Η κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα να βάλει ένα τέλος στα «καπέλα» των κυκλοφοριών των εφημερίδων, οι οποίες σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία έχουν «ξεφουσκώσει» κατά πολύ τα τελευταία χρόνια και όχι κατ’ ανάγκη εξαιτίας της κρίσης στον Τύπο. Η απόφαση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης να χρηματοδοτήσει με 15,6 εκατ. Ευρώ το έργο για την καταγραφή και την πιστοποίηση των κυκλοφοριών όλων των εντύπων από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνία είναι απόδειξη της σοβαρής αντιμετώπισης ενός ζητήματος που απαιτούσε άμεση ρύθμιση και το οποίο αγνοούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σοβαρό ζήτημα διότι με βάση τα στοιχεία των κυκλοφοριών (χωρίς να είναι το μοναδικό κριτήριο) διανέμονται εκατομμύρια ευρώ διαφημιστικής δαπάνης.
Δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε όμως ότι μια τέτοια ρύθμιση απαιτείται για όλους τους τύπους των Μέσων, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Στην περίπτωση του διαδικτύου η σύσταση της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου που απαρτίζεται από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον ψηφιακό χώρο, έχει καταφέρει βάλει μια τάξη μετρώντας και πιστοποιώντας η ίδια για λογαριασμό των μελών της με απόλυτη διαφάνεια τα στοιχεία επισκεψιμότητας των ιστοσελίδων, εξασφαλίζοντας μια μεγαλύτερη διαφάνεια στη διανομή της διαφήμισης από πλευράς διαφημιστικών εταιριών και media shops.
Αντίστοιχα βήματα επιβάλλεται να γίνουν και στον τομέα του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Δεν νοείται να κατανέμονται τα διαφημιστικά κονδύλια με βάση αμφισβητούμενες μετρήσεις οι οποίες γίνονται με βάση παρωχημένες μεθοδολογίες από εταιρίες που κατέχουν το μονοπώλιο στην αγορά. Οι καταγγελίες κατά της Nielsen AGB για τις τηλεοπτικές μετρήσεις και κατά της Focus Bari για τις ραδιοφωνικές έχουν οδηγήσει σε παρέμβαση της Δικαιοσύνης στην πρώτη περίπτωση και πιθανόν σύντομα να συμβεί το ίδιο και στη δεύτερη.
Η παρέμβαση της Πολιτείας ωστόσο κρίνεται επιβεβλημένη, ανεξάρτητα με την εξέλιξη που θα έχουν αυτές οι καταγγελίες στη Δικαιοσύνη. Θα πρέπει να αποκτήσει και το ραδιόφωνο το δικό του “barcode”, κάτι που μπορεί να ενέχει τεχνολογικές και άλλες προκλήσεις, αλλά μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν δείχνει να πτοείται από τέτοια ζητήματα. Ίσως να ήταν και το αντικείμενο μια υπηρεσίας που θα εξειδικεύονταν στην μέτρηση και την πιστοποίηση αυτών των στοιχείων. Το σίγουρο είναι ότι η Ελεγκτική Εταιρεία Ερευνών Μετρήσεων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΕΕΜ ΜΜΕ) και με διακριτικό τίτλο ΕΛΕΓΧΟΣ, που έχουν συστήσει από κοινού ο Σύλλογος Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ) και η Ένωση Διαφημιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΔΕΕ), δεν έχει επιδείξει κάποιες δράσεις για την αυτορύθμιση του κλάδου και τη διενέργεια ελέγχων. Αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας όσων εργάζονται στα ΜΜΕ και οι επιχειρηματίες να συνεχίσουν να επενδύουν σε αυτά, χωρίς να νιώθουν ότι ρίχνουν τα χρήματά τους στον «κουβά» θα πρέπει να πράξει τα δέοντα. Δεν χωρούν καθυστερήσεις ότι ολιγωρία.
*O Δημήτρης Καρεκλίδης είναι διευθυντής του ραδιοφώνου "Ράδιο Ένα Ν. Μαγνησίας"