Μπλόκο της Γερμανίας σε τουρκικό δημοψήφισμα για την θανατική ποινή

Μπλόκο της Γερμανίας σε τουρκικό δημοψήφισμα για την θανατική ποινή
A man casts his ballot for the referendum on the Turkish constitutional reform in Fuerth, southern Germany, Monday, March 27, 2017. (Daniel Karmann/dpa via AP) AP

"Πολιτικά αδιανόητο να εγκρίνουμε μια τέτοια ψηφοφορία επί γερμανικού εδάφους", δηλώνει η κυβέρνηση Μέρκελ για πιθανή διεξαγωγή δημοψηφίσματος για επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία

“Φρένο” στα σχέδια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για δημοψήφισμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην χώρα, βάζει η Γερμανία, καθώς όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, δεν πρόκειται να επιστρέψει στους Τούρκους που ζουν στην γερμανική επικράτεια να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε σχετικό δημοψήφισμα.

“Είναι πολιτικά αδιανόητο να εγκρίνουμε μια τέτοια ψηφοφορία στη Γερμανία για ένα μέτρο που αντίκειται στο σύνταγμά μας και τις ευρωπαϊκές αξίες”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Σάιμπερτ και πρόσθεσε: “Εάν ένα άλλο κράτος επιθυμεί να διεξάγει εκλογές ή ψηφοφορίες στα προξενεία του στη Γερμανία, τότε αυτό υπόκειται σε γερμανική εξουσιοδότηση”.

Την ίδια στάση στο θέμα κρατάει και η Αυστρία, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς να δηλώνει την ίδια μέρα ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει τους Τούρκους να συμμετάσχουν σε σχετικό δημοψήφισμα, αν η Τουρκία αποφασίσει τη διενέργειά του.

Η Τουρκία κατάργησε τη θανατική ποινή το 2004, ως μέρος της προσπάθειας για ένταξη στην ΕΕ. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα εγκρίνει την επαναφορά της εάν το τουρκικό κοινοβούλιο υποβάλει σχετική πρόταση ή αν το μέτρο πάρει την έγκριση του λαού μέσω δημοψηφίσματος.

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο η Άγκυρα είχε κατηγορήσει το Βερολίνο για ναζιστική συμπεριφορά, όταν γερμανικές τοπικές αρχές ακύρωσαν εκδηλώσεις στο πλαίσιο της εκστρατείας υπέρ του “ναι” για την συνταγματική αναθεώρηση και την διεύρυνση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου. Η ψηφοφορία επιτράπηκε σε διπλωματικές εγκαταστάσεις, ωστόσο οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν τεταμένες.

(Πηγή: Reuters, φωτό: Daniel Karmann/dpa via AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα