Ρώσοι οι δύο από τους τρεις καμικάζι του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης

default image

Οι αρχές αναγνώρισαν τους δύο, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ενώ ο τρίτος, ο "εγκέφαλος" της επίθεσης, εκτιμάται ότι είναι από την Τσετσενία και γνωστός για τις διασυνδέσεις του με τον ISIS. Διπλά ακρωτηριασμένος, δύο φορές συλληφθείς, "πρόσφυγας" για την Αυστρία, ο οργανωτής

Ρώσοι υπήκοοι είναι οι δύο από τους τρεις βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι εκτιμάται ότι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος ενώ ο τρίτος, που οργάνωσε την επίθεση είναι Τσετσένος, όπως μετέδωσαν την Παρασκευή τουρκικά ΜΜΕ.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σημειώνει ότι οι αρχές έχουν αναγνωρίσει τους δύο Ρώσους, αναφέροντας και τα ονόματά τους, Ρακίμ Μπουλγκάροφ και Βαντίμ Οσμάνοφ. Να σημειωθεί ότι κυβερνητικός αξιωματούχος είχε αναφέρει την Πέμπτη ότι οι επιτιθέμενοι ήταν υπήκοοι της Ρωσίας, του Ουζμπεκιστάν και του Κιργιστάν.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak αναφέρει ότι ο “εγκέφαλος” της επίθεσης είναι Τσετσένος και ονομάζεται Αχμέντ Τσατάγιεφ. Ο συγκεκριμένος, που είναι διπλά ακρωτηριασμένος, βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών ως σημαντικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους, που είναι υπεύθυνο για την εκπαίδευση των ρωσόφωνων μαχητών.

Συνελήφθη στη Βουλγαρία πριν από πέντε χρόνια μετά από ρωσικό αίτημα αλλά αφέθηκε ελεύθερος λόγω του ότι του είχε χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα στην Αυστρία, σύμφωνα με Βούλγαρο δικαστή. Ένα χρόνο αργότερα τραυματίστηκε και συνελήφθη στη Γεωργία αλλά αφέθηκε και πάλι ελεύθερος.

Τσατάγιεφ: Διπλά ακρωτηριασμένος σε μάχες, δύο φορές συλληφθείς, “πρόσφυγας” για την Αυστρία

Ο Τσατάγιεφ έχασε το χέρι του μετά τη σύλληψη του από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των μαχών στη Τσετσενία το 2000. Αργότερα ισχυρίστηκε ότι βασανίστηκε, σύμφωνα με δήλωση το 2010 της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία είχε ζητήσει από την Ουκρανία να μην τον εκδώσει εκείνη την εποχή στη Ρωσία.

Σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή, η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει την επίθεση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και επισημαίνει ότι είχε αντιταχθεί στην έκδοση του Τσατάγιεφ καθώς αντιμετώπιζε τον κίνδυνο βασανιστηρίων.

Το 2012 Γεωργιανοί αξιωματούχοι είχαν πει ότι ο Τσατάγιεφ είχε τραυματιστεί σε μια επιχείρηση κατά άγνωστων ομάδων στο απομακρυσμένο φαράγγι Λοπότα, κοντά στα σύνορα με το Νταγκεστάν. Η ομάδα αυτή εκτιμάται ότι ήταν “εκκολαπτόμενοι” Ρώσοι ισλαμιστές αντάρτες που μάχονταν κατά της Μόσχας στον βόρειο Καύκασο.

Ο Τσατάγιεφ, ο οποίος αργότερα ακρωτηριάστηκε στο πόδι λόγω των τραυμάτων του, συνελήφθη με την κατηγορία της κατοχής όπλων. Ο ίδιος αρνήθηκε την κατηγορία και είπε ότι είχε σταλεί στο φαράγγι Λοπότα ως διαπραγματευτής, κατόπιν αιτήματος Γεωργιανών αξιωματούχων.

Αποφυλακίστηκε μετά από απόφαση δικαστηρίου της Γεωργίας και τον Ιανουάριο του 2013 απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες.

Το 2011 συνελήφθη από την αστυνομία της Βουλγαρίας στα σύνορα της χώρας με την Τουρκία, καθώς η Ρωσία είχε εκδώσει ένταλμα σε βάρος του για “συμμετοχή σε ένοπλη ομάδα και για οργάνωση ατόμων για τρομοκρατία και για χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών”, όπως δήλωσε Βούλγαρος δικαστής στο κρατικό ραδιόφωνο, την Παρασκευή.

Το βουλγαρικό δικαστήριο πάντως αρνήθηκε να τον εκδώσει, υποστηρίζοντας ότι ήταν υπό το καθεστώς πρόσφυγα, το οποίο του είχε χορηγηθεί από την Αυστρία το 2003 και ισχύει σε όλες τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη της Γενεύης.

Πηγή: Reuters

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα