαφορετικά θα ήταν αφόρητο για μας. Παρόλα αυτά, η αξία της είναι πολύ μεγαλύτερη διότι χωρίς αυτή, θα ήμασταν υποχρεωμένοι να υφιστάμεθα:




1. Οποιαδήποτε ζημιά προκαλέσουμε στους άλλους από δική μας αμέλεια


2. Το ενδεχομένως υψηλό κόστος απώλειας ή καταστροφής του οχήματός μας σε περίπτωση κλοπής, πυρκαγιάς ή καταστροφής.


3. Πιθανές Μηνύσεις εναντίον μας εξαιτίας τροχαίου ατυχήματος





Ποιές είναι οι βασικές καλύψεις που έχουν όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες;


Η υποχρεωτική ασφάλιση των αυτοκινήτων νομοθετήθηκε από την 01/01/78 για όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που θα συνάψετε με την ασφαλιστική εταιρία που εσείς θα επιλέξετε θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά την Αστική Ευθύνη έναντι τρίτων και ακόμη αν το επιθυμείτε εσείς μπορείτε να καλύψετε το όχημά σας και για άλλες συμπληρωματικές καλύψεις.



Ποιες είναι οι συμπληρωματικές-προαιρετικές καλύψεις που μπορώ να προσθέσω στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο του αυτοκινήτου μου, εκτός της υποχρεωτικής αστικής ευθύνης;



Πυρός, πυρός από τρομοκρατικές, ολική κλοπή, μερική κλοπή, ίδιες ζημίες(μικτή), ζημίες από κακόβουλες ενέργειες, φυσικά καιρικά φαινόμενα, θραύση κρυστάλλων, αερόσακους, προσωπικό ατύχημα οδηγού, κάλυψη μεταφερόμενου οχήματος, ενοικίαση αυτοκινήτου αντικατάστασης, κάλυψη ραδιοκασετόφωνου, νομική προστασία, προστασία Βonus Μalus, οδική βοήθεια.

Οι ανωτέρω συμπληρωματικές καλύψεις είναι οι κυριότερες που παρέχει η πλειονότητα της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα.





Yποχρεωτικές Καλύψεις


Ακολουθεί ανάλυση της κάθε κάλυψης, ώστε να γνωρίζετε για τι καλύπτεστε:




1. Αστική Ευθύνη προς τρίτους

1A. Σωματικές βλάβες (Σ.Β.)

Με τον όρο αυτό εννοούμε ότι ο ασφαλιζόμενος καλύπτεται για σωματικές βλάβες (τραυματισμός ή θάνατος) που θα προξενήσει είτε σε πεζούς τρίτους, είτε σε επιβαίνοντες άλλου αυτοκινήτου. Περιλαμβάνεται και χρηματική ικανοποίηση για ψυχική οδύνη ή ηθική βλάβη. ( Maximum ασφαλιζόμενο κεφάλαιο κάλυψης 500.000 €).




1B. Υλικές ζημιές (Υ.Ζ.)



Καλύπτεται ο ασφαλιζόμενος για όλες τις υλικές ζημιές που θα προξενήσει σε τρίτους συνεπεία πρόσκρουσης, ανατροπής ή εκτροπής του αυτοκινήτου του επί άλλων αυτοκινήτων, αντικειμένων ή ζώων. (Maximum ασφαλιζόμενο κεφάλαιο κάλυψης 100.000 €). Τα πράγματα που μεταφέρονται με το ίδιο αυτοκίνητο εξαιρούνται της υποχρεωτικής ασφάλισης.



Υπάρχουν ορισμένες σημαντικές υποκατηγορίες αστικής ευθύνης που άλλες ασφαλιστικές τις περιλαμβάνουν στην ασφάλιση της αστικής ευθύνης και άλλες δεν τις περιλαμβάνουν και τις έχουν στις εξαιρέσεις. Εσείς δεν έχετε παρά να ρωτήσετε την ασφαλιστική σας εταιρία ή να διαβάσετε τους όρους του ασφαλιστηρίου συμβολαίου σας. Οι κατηγορίες αυτές αστικής ευθύνης είναι:



• από τη διαρροή υγρών (π.χ. λαδιών) απαραίτητων για τη λειτουργία του αυτοκινήτου

• από πυρκαγιά του αυτοκινήτου

• όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κλειστούς φυλασσόμενους χώρους, πλωτά μέσα, σιδηροδρομικούς σταθμούς, συνεργεία αυτοκινήτων, πορθμεία

• από τη χρήση ρυμουλκούμενου

• από τη μεταφορά αντικειμένων

• για ζημιές στα αντικείμενα τρίτων που μεταφέρονται με το αυτοκίνητο (εξαιρούνται χρήματα, αξιόγραφα, κοσμήματα, τιμαλφή και έργα τέχνης) σε περίπτωση πρόσκρουσης, σύγκρουσης, ανατροπής, εκτροπής ή κατακρήμνισης του αυτοκινήτου

• για ζημίες που μπορεί να προξενήσει το ασφαλιζόμενο όχημα σε τρίτους, κατά τη διάρκεια της οδήγησής του από τον κλέφτη, που το έχει κλέψει ή το απέκτησε με χρήση βίας (Αυτογνώμων αφαίρεση).




Επιβαίνοντες



Επίσης καλύπτεται η αστική ευθύνη του ασφαλιζόμενου για θάνατο ή σωματικές βλάβες έναντι των επιβατών του αυτοκινήτου. Δεν εξαιρούνται τα μέλη της οικογένειας του ασφαλιζόμενου, οδηγού ή κάθε άλλου προσώπου, του οποίου η αστική ευθύνη καλύπτεται ανεξάρτητα από δεσμούς συγγένειας και που επιβαίνουν του ασφαλιζόμενου αυτοκινήτου.



Εξαιρείται από την κάλυψη η αστική ευθύνη έναντι προσώπων που συγκατατέθηκαν να μεταφερθούν με αυτοκίνητο, εφόσον ο ασφαλιστής αποδείξει ότι γνώριζαν ότι το αυτοκίνητο αφαιρέθηκε από τον νόμιμο κάτοχό του με αθέμιτα μέσα ή χρησιμοποιείται για εκτέλεση εγκληματικής πράξης.





Βασικές Συμπληρωματικές Καλύψεις


Πυρκαγιά του οχήματος



Καλύπτεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς του αυτοκινήτου που προέρχεται από πρόσκρουση, σύγκρουση, ανατροπή, εκτροπή, κατακρήμνιση, βραχυκύκλωμα, αυτόματη ανάφλεξη, κεραυνό, επισκευή σε συνεργείο, ηλεκτρολογείο, χώρο στάθμευσης κ.λπ. Επίσης περιλαμβάνει τις ζημιές του αυτοκινήτου από έκρηξή του.




Κλοπή (Ολική) του οχήματος



Καλύπτεται μόνο η ολική κλοπή του οχήματος και όχι τεμαχίων ή εξαρτημάτων αυτού στην πραγματική αξία του αυτοκινήτου κατά την ημέρα της κλοπής. Η εταιρία υποχρεούνται να καταβάλει αποζημίωση μετά πάροδο 90 ημερών από την ημερομηνία που ο ασφαλιζόμενος θα υποβάλει μήνυση κατά αγνώστου στην οικία Αστυνομική Αρχή και δηλώσει στην εταιρία την απώλεια. Ο ασφαλιζόμενος δεν δικαιούται αποζημίωση, αν το αυτοκίνητο βρεθεί προ της παρέλευσης 90 ημερών, ανέπαφο ή με υλικές ζημιές.




Κλοπή (Μερική) του οχήματος



Η μερική κλοπή του οχήματος δεν είναι αυτόνομη κάλυψη. Αποτελεί επέκταση της ολικής κλοπής του αυτοκινήτου και καλύπτει υλικές ζημιές και αφαίρεση τεμαχίων ή εξαρτημάτων του οχήματος μονίμως προσδεμένων στο σώμα του και απαραίτητων για την κίνηση και λειτουργία αυτού, που συνέβησαν κατά τη διάρκεια που το όχημα βρισκόταν στην κατοχή του κλέφτη (π.χ. ρόδες).




Ιδιες ζημιές του οχήματος (Μεικτή)



Με την προσθήκη της κάλυψης αυτής καλύπτονται οι ζημιές που μπορεί να υποστεί το ασφαλιζόμενο όχημα αποκλειστικά από σύγκρουση, πρόσκρουση, εκτροπή, ή κατακρήμνιση, είτε έχει ο ασφαλιζόμενος ευθύνη είτε όχι. Η κάλυψη ιδίων ζημιών παρέχεται απαραιτήτως με κάποιο ποσό απαλλαγής και με ελάχιστο ποσό.




Προστασία Bonus – Malus



Η κατηγορία Bonus – Malus καθορίζει σε σημαντικό βαθμό το ποσό που πληρώνετε για να ασφαλιστείτε και αντικατοπτρίζει το πόσο καλός και προσεκτικός οδηγός είστε στην πορεία του χρόνου και ότι δεν έχετε προκαλέσει ατυχήματα. Τα ασφάλιστρα του ασφαλιστηρίου συμβολαίου αναπροσαρμόζονται μετά τη λήξη “αδιαιρέτου και συνεχούς” 12μηνου ασφάλισης σύμφωνα με καθορισμένη κλίμακα, με την οποία για κάθε χρόνο χωρίς ζημιά δίνεται έκπτωση, ενώ για κάθε ζημιά δίνεται επιβάρυνση.



Η κάλυψη «Προστασία Bonus – Malus» προστατεύει την κατηγορία Bonus – Malus που έχετε και δεν ανεβαίνει, αν προκαλέσετε ατύχημα μέσα σε ένα χρόνο. Ανάλογα με την ασφαλιστική εταιρία, υπάρχει και διαφορετική προσέγγιση της κάλυψης αυτής. Άλλες ασφαλιστικές σας προστατεύουν για ανεξάρτητες ποσοτικά ζημίες που τυχόν προκαλέσετε, άλλες για την πρώτη ζημιά μόνο ανεξαρτήτου ποσού ζημίας, άλλες για τις δύο πρώτες ζημίες και πάλι ανεξαρτήτου ποσού ζημίας που θα προκαλέσετε και άλλες θέτουν ένα όριο στο ποσό ζημίας που τυχόν προκαλέσετε, είτε από την πρώτη ζημία είτε από την δεύτερη.





Διευκρινήσεις


Οι παραπάνω καλύψεις αποτελούν τις “κλασικές” καλύψεις όλων των ασφαλιστικών εταιριών. Όμως ένα όχημα διατρέχει πολλούς κινδύνους που δεν περιλαμβάνονται στις ανωτέρω καλύψεις, όπως οι ζημιές που θα υποστεί το όχημά σας από μια πλημμύρα, από την πτώση χαλαζιού, κατά τη διάρκεια μεταφοράς σε πλοίο, τυχόν θραύση κρυστάλλων, αερόσακους, προσωπικό ατύχημα οδηγού, ενοικίαση αυτοκινήτου αντικατάστασης, κάλυψη ραδιοκασετόφωνου, νομική προστασία, οδική βοήθεια. Γι’ αυτόν το λόγο όλες οι εταιρίες παρέχουν τις ανωτέρω καλύψεις αυτές χωριστές.



Υπάρχουν και ορισμένες καλύψεις τις οποίες συνήθως δεν μπορείτε να ζητήσετε και να τιμολογηθούν, αλλά παρέχονται από τις ασφαλιστικές εταιρίες σε διάφορα πακέτα ασφάλισης, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά για τον εν δυνάμει πελάτη τους. Αυτές είναι: έξοδα καθαρισμού του σαλονιού του αυτοκινήτου σε περίπτωση μεταφοράς τραυματία, έξοδα αντικατάστασης χαμένων κλειδιών, έξοδα αντικατάστασης κατεστραμμένων κλειδαριών μετά από παραβίαση του αυτοκινήτου, αντικατάσταση κατεστραμμένων ζωνών ασφαλείας και αερόσακων σε περίπτωση καταστροφής τους μετά από ατύχημα, κάλυψη τόκων τραπεζικού δανείου για επισκευή ή αντικατάσταση του ασφαλισμένου αυτοκινήτου μετά από πρόσκρουση, σύγκρουση, ανατροπή, εκτροπή, πυρκαγιά ή κλοπή.





Χρήσιμες συμβουλές


Σε περίπτωση πώλησης του αυτοκινήτου σας, δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου του υπό μεταβίβαση οχήματος. Εσείς τώρα αν δεν αγοράσετε νέο αυτοκίνητο θα πρέπει να επιστρέψετε τη βεβαίωση ασφάλισης και το ειδικό σήμα στην ασφαλιστική σας εταιρία και εγγράφως να ζητήσετε την ακύρωση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου σας, καθώς και την επιστροφή των τυχών μη δεδουλευμένων ασφαλίστρων. Αν όμως αγοράσετε νέο αυτοκίνητο, μπορείτε να το ασφαλίσετε στο παλαιό σας συμβόλαιο εφ’ όσον εγγράφως ενημερώσετε την ασφαλιστική εταιρία για τα νέα στοιχεία του αυτοκινήτου σας και για τις τυχόν νέες καλύψεις που θα θέλατε να περιλαμβάνει στο εξής το συμβόλαιό σας.



Στο αυτοκίνητό σας θα πρέπει πάντα να υπάρχει η βεβαίωση ασφάλισης και το ειδικό σήμα από τα οποία θα επιβεβαιώνεται η ασφάλιση του αυτοκινήτου όταν γίνεται έλεγχος από την Τροχαία ή σε περίπτωση ατυχήματος, γι’ αυτό θα πρέπει έγκαιρα να προμηθεύεστε τη βεβαίωση ασφάλισης και το ειδικό σήμα από την ασφαλιστική σας εταιρία.





Συμφωνία άμεσου διακανονισμού ζημιών από τροχαίο



Τι εστί «Συμφωνία άμεσου διακανονισμού ζημιών από τροχαίο»;



Από την 1η Μαίου 2000 ασφαλιστικές επιχειρήσεις που ασκούν στην Ελλάδα τον κλάδο ασφάλισης αστικής ευθύνης αυτοκινήτων καθιέρωσαν ένα σύστημα αποζημίωσης των ανυπαίτιων ασφαλιζομένων πελατών τους που εμπλέκονται σε τροχαίο ατύχημα, απαλλάσσοντάς τους από την ανάγκη να στραφούν κατά της ασφαλιστικής επιχείρησης που καλύπτει την ευθύνη του υπαίτιου οδηγού.



Πρόκειται για μια Συμφωνία Κυρίων ανοικτή σε όλες τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις μέλη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, εφόσον ασκούν τον κλάδο ασφάλισης αστικής ευθύνης αυτοκινήτων.



Κατ’ εφαρμογήν της Συμφωνίας, γνωστής ως Σύστημα Άμεσης Πληρωμής ( Σ.Α.Π.) σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος που έγινε στην Ελλάδα και εφόσον και οι δύο εμπλεκόμενες ασφαλιστικές εταιρίες έχουν προσχωρήσει σ’ αυτήν, επιτρέπεται στην ασφαλιστική εταιρία του ανυπαίτιου οδηγού να τον αποζημιώσει για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρίας που καλύπτει την ευθύνη του υπαίτιου οδηγού.




Για να τεθεί σε εφαρμογή και ισχύ ο ΦΙΛΙΚΟΣ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ, είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις, που παραθέτονται παρακάτω.



Με τη Συμφωνία, χωρίς να αλλάξει σε τίποτε η υφιστάμενη νομοθεσία που διέπει την υποχρεωτική ασφάλιση της αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία αυτοκινήτων, καθιερώνεται σύστημα εξυπηρέτησης των πελατών μιας ασφαλιστικής επιχείρησης, οι οποίοι προφανώς προτιμούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών της δικής τους εταιρίας, της εταιρίας δηλαδή, που επέλεξαν για να ασφαλιστούν έχοντας λάβει υπ’ όψιν τους τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, άρα και την ποιότητα των υπηρεσιών της.



Συγχρόνως, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που προσχωρούν στη Συμφωνία αναλαμβάνουν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους προσδοκώντας να τους αποδείξουν και μ’ αυτήν την ευκαιρία, ότι βρίσκονται κοντά τους έτοιμες να τους συνδράμουν, όποτε υπάρχει ανάγκη παρέμβασης του ασφαλιστή.



Όταν τον Μάϊο 2000 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το Σ.Α.Π. ο διακανονισμός του ατυχήματος από την ασφαλιστική εταιρία που καλύπτει τον ανυπαίτιο οδηγό ήταν δυνατός μόνον εάν υπήρχε συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο και από τους δύο οδηγούς το ευρωπαϊκό έντυπο της Φιλικής Δήλωσης.



Από 1 Ιουνίου 2003 μετά από συμφωνία των εταιριών που συμμετέχουν στο σύστημα, η ένταξη ατυχήματος στο Φιλικό Διακανονισμό μπορεί να γίνει έστω και αν δεν έχει συμπληρωθεί το έντυπο Φιλικής Δήλωσης από τους 2 οδηγούς, εφόσον πληρούνται οι άλλες προϋποθέσεις. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ηλεκτρονική επικοινωνία των 2 εταιριών και η σύμφωνη γνώμη τους για την ένταξη του ατυχήματος στην συμφωνία.



Αναπόσπαστο μέρος της Συμφωνίας αποτελούν οι Πίνακες Υπαιτιότητας. Πρόκειται για συμφωνημένες περιπτώσεις ατυχημάτων που όταν συμβούν οδηγούν με απόλυτη ασφάλεια στο συμπέρασμα για το ποιος από τους δύο εμπλεκόμενους οδηγούς ευθύνεται για το ατύχημα εξ ολοκλήρου ή έστω κατά 50%. Αποζημιώνοντας οι ασφαλιστικές εταιρίες τους πελάτες τους για ατύχημα για το οποίο δεν φέρουν ευθύνη ενεργούν, όπως ελέχθη για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρίας που καλύπτει την ευθύνη του υπαίτιου οδηγού.



Η μεταξύ των δύο εμπλεκομένων ασφαλιστικών εταιριών χρηματική συναλλαγή τακτοποιείται μέσω ενός μηχανισμού συμψηφισμού που λειτουργεί μέσα στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος. Οι εκκαθαρίσεις των πληρωμών γίνονται σε μηνιαία βάση και οι επανεισπράξεις υπολογίζονται με μέσους όρους.



Το όργανο παρακολούθησης της καθημερινής εφαρμογής της Συμφωνίας είναι η Διαχειριστική Επιτροπή, ένα 10μελές όργανο που συνεδριάζει πάντα με την παρουσία νομικού συμβούλου. Οι εκκαθαρίσεις των πληρωμών, ο υπολογισμός των μέσων όρων και η στατιστική παρακολούθηση της Συμφωνίας γίνεται από το Γραφείο Συμψηφισμού, ενώ το ανώτατο όργανο της Συμφωνίας είναι η Γενική Συνέλευση των συμβαλλομένων εταιριών.



Με ευθύνη της Διαχειριστικής Επιτροπής το Μητρώο Μελών ανανεώνεται κάθε χρόνο. Σήμερα τα μέλη της Συμφωνίας είναι 35. Ο ασφαλιζόμενος στόλος αυτών των ασφαλιστικών εταιριών καλύπτει το 93% περίπου του συνολικού ασφαλιζόμενου στόλου.





Σκοπός Φιλικού Διακανονισμού


Με το Σύστημα δηλαδή Άμεσης Πληρωμής (Σ.Α.Π.) ή όπως είναι ευρύτερα γνωστό “Φιλική Δήλωση” ή “Φιλικός Διακανονισμός Τροχαίου Ατυχήματος”, που εφαρμόζεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις τις οποίες θα δούμε παρακάτω, οι συμβαλλόμενες ασφαλιστικές επιχειρήσεις δεσμεύονται ν’ αποζημιώνουν τον εμπλακέντα σε ατύχημα πελάτη τους, ο οποίος δεν είναι υπεύθυνος για τη ζημιά και ο οποίος θα είχε δικαίωμα αποζημίωσης από την εταιρία του υπαίτιου σύμφωνα με το νόμο της εξ’ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης.



Ο νέος τρόπος αποζημίωσης που υιοθετήθηκε, εφαρμόζεται ήδη με αξιοσημείωτη επιτυχία σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης (Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Βέλγιο) και έχει τύχει μεγάλης αποδοχής τόσο από τους ασφαλιστές, όσο και από τους πελάτες. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτή η νέα ρύθμιση κυρίως για τους καταναλωτές είναι πολλά και φανερά. Η νέα αυτή ρύθμιση στον τομέα της αποζημίωσης στοχεύει στην αλλαγή κλίματος, στην εξυπηρέτηση του πελάτη αλλά και στην εξυγίανση της αγοράς.



Αυτός και μόνον ο χαρακτηρισμός ως Σύστημα Άμεσης Πληρωμής και Φιλικού Διακανονισμού προσδιορίζει και τον τρόπο αντιμετώπισης του ζημιωθέντος αναίτιου:



Αποζημίωση σε χρόνο ρεκόρ, αλλά και φιλική αντιμετώπισή του από την εταιρία που τον αποζημιώνει, αφού πρόκειται πλέον για την εταιρία του.





Βασικά Χαρακτηριστικά & Προϋποθέσεις


Διευκρινίζεται ότι αυτή η Συμφωνία μεταξύ των εταιριών δεσμεύει αυτές και μόνον αυτές, πως εάν ο αναίτιος πελάτης δεν συμφωνεί με τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτής της σύμβασης, δικαιούται να διεκδικήσει την αποζημίωσή του από την Εταιρία του υπαίτιου, κατά τον έως σήμερα εφαρμοζόμενο τρόπο (κατά το κοινό δηλαδή δίκαιο).



Οι προϋποθέσεις εφαρμογής της Συμφωνίας, οι οποίες πρέπει να πληρούνται σωρευτικά για να εφαρμοστεί, είναι οι εξής:




1. Το τροχαίο ατύχημα να έχει αποκλειστικά και μόνο υλικές ζημιές.


2. Στο τροχαίο ατύχημα να μην εμπλέκονται περισσότερα από δύο αυτοκίνητα ασφαλισμένα σε διαφορετικές ασφαλιστικές εταιρίες.


3. Και οι δύο “εμπλεκόμενες” ασφαλιστικές εταιρίες πρέπει να έχουν προσχωρήσει στη συμφωνία του φιλικού διακανονισμού.


4. Το τροχαίο ατύχημα θα πρέπει να συμβεί στην Ελλάδα.


5. Η φιλική δήλωση τροχαίου ατυχήματος θα πρέπει να συμπληρωθεί και να υπογραφεί και από τους δύο οδηγούς.


6. Το ύψος των υλικών ζημιών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 6.000€.


7. Για την εφαρμογή του φιλικού διακανονισμού ισχύουν μόνο δύο ποσοστά ευθύνης των οδηγών: 100% και 50%.



Η εφαρμογή του Συστήματος Άμεσης Πληρωμής ξεκίνησε για αποζημιώσεις ατυχημάτων μόνο με υλικές ζημιές. Από 1ης Σεπτεμβρίου 2005 καλύπτονται και ατυχήματα που έχουν μικρές σωματικές βλάβες.



Ατύχημα που προκλήθηκε από φορτίο ή από διαρροή υγρών ή υγραερίων κάθε φύσεως που χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία του εμπλεκόμενου οχήματος ή από εξάρτημα που αποσπάσθηκε από εμπλεκόμενο όχημα, ακόμη και εάν δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των δύο εμπλεκομένων οχημάτων, εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της Συμφωνίας.



Ανεξάρτητα από την τυχόν ύπαρξη άλλων ζημιών, οι καλυπτόμενες ζημιές (που δεν πρέπει να υπερβαίνουν το συμφωνημένο όριο εφαρμογής της Συμφωνίας) περιλαμβάνουν:



Α) Το κόστος επισκευής & ανταλλακτικών ή την αποζημίωση λόγω ολικής καταστροφής του οχήματος, συμπεριλαμβανομένων των φόρων, καθώς και Β) Το κόστος μεταφοράς του οχήματος.



Η συμφωνία αυτή μεταξύ των εταιριών εφαρμόζεται και στην περίπτωση ύπαρξης κάλυψης ιδίων ζημιών των εμπλεκομένων οχημάτων.



Για όλα τα τροχαία ατυχήματα που δεν έχουν τις ανωτέρω προϋποθέσεις θα συνεχίσει να ισχύει ο διακανονισμός όπως σήμερα, δηλαδή η εταιρία του υπαίτιου οδηγού αναλαμβάνει την ευθύνη και την καταβολή της αποζημίωσης.





Το έντυπο της φιλικής δήλωσης


Σημαντική προϋπόθεση για την εφαρμογή του συστήματος άμεσης πληρωμής, αποτελεί η σωστή συμπλήρωση του εντύπου της Φιλικής Δήλωσης.



Το έντυπο Φιλικής Δήλωσης που υιοθετήθηκε, αποτελεί μετάφραση του Ευρωπαϊκού Εντύπου Φιλικής Δήλωσης, έχει αποσταλεί από τις εταιρίες στους πελάτες τους, οι οποίοι πρέπει να το έχουν πάντα μαζί τους στο ασφαλισμένο όχημα, και για να ισχύει θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον οι εξής παράγραφοι:



Παρ. 1 Ημερομηνία ατυχήματος

Παρ. 2 Τόπος

Παρ. 3 Τραυματίες

Παρ. 4 Υλικές ζημιές άλλων οχημάτων

Παρ. 6 Ασφαλιζόμενος

Παρ. 7 Όχημα

Παρ. 8 Ασφαλιστική Εταιρία

Παρ. 9 Οδηγός

Παρ. 12 Συνθήκες ατυχήματος

Παρ. 13 Σχεδιάγραμμα ατυχήματος

Παρ. 15 Υπογραφή των οδηγών



Βεβαίως, μπορούν να συμπληρωθούν και οι υπόλοιπες παράγραφοι αλλά για να είναι ισχυρό το έντυπο αυτό θα πρέπει να συμπληρωθούν απαραιτήτως οι προαναφερθείσες, τις οποίες, αν παραλείψουν να συμπληρώσουν οι εμπλεκόμενοι οδηγοί, μπορούν να τις αναπληρώσουν μετά από συμφωνία των συμβαλλομένων ασφαλιστικών επιχειρήσεων.



Σημαντική παράγραφο στη συμπλήρωση της Φιλικής Δήλωσης αποτελεί η παράγραφος 12 (Συνθήκες ατυχήματος), η οποία πρέπει να συμπληρωθεί σωστά και βάσει των οδηγιών.



Σ’ αυτήν έχουν σημειωθεί όλες οι πιθανότητες παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., ώστε όταν σημειωθούν στο αντίστοιχο τετράγωνο να μας οδηγήσουν σ’ ένα πίνακα υπαιτιότητας που είναι αποδεκτός από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τις δεσμεύει και ο οποίος καθορίζει δύο μόνο ποσοστά υπαιτιότητας:

• εκείνο της συνυπαιτιότητας με 50% ποσοστό ευθύνης, και

• αυτό της αποκλειστικής υπαιτιότητας, με 100% ποσοστό ευθύνης.



Στον αριθμό 17 της παραγράφου 12 υπάρχει η επισήμανση “παραβίασε σήμα προτεραιότητας”, στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι παραβιάσεις σημάτων ή σημάνσεων προτεραιότητας (κόκκινο, κίτρινο παλλόμενο, STOP, απαγόρευση εισόδου σε μονόδρομο κ.λ.π.), δηλαδή όλες οι σημάνσεις που καθορίζουν παραβίαση προτεραιότητας και οι οποίες εντάσσονται στον αριθμό 17 της παραγράφου 12 της Φιλικής Δήλωσης, αφού θα ήταν δύσκολο για λόγους χωρητικότητας να αναγραφεί η κάθε μία ξεχωριστά.



Στη συνέχεια και αφού συμπληρωθεί η δήλωση, παραδίδει ο κάθε οδηγός από ένα αντίγραφο στην εταιρία του, υποβάλλοντας παράλληλα και τη Δήλωση Ατυχήματος που έως τώρα υπέγραφε, ώστε εάν δεν ισχύσει ο Φιλικός Διακανονισμός (είτε γιατί δεν πληρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις, είτε γιατί υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τους όρους της Συμφωνίας) να ισχύσει το καθεστώς αποζημίωσης που έως τώρα ισχύει.



Αφού συμπληρώσετε και υπογράψετε το Έντυπο Φιλικής Δήλωσης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να το τροποποιήσετε.



Το Έντυπο Φιλικής Δήλωσης δεν υποκαθιστά την δήλωση ατυχήματος προς την ασφαλιστική σας εταιρία.





Ειδικές περιπτώσεις


– Εάν ο οδηγός του άλλου οχήματος είναι αλλοδαπός θα έχει παρόμοιο έντυπο που έχει συνταχθεί στην γλώσσα του. Το έντυπο αυτό είναι ακριβώς το ίδιο με το δικό σας και δεν ενδιαφέρει ποιο από τα δύο θα συμπληρωθεί. Θα πρέπει όμως να κρατήσετε το πρωτότυπο ή το αντίγραφο του συμπληρωμένου εντύπου για να το στείλετε στην ασφαλιστική σας εταιρία.

– Βεβαιωθείτε ότι το Έντυπο που θα στείλετε στην ασφαλιστική σας εταιρία έχει υπογραφεί και από τους δύο οδηγούς.

– Tο Έντυπο Φιλικής Δήλωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και χωρίς εμπλοκή άλλου οχήματος π.χ.: ίδιες ζημιές, κλοπή, πυρκαγιά, τραυματισμός πεζού κ.λ.π.



Πηγή: Ε.Α.Ε.Ε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα