Υπεράριθμοι εργάτες έως το 2015 στην Ασία

Υπεράριθμοι εργάτες έως το 2015 στην Ασία
ÓÅ ÅÐÉÖÕËÁÊÇ Ç ÅÕÑÙÐÇ ,ÁÓÉÁ ÊÁÉ ÇÐÁ ÌÅÔÁ ÔÇÍ ÔÑÏÌÏÊÑÁÔÉÊÇ ÅÐÉÈÅÓÇ ÓÔÏ ËÏÍÄÉÍÏ.(ÉÁÐÙÍÉÁ). Commuters get down from a subway train at Tokyo Metro's Ikebukuro station Friday, July 8, 2005, a day after a series of deadly explosions in London. Japan stepped up transit system patrols and cleared garbage cans from train stations following the deadly bombings in London that killed at least 37 people. (AP Photo/Katsumi Kasahara) AP

Ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για το εργατικό δυναμικό της Ασίας έως το 2015

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας με αφορμή παγκόσμιο συνέδριο στο Πεκίνο, προβλέπεται ότι έως το 2015 η Ασία θα αριθμεί περισσότερους από 200 εκατομμύρια πλεονάζοντες εργάτες. Ήδη αριθμώντας 1,8 δισεκατομμύρια εργαζομένους, η περιοχή κινδυνεύει να μην μπορέσει να δημιουργήσει τις απαιτούμενες θέσεις εργασίας ώστε να απορροφήσει τη φτώχεια και την παραοικονομία που εξαπλώνονται μαζικά στην ήπειρο. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι εάν διατηρηθούν αμετάβλητοι οι όροι παραγωγής, δεν θα είναι βιώσιμοι μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο τομέας των υπηρεσιών θα είναι η κύρια πηγή δημιουργίας απασχόλησης και έως το 2015 θα καταστεί πρώτος, αντιπροσωπεύοντας το 41% της συνολικής δεξαμενής εργασίας στην Ασία. Η εργασία στο βιομηχανικό τομέα θα αναπτυχθεί από 23,1% στο 29,4% στο διάστημα 2006-15. Το ποσοστό της απασχόλησης στη γεωργία κατά την ίδια περίοδο αναμένεται να μειωθεί από το 42,6% στο 29,4%. Η αποδημία από την ύπαιθρο θα έχει ως αποτέλεσμα μία αύξηση κατά 350 εκατομμύρια των κατοίκων των αστικών περιοχών, τη στιγμή που ο πληθυσμός των αγροτικών περιοχών θ’ αυξηθεί μόλις κατά 15 εκατομμύρια. Ετησίως προβλέπεται πως εκατομμύρια εργαζόμενοι από την Ασία θα εγκαταλείπουν την περιοχή για να εργασθούν στο εξωτερικό.

Η έκθεση καταλήγει συμπερασματικά ότι αν και η Ασία καταγράφει μία άνευ προηγουμένου πρόοδο στο επίπεδο της ανάπτυξης και της εξέλιξης,  η αβεβαιότητα που συνοδεύει μία αυξανόμενη περιβαλλοντική πίεση, η οικονομική ανασφάλεια, τα προβλήματα στη διακυβέρνηση κι ο άνισος καταμερισμός του πλούτου συνιστούν μεγάλες απειλές για την μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής.

(Πηγή: ΑΠΕ)

  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα