Home New Home: Μιλώντας για το προσφυγικό με τη γλώσσα του ντοκιμαντέρ

Home New Home: Μιλώντας για το προσφυγικό με τη γλώσσα του ντοκιμαντέρ

Νέοι από πέντε χώρες πρώτης υποδοχής προσφύγων και πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ αφηγούνται, με τη γλώσσα του ντοκιμαντέρ, τη δική τους εμπειρία για την προσφυγική κρίση

Στη Δράση Home New Home,νέοι από πέντε χώρες πρώτης υποδοχής προσφύγων και πρόσφυγες από τη Συρία,τ ο Αφγανιστάν και το Ιράκ αφηγούνται, με τη γλώσσα του ντοκιμαντέρ, τη δική τους εμπειρία για την προσφυγική κρίση. Οι περισσότεροι έπιασαν κάμερα για πρώτη φορά. Όλοι εκπαιδεύτηκαν στην κινηματογραφική αφήγηση σε εντατικά σεμινάρια σε Ελλάδα, Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανο και Παλαιστίνη από καταξιωμένους σκηνοθέτες και ακαδημαϊκούς σε σχολεία, Πανεπιστήμια και μέσα στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Το αποτέλεσμα του project είναι 40 ταινίες οι οποίες θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο σε διάφορες αίθουσες στην Αθήνα, στο διάστημα 17-30 Οκτωβρίου με πρεμιέρα την Τρίτη 17 Οκτωβρίου στις 18.00.Την οργάνωση της δράσης είχε το StoryDoc.

Το πρόγραμμα Home New Home υλοποιήθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Προώθησης του Ντοκιμαντέρ StoryDoc με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen, του Ιδρύματος Anna Lindh Foundation, σε συνδιοργάνωση με τους Δήμους Αθηνών και Λέσβου καθώς και την Περιφέρεια Αττικής .Στην Αθήνα τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο υποστήριξε την εκπαίδευση των προσφύγων στην Αθήνα και τη Λέσβο. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέλαβε υποστηρικτής επικοινωνίας του εγχειρήματος, το οποίο τέθηκε υπό την Αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Σχεδιασμού Επικοινωνίας για το Προσφυγικό.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Φωτεινή Παντιώρα, Ειδική Γραμματέας  Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Τη δράση παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών και υποστηρικτών :

Μαρία Ηλιοπούλου, Αντιδήμαρχος Αθηναίων 

Ο Dr. Matthias Makowski (Ματίας Μακόβσκι), Διευθυντής του Goethe-Institut Athen

Από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος η   Άννα  Μαρία Κοσμόγλου,

Από το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων ‘Ανοιχτά Σχολεία ο κ.  Βλάσης Κωστούρος ,

Χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιπεριφερειάρχης Αττικης Εύη Αποστολάκη.

Στο χαιρετισμό της η Φωτεινή Παντιώρα επισήμανε οτι το πρόγραμμα «Home New Home» . το οποίο τέθηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κινείται στην κατεύθυνση της κινηματογραφικής αφήγησης της προσφυγιάς από τους ίδιους τους πρόσφυγες. 

Η προώθηση της κινηματογραφικής τέχνης, της νεανικής δημιουργικότητας χρησιμοποιήθηκε ως ένα μέσο διαφυγής από τη σκληρή πραγματικότητα που βίωσαν οι άνθρωποι αυτοί στις χώρες τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και  να αφηγηθούν την δική τους εμπειρία.

O dr Ματίας Μακόβσκι είπε ότι  το Goethe Institute ειναι περήφανο για την υποστηριξή του στο πρόγραμμα, το οποίο έχει ιδιαίτερη πολιτική αξία καθως συμβάλλει στην  κατανόηση του προσφυγικου προβλήματος και στην ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικων εθνοτητων, θρησκειων και πολιτιστισμών.

Η Εύη Αποστολάκη , Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αττικής, σε χαιρετισμό της  εξέφρασε τη χαρά της Περιφέρειας  για τη συμμετοχή στη συνδιοργάνωση της Δράσης και ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αττικής στον μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό της έχει εντάξει τη συνέχεια αυτή της επιτυχημένης δράσης.

Η Μαρία Ηλιοπούλου, Αντιδήμαρχος Αθηναίων  είπε μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος μέσω του ΟΠΑΝΔΑ και του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία συμμετείχε στη δράση διότι πρωτοβουλίες σαν το Home New Home καθιστούν το σχολείο κέντρο συνάντησης για άτομα διαφορετικής ηλικίας, φύλου, εθνικότητας, που συναντιούνται, επικοινωνούν, αποκτούν καινούργιες γνώσεις, διευρύνουν τα ενδιαφέροντα τους, καλλιεργούν τα ταλέντα τους και- το πιο σημαντικό – δημιουργούν μαζί ένα ντοκιμαντέρ.

Από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος η Αννα Μαρία Κοσμόγλου επισήμανε :

“Μέσα από την τέχνη του κινηματογράφου, του ντοκιμαντέρ, ήρθαν κοντά άτομα διαφόρων ηλικιών, θρησκειών και εθνικοτήτων. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υποστήριξε τη  δράση μέσω δύο διαφορετικών οδών: Ως ο αποκλειστικός δωρητής του προγράμματος των Ανοιχτών Σχολείων του Δήμου Αθηναίων, στα οποία υλοποιήθηκαν τα εργαστήρια. Και ως υποστήριξη απευθείας προς την οργάνωση του StoryDoc για τα εργαστήρια με πρόσφυγες στην Αθήνα και τη Λέσβο. Ένα σημείο που συνέβαλε στο να συμπεριληφθεί στον κύκλο δωρεών του ΙΣΝ είναι ότι ανοίγει τον κινηματογράφο/το ντοκιμαντέρ, στο ευρύτερο κοινό, θέτοντας παράλληλα τη βάση για να αναδειχθεί ένα ιδιαίτερο κοινωνικό ζήτημα: μία αυθεντική καταγραφή του προσφυγικού προβλήματος όπως την προσλαμβάνουν οι νέοι και πώς βλέπουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες τη διαμονή τους στην Ελλάδα;”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα