Ρίο+20: Στα 11 δισεκατομμύρια ο πληθυσμός μέχρι το 2050

Διαβάστε για τα πορίσματα της Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Ρίο+20) που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 μέχρι τις 22 Ιουνίου στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας (Vid)
- 19 Ιουνίου 2012 16:26
Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Ρίο+20) συγκεντρώνει 18.000 πολίτες, επιχειρηματίες και πανεπιστημιακούς και πάνω από 100 αρχηγούς κρατών για να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του πλανήτη.
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν τις δύο αυτές ημέρες μπορούν να διαμορφώσουν την περιβαλλοντική ατζέντα για την επόμενη δεκαετία και να οδηγήσουν την προστασία του περιβάλλοντος από μια περίοδο 20 ετών αργού βηματισμού, σε μια νέα φάση προόδου, όπως αναφέρει το WWF.
Οι τρεις πυλώνες: Τροφή, νερό και ενεργειακή ασφάλεια
Κέντρο των συζητήσεων στο Ρίο θα είναι η ανάγκη για διασύνδεση μεταξύ τριών πυλώνων: τροφής, νερού και ενέργειας. Παρά τη σχετική πρόοδο που έχει σημειωθεί από τη Σύνοδο Κορυφής της Γης, που είχε οργανωθεί και πάλι στο Ρίο το 1992, οι υφιστάμενες λύσεις δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιβαλλοντικών απειλών. Η πρόσφατη έκθεση του WWF, Ζωντανός Πλανήτης 2012 παρουσιάζει τις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις της ανθρωπότητας σε φυσικούς πόρους, οι οποίες ασκούν τεράστιες πιέσεις στην παγκόσμια βιοποικιλότητα και απειλούν τη μελλοντική μας ασφάλεια, υγεία και ευημερία.
Μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού στερείται τα βασικά για την ανθρώπινη ζωή.
Περίπου 0,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε νερό για τις βασικές ανάγκες, 2,6 δις άνθρωποι στερούνται πρόσβαση σε ασφαλείς εγκαταστάσεις υγιεινής και καθαρό νερό, σχεδόν 1 δισ. υποσιτίζονται και 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες μορφές ενέργειας. Η ζήτηση για τροφή, νερό και ενέργεια μεγαλώνει, ενώ η αλλαγή του κλίματος και της αύξησης του πληθυσμού παίρνουν ήδη “το φόρο τους”.
Αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μέχρι το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί από επτά δισεκατομμύρια σε μεταξύ οκτώ και 11 δισεκατομμύρια. Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση πόρων αυξάνεται με δραματικά με αποτέλεσμα την διόγκωση της μεσαίας τάξης στις αναπτυγμένες χώρες και τον πολυτελή τρόπο ζωής παγκοσμίως.
“Ζούμε πέρα από τις δυνατότητες του πλανήτη. Αυτό έχει αποδειχθεί επιστημονικά”, δήλωσε ο Gisbet Glaser του Διεθνούς Συμβουλίου για την Επιστήμη, που πρόβαλλε μια έρευνα σχετικά με την οξύτητα των ωκεανών, την κλιματική αλλαγή και την απώλειας βιοποικιλότητας. “Βρισκόμαστε σε ένα σημείο της ανθρώπινης ιστορίας, που κινδυνεύουμε να υποβαθμίσουμε το περιβάλλον και συνεπώς την ανθρώπινη ανάπτυξη”.
Τα αποτελέσματα σε αριθμούς σύμφωνα με τη Guardian:
Η βρετανική εφημερίδα δημοσίευσε με αφορμή τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, τα αποτελέσματα που θα συζητηθούν σε ότι αφορά τις αλλαγές στον πληθυσμό, το προσδόκιμο ζωής, την παιδική θνησιμότητα, τη φτώχεια, την παραγωγή τροφίμων, τις αλλαγές στις κοινωνικές δομές κ.α. Συγκριτικά πάντα με το 1992 όταν είχε πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Γης
-30% αυξήθηκε ο πληθυσμός από το 1992 μέχρι σήμερα, κυρίως σε Ασία και Αφρική.
-3 με 6 χρόνια έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής με πρώτη στη σχετική την Ιαπωνία με πάνω από 80 χρόνια μέσο όρο ζωής και τελευταία τη Σιέρα Λεόνε με 40 χρόνια ζωής.
-Κατά 5% έχει αυξηθεί η θνησιμότητα των παιδιών που χάνουν τη ζωή τους πριν τα 5 τους χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο.
-Στο ένα τρίτο έχει μειωθεί η φτώχεια και ο αριθμός ανθρώπων που επιβιώνουν με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην Ασία έχει αυξηθεί αρκετά το κατά κεφαλή εισόδημα.
-Οριακή αύξηση σημειώνεται στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων.
-Αντιστρόφως ανάλογη είναι η κατάσταση σε ότι αφορά την πείνα, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε τροφή αυξάνεται δραματικά τα τελευταία είκοσι χρόνια, με τους αριθμούς να ξεπερνούν τα 900 εκ. ανθρώπων.
-Σημαντική μείωση σημειώνεται στους θανάτους στο πεδίο της μάχης, συγκριτικά με τη διετία 1998-2000 και το 1990 όταν ο αντίστοιχος αριθμός είχε αγγίξει τεράστια μεγέθη, με πάνω από 80.000 θανάτους να καταγράφονται επίσημα σε παγκόσμιο επίπεδο.
-Σε ότι αφορά τις κοινωνικές δομές, παρατηρείται βελτίωση της κοινωνικής θέσης των γυναικών, βελτίωση στις σχολικές υποδομές και μετατόπιση του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η Guardian καλεί τον αναγνώστη να ψηφίσει για το αν βάσει των στοιχείων που δημοσιεύονται θεωρεί ότι η ζωή στον πλανήτη βελτιώνεται ή σταδιακά χειροτερεύει.
Δείτε τα στοιχεία και τον πίνακα ψηφοφορίας αναλυτικά εδώ και τα στοιχεία εδώ.