Κορονοϊός: Διπλασιάστηκαν τα ορφανά κρούσματα τον Αύγουστο

Κορονοϊός: Διπλασιάστηκαν τα ορφανά κρούσματα τον Αύγουστο
Δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Αττική. Eurokinissi

Στα 1880 ανήλθαν τα κρούσματα άγνωστης προελεύσεως μέσα στον Αύγουστο, ενώ αυξήθηκαν κατά 83% τα κρούσματα σε παιδιά τη στιγμή που η Κυβέρνηση θεωρεί ασφαλές το άνοιγμα των σχολείων.

Ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού σημειώθηκε χθες στην Ελλάδα, με τη συνολική αποτίμηση του Αυγούστου να προκαλεί έντονη ανησυχία. Τα στοιχεία για την εξάπλωση της επιδημίας για το μήνα που διανύουμε δείχνουν σχεδόν διπλασιασμό νέων μολύνσεων μέσα σε 23 μέρες, με τα ορφανά κρούσματα να φτάνουν τα 1880 και τα νέα κρούσματα σε παιδιά στα 229 (αύξηση 83% από το τέλος Ιουλίου).

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Κυβέρνηση αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει το πλαίσιο για το άνοιγμα των σχολείων στις 7/9. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι ο κίνδυνος για ραγδαία εξάπλωση της νόσου, με βάση την πορεία της επιδημίας μέχρι σήμερα, να μην είναι ιδιαίτερα έντονος από την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, όμως αν τα κρούσματα ξεπεράσουν τις επόμενες μέρες τα 300, τότε τα πράγματα αλλάζουν.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από την αρχή της επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, μέχρι το τέλος Ιουλίου, είχαν νοσήσει 276 παιδιά (ηλικίας μέχρι 17 ετών). Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ στις 23/8 τα παιδιά που έχουν νοσήσει είναι 505. Δηλαδή 229 παιδιά περισσότερα κι αυτό σε περίοδο διακοπών.

Από κει και πέρα, διαπιστώνεται σημαντική διασπορά του ιού σε όλη τη χώρα, με πρωταγωνίστρια την Αττική, όπου πλέον επιστρέφουν και όλοι οι αδειούχοι. Μάλιστα χθες εντοπίστηκαν 100 νέα ορφανά κρούσματα. Βέβαια τα κρούσματα αυτά μπορεί να μη βρίσκονται στην Αττική αλλά σε κάποια άλλη περιοχή, όμως ο ΕΟΔΥ τα καταγράφει στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τις καταγραφές στην 11η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον κορονοϊό που αφορά στο διάστημα 5 έως 20 Αυγούστου, παρατηρείται και στην Ελλάδα, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη επιδείνωση στο μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων, που πλέον διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 219 κρούσματα ανά ημέρα, από 91 στην προηγούμενη έκθεση.

Το τελευταίο μεσοσταθμικό επίπεδο των ημερήσιων κρουσμάτων αποτελεί νέο υψηλό ιστορικό, υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο που είχε καταγραφεί στις αρχές Απριλίου.

Σε αντίθεση, ωστόσο, με την πρώτη φάση της πανδημίας, ο μέσος όρος ηλικίας των θετικών κρουσμάτων είναι σημαντικά χαμηλότερος, από 48,6 έτη το μήνα Μάρτιο σε 36,2 έτη τον μήνα Αύγουστο. “Με άλλα λόγια τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται οφείλονται και στον αυξημένο αριθμό των test που πραγματοποιούνται και αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς” επισημαίνεται στην έκθεση.

Αυτό οδηγεί σε χαμηλότερη επιβάρυνση του συστήματος υγείας συγκριτικά με την περίοδο Απριλίου – Μάϊου 2020, σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ (20% πληρότητα).

Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες και είναι πλέον μεγαλύτερο έως 10 φορές σε σύγκριση με την άνοιξη του 2020. Μεσοσταθμικά μέχρι σήμερα τον Αύγουστο διενεργούνται 13910 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενο μήνα, κάτι που σχετίζεται και με αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χωράς.

Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test που πραγματοποιούνται σε όλη την επικράτεια, ποσοστό 10%-15% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Τα περισσότερα κρούσματα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα. αν και έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένες συρροές σε συγκεκριμένες περιοχές, για τις οποίες λήφθηκαν πρόσφατα περιοριστικά μέτρα. Το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ σχεδόν διπλασιάστηκε σε 23 ενώ ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων υπερδιπλασιάστηκε σε 2,4.

Εντούτοις, σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση στον δείκτη θανάτων λόγω covid ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους (107η θέση / 23 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους) όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 101,5 θάνατοι ανά 1 εκ. Κατοίκους. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 42 από 103 ημέρες, ενώ των θανάτων, ανήλθε στις 119 από 108 ημέρες.

Σημειώθηκε επομένως επιτάχυνση στα κρούσματα και σχετική επιβράδυνση στους θανάτους, αναφορικά με την προηγούμενη έκθεση. Με βάση τις παραπάνω τάσεις, ο δείκτης αναμετάδοσης (Rt) εκτιμάται ότι βρίσκεται σε τιμή πάνω από τη μονάδα, γεγονός που σημαίνει ότι εξακολουθούμε εδώ και εβδομάδες να είμαστε σε κόκκινο συναγερμό.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα