Το Κέντρο Έρευνας Εφαρμογών Μαστίχας Χίου αναδεικνύει τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας

Το Κέντρο Έρευνας Εφαρμογών Μαστίχας Χίου αναδεικνύει τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας
Το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας στη Χίο Valantis Zoumis Photography

Μιλήσαμε με τον διευθύνοντα Σύμβουλο της Mediterra, των "mastihashop" και του Κέντρου Έρευνας Εφαρμογών Μαστίχας Χίου, Γιάννη Μανδάλα και ενημερωθήκαμε για όλα όσα κάνουν τη μαστίχα και τα παράγωγά της, μοναδικά.

Η έρευνα γύρω από τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας διευρύνεται συνεχώς και αρωγός αυτού του έργου είναι το Κέντρο Έρευνας Εφαρμογών Μαστίχας Χίου.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλά παραφαρμακευτικά προϊόντα -και όχι μόνο- με βάση τη μαστίχα, τα οποία έχουν αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Και σε αυτό το παγκόσμιο ταξίδι της έχουν συμβάλει σημαντικά τα καταστήματα mastihashop.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mediterra, των “mastihashop” και του Κέντρου Έρευνας Εφαρμογών Μαστίχας Χίου, Γιάννης Μανδάλας, αποκαλύπτει στο NEWS 24/7 χρήσιμες πληροφορίες για τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας που ο κόσμος πρέπει να μάθει.

Η άγνωστη φαρμακευτική χρήση της μαστίχας

Κάτι που λίγοι γνωρίζουν είναι η δυναμική παρουσία της μαστίχας στη βιομηχανία του κλάδου των καλλυντικών και των παραφαρμακευτικών προϊόντων.

Ενδεικτικά, στην Ελλάδα λίγοι γνωρίζουν για τη φαρμακευτική χρήση της μαστίχας, όπως για παράδειγμα η χρήση της στα εγκαύματα. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια καινοτομία.

“Τους τελευταίους 3-4 αιώνες στη Βόρεια Ευρώπη, τη μαστίχα την εντοπίζουμε να συμμετέχει σε δεκάδες διαφορετικά φαρμακευτικά ή παραφαρμακευτικά μαντζούνια, κυριολεκτικά. Δηλαδή, από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα την εντοπίζουμε συνεχώς να συμμετέχει μαζί με άλλα φυσικά συστατικά σε διάφορα ιατρικά – φαρμακευτικά σκευάσματα”, εξηγεί ο κ. Μανδάλας.

Στην Ασία, όπως και στη βόρεια Αμερική, η μεταποίηση της μαστίχας για την παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων στοματικής υγεία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, κάτι που καθιστά τις δύο αυτές ηπείρους ιδιαίτερα σημαντικές στην αγορά.


Εξίσου ανοδική τάση παίρνουν και τα προϊόντα υγείας με βάση τη μαστίχα, όπως είναι τα συμπληρώματα διατροφής, τα προϊόντα στοματικής υγιεινής, αλλά και της κατηγορίας functional food.


“Αυτά τα προϊόντα κερδίζουν όλο και περισσότερο στις προτιμήσεις των καταναλωτών, είτε ξένων είτε Ελλήνων. Με μαστίχα αλλά χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη, με βιταμίνες και άλλα ιχνοστοιχεία ή συστατικά που συνεισφέρουν στην υγεία, αυτά είναι που προηγούνται στις προτιμήσεις”, προσθέτει ο κ. Μανδάλας.

Το Κέντρο Έρευνας Εφαρμογών Μαστίχας Χίου

Σημαντική εξέλιξη για την έρευνα γύρω από τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας είναι η ίδρυση του Κέντρου Έρευνας Εφαρμογών Μαστίχας Χίου.

Το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας στη Χίο Valantis Zoumis Photography

Ως νομικό πρόσωπο, ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2017. Έκτοτε το βάρος “έπεσε” στην κατασκευή του και τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό του.

Όπως μας εξηγεί ο Γιάννης Μανδάλας, σκοπός του κέντρου δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την επιστημονική έρευνα γύρω από τη μαστίχα και τις ιδιότητές της.

“Η εφαρμοσμένη έρευνα θα λέγαμε ότι είναι βασικός σκοπός του, δηλαδή αυτή που σχετίζεται με τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων προϊόντων σε όλες τις κατηγορίες. Βέβαια, δίνουμε προτεραιότητα στις κατηγορίες που έχουν να κάνουν με την υγεία, με την ιατρική, τη φαρμακευτική και γενικότερα, τη θεραπεία του οργανισμού από διάφορες παθήσεις”, τονίζει ο κ. Μανδάλας.

Μεταξύ άλλων, προτεραιότητα του κέντρου, είναι η καλύτερη αξιοποίηση των ευρημάτων της επιστημονικής έρευνας, πάντα γύρω από τη μαστίχα και η μετάφραση σε ιδέες, αλλά και σε εφαρμογές, οι οποίες θα είναι σημαντικές για την ελληνική βιομηχανία.

Εν αναμονή της έκδοσης της άδειας λειτουργίας του, ο Γιάννης Μανδάλας αποκαλύπτει πως βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές ενδιαφέρουσες μελέτες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, με σκοπό την καλύτερη “εκμετάλλευση” της μαστίχας, μόνο προς όφελος των ανθρώπων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα