Έληξε αναίμακτα η αεροπειρατεία στην Κύπρο. Παραδόθηκε ο δράστης

default image

Αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της Egypt Air το οποίο προσγειώθηκε στη Λάρνακα. Τα περίεργα κίνητρα, τα αιτήματα του δράστη και το αίσιο τέλος (Vid+Pics)

Αεροσκάφος που είχε καταλάβει ένας αεροπειρατής ζήτησε και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, νωρίς το πρωί.

Το αεροσκάφος Α320 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που εκτελούσε εσωτερική πτήση, MS181, Αλεξάνδρεια-Κάιρο, προσγειώθηκε στις 8:46 στη Λάρνακα με 55 επιβάτες και 7μελές πλήρωμα.

Όπως έγινε γνωστό, το αεροπλάνο αμέσως μετά την απογείωση του, στις 8 το πρωί, ο αεροπειρατής το έθεσε υπό τον έλεγχό του και ζήτησε από τον κυβερνήτη του να κατευθυνθεί προς την Κύπρο. Ο αεροπειρατής απείλησε να ανατινάξει τη ζώνη με εκρηκτικά που φορά.

Ο πιλότος Ομάρα αλ-Γκαμάλ πληροφόρησε τις αρχές ότι απειλήθηκε από επιβάτη που είχε ζώνη με εκρηκτικά και ο οποίος τον ανάγκασε να προσγειωθεί στην Λάρνακα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Το αεροσκάφος μετά την προσγείωσή του οδηγήθηκε σε ένα ειδικό μέρος του αεροδρομίου.

Αμέσως στήθηκε ομάδα κρίσεως για αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις. Ο αεροπειρατής αρχικά ζήτησε να απομακρυνθούν τα οχήματα της ασφάλειας από τον αεροδιάδρομο και εν συνεχεία απελευθέρωσε τα γυναικόπαιδα αιγυπτιακής καταγωγής.

Ο αεροπειρατής αρχικά ήθελε να στείλει φάκελο με 4 σελίδες γραμμένες στα αραβικά στην πρώην γυναίκα του που βρίσκεται στην Κύπρο και με την οποία έχουν 4 παιδιά.

Η γυναίκα, ονόματι Μαρίνα Παράσχου, μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο όπου της δόθηκε η επιστολή.

Η στιγμή που της παραδίδει το γράμμα

Ο αεροπειρατής ονόματι ο Αιγύπτιος Σελίχ Ελντίν Μουσταφά, 59 ετών, πρώην αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού, μετέπειτα ζητούσε την απελευθέρωση των γυναικών από τις φυλακές της Αιγύπτου. Ζητούσε επίσης να συναντηθεί με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραχώρηση πολιτικού ασύλου.

Το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας είχε ανακοινώσει πως τέσσερις επιβάτες παρέμεναν στο αεροσκάφος μαζί με το πλήρωμα μετά την απελευθέρωση των περισσότερων από τους 55 επιβάτες, ανάμεσά τους και δύο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος.

Λίγο μετά τις 14:30 τρία άτομα εξήλθαν από το αεροσκάφος από τις σκάλες και ένας από το παράθυρο του πιλοτηρίου, ενώ ο αεροπειρατής παραδόθηκε. «Δεν πρόκειται περί τρομοκρατίας», αλλά για «ατομική ενέργεια προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης», αναφέρει επίσημη ανακοίνωση της Λευκωσίας.

 

Η Αίγυπτος στέλνει ένα αεροπλάνο στην Κύπρο για να μεταφέρει τους επιβάτες, μερικοί από τους οποίους επρόκειτο να πάρουν από το Κάιρο άλλες πτήσεις για το εξωτερικό.

Ο Φάτι είπε ακόμη πως 21 ξένοι επιβάτες -οκτώ Αμερικανοί, τέσσερις Βρετανοί, τέσσερις Ολλανδοί, δύο Βέλγοι, ένας Γάλλος, ένας Ιταλός και ένας Σύρος- βρίσκονταν στον αεροπλάνο.

“Δεν είχε ούτε πιστόλι ούτε κανένα άλλο όπλο. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν η ζώνη με τα εκρηκτικά είναι πραγματική όμως θεωρήσαμε πως ήταν για την ασφάλεια των επιβατών”, δήλωσε ο αιγύπτιος υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters,  είχε μεταδώσει επικαλούμενο στοιχεία από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, ότι ο αεροπειρατής ονομάζεται Ιμπραχίμ Σαμάχα και ότι είναι καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας και μάλιστα επικεφαλής του τμήματος Διατροφικής Υγείας. Ο δρ. Ιμπραχίμ Σαμάχα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας, δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του BBC ότι δεν είναι ο δράστης της αεροπειρατείας στο αεροσκάφος της EgyptAir.

Το αεροδρόμιο Λάρνακας έχει κλείσει και όλα τα αεροσκάφη που θα προσγειώνονταν στην πόλη, κατευθύνονται στο αεροδρόμιο Πάφου.

Σημειώνεται πως την Κύπρο επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος συναντάται αυτή την ώρα με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

 «Κάναμε το άπαν για να είναι όλοι ασφαλείς» δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Σε ερώτηση για τον λόγο της αεροπειρατείας είπε ότι το περιστατικό δεν έχει να κάνει με την τρομοκρατία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα