Κούνδουρος στο NEWS 247: Το Μετς θέλει να τιμήσει ένα παιδί του

Πολιτιστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, από τον εξωραϊστικό σύλλογο "Αρδηττό" στο Μετς. Αναλυτικά το πρόγραμμα. Τι λέει ο Ν. Κούνδουρος στο NEWS 247 (Pics+Vids)
- 12 Απριλίου 2013 14:58
“Μ’ αρέσει αυτή η πόλη. Μ’ αρέσουν και τούτοι δω οι άνθρωποι. Κι αυτοί που κατακάθισαν κι αυτοί που ακόμα ψάχνουν. Ίσα – ίσα να βρεις ένα άνοιγμα, ένα μικρό άνοιγμα ανάμεσά της. Ψάχνουν με επιμονή, τυραννικά, με πείσμα παιδιού. Γιατί σήμερα λες και έχει πήξει ο κόσμος. Ευτυχώς τουλάχιστον που μέσα στις 24 ώρες μια φορά νυχτώνει και μια φορά ξημερώνει. Ο Θεός έπλασε έξυπνα τον κόσμο, αφού κάθε μας μέρα είναι και ένα πείραμα. Κι έτσι μπορείς πάντα να ξεκινάς απ΄ την αρχή.”
Λόγια που ταιριάζουν απόλυτα στο σήμερα. Και όμως γράφτηκαν το 1954, όταν ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος σκηνοθετούσε την πρώτη του ταινία “Μαγική Πόλη”, σηματοδοτώντας την αρχή μιας απόλυτα επιτυχημένης καριέρας με βραβεία και άλλες τιμητικές διακρίσεις.
Σαν ένδειξη εκτίμησης στο πρόσωπο ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες, ο εξωραϊστικός, πολιτιστικός σύλλογος “Ο Αρδηττός” έχει προγραμματίσει σειρά από εκδηλώσεις αφιερωμένες στο “γείτονα, φίλο και ενεργό μέλος του συλλόγου των κατοίκων του Μετς”, όπως άλλωστε οι ίδιοι επισημαίνουν.
Από τις 13 Απριλίου έως τις 12 Μαΐου, ο σύλλογος καλεί όλους τους απλούς πολίτες σε αυτή την ξεχωριστή συνάντηση, αφιερωμένη στη ζωή και το πολιτιστικό έργο του Νίκου Κούνδουρου.
Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό και φυσικά, εντελώς δωρεάν και έχουν ως εξής:
* Σάββατο 13 Απριλίου, στις 20.30: Εγκαίνια έκθεσης με αφίσες και σκηνικά που φιλοτέχνησε ο Νίκος Κούνδουρος και φωτογραφίες από τις ταινίες και τα θεατρικά του έργα.
* Τετάρτη 17 Απριλίου, στις 20:30: Τιμητική εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: “Η συμβολή του Νίκου Κούνδουρου στον πολιτισμό”, με τη συμμετοχή του καθηγητή Γιώργου Γραμματική, του κριτικού κινηματογράφου Γιάννη Μπακογιαννόπουλου, και του ιστορικού τέχνης Μάνου Στεφανίδη.
* Σάββατο 20 Απριλίου ώρα 20:30: Προβολή της ταινίας σταθμός του Ελληνικού Κινηματογράφου “Ο Δράκος, στον Πολυχώρο “Ο Αρδηττός”, Χαρβούρη 2 και Ευγενίου Βουλγάρεως.
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις του συλλόγου “Αρδηττός”.
Δείγμα από φωτογραφίες και αφίσες από τις ταινίες και τα θεατρικά έργα του Ν. Κούνδουρου
Βιογραφικό Νίκου Κούνδουρου
Ο Νίκος Κούνδουρος είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες σκηνοθέτες.
Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης στις 15 Δεκεμβρίου του 1926. Είναι γιος του δικηγόρου και πολιτικού Ιωσήφ Κούνδουρου. Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από την οποία και αποφοίτησε το 1948. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε ενταχθεί στις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, και μετά τον πόλεμο εξορίστηκε στην Μακρονήσο.
Στα 28 του χρόνια αποφάσισε να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως σκηνοθέτης με τη Μαγική Πόλη (1954), όπου συνδύασε τις επιρροές του από τον νεορεαλισμό με την εικαστική του ματιά. Με το σύνθετο και πρωτοποριακό έργο Ο Δράκος (1956), ο Νίκος Κούνδουρος καθιερώνεται. Ακολούθησαν “Οι παράνομοι” (1958), “Το ποτάμι” (1959), “Μικρές Αφροδίτες” (1963), “Το πρόσωπο της Μέδουσας” (1967), “Τα τραγούδια της φωτιάς” (1974), “1922” (1978) κ.ά.
Ο Ν. Κούνδουρος έχει επίσης αντιπροσωπεύσει τον ελληνικό κινηματογράφο πολλές φορές στο εξωτερικό όπως στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1953 και 1956, στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1958, 1963 και 1967.
Έχει επίσης τιμηθεί με το Πρώτο Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Βερολίνου το 1963 για τη ταινία “Μικρές Αφροδίτες” καθώς και για τη ταινία του “Το ποτάμι” στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1959. Ειδικότερα για τη ταινία “Μικρές Αφροδίτες” τιμήθηκε και με το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.
Η δε ταινία του “Ο Δράκος” χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη ελληνική ταινία στη δεκαετία του 1950-1960. Τόσο η ελληνική όσο και η γαλλική και αγγλική τηλεόραση έχουν προβάλει κατ΄ επανάληψη ταινίες του Κούνδουρου. Σημειώνεται επίσης πως αντίγραφα (κόπιες) πολλών ταινιών του βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Κινηματογράφου, στη Γαλλική Ταινιοθήκη καθώς και στο Μητροπολιτικό (Μητροπόλιταν) Μουσείο της Νέας Υόρκης.
Ο Νίκος Κούνδουρος ομιλεί επίσης αγγλικά και είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών.