Λαϊκές Αγορές με “πάσο” μόνο για παραγωγούς
Διαβάζεται σε 6'
Αναμένεται να προστεθεί η δυνατότητα της αδιαμεσολάβητης πώλησης από το χωράφι στο ράφι, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, ενισχύοντας και τους παραγωγούς.
- 22 Μαΐου 2025 06:24
Με στόχο να απομειώσει το ρόλο των μεσαζόντων, έστω σε ένα κομμάτι της αγοράς, που αφορά τις προμήθειες που γίνονται από τα νοικοκυριά μέσω των λαϊκών, το Υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί σχέδιο για οργάνωση ενός οδικού χάρτη, που θα φέρνει, έστω κάποιους μικρούς παραγωγούς σε άμεση επαφή με τους καταναλωτές.
Το πώς θα γίνει αυτό το σχέδιο πράξη, για προϊόντα από το από το χωράφι… στο ράφι, θα καταφανεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της 28η Μαΐου, οπότε και αναμένεται να υπάρξει η σχετική εισήγηση από τον αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο.
“Πρέπει να γίνονται τα πάντα για να υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά”, τόνισε στις 19/5 μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Ανάπτυξης, αναφερόμενος στο θέμα των τιμών. Ανακοίνωσε, δε, ότι συζητά και θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο της 28ης Μαΐου τη δημιουργία και λαϊκών αγορών αποκλειστικά για παραγωγούς, χωρίς να αλλάξει το σημερινό σύστημα.
Ουσιαστικά, όπως τόνισε, θα προστεθεί η δυνατότητα της αδιαμεσολάβητης πώλησης από το χωράφι στο ράφι, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, ενισχύοντας και τους παραγωγούς.
Ανάλογα, πάντως, είναι τα παραδείγματα από άλλες χώρες, όπου οι καταναλωτές μπορούν να αγοράζουν σε οργανωμένες συγκεντρώσεις, απευθείας από τους παραγωγούς φρούτα, λαχανικά, ψάρια και άλλα βασικά τρόφιμα, ακόμη και σε μεγάλες πόλεις, όπως το Λονδίνο. Συγκεκριμένα, στη Μ. Βρετανία, στην Ιταλία, στην Γαλλία ή στην Ισπανία υπάρχουν τόσο υπαίθριες αγορές, αλλά και στεγασμένοι χώροι, όπου οι παραγωγοί πηγαίνουν την “πραμάτεια” τους για να συναντήσουν τους καταναλωτές. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι αγορές αυτές είναι οργανωμένες για τα Σάββατα ή τις Κυριακές, δίνοντας κι ένα τόνο γιορτής στην όλη διαδικασία. Εκεί, βέβαια, υπάρχει η δυνατότητα για φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.
Προφανώς, και σήμερα, σε πολλές λαϊκές αγορές υπάρχουν παραγωγοί, που μάλιστα στους πάγκους τους έχουν και το σχετικό “ταμπελάκι”. Αυτή η διαδικασία με τις λαϊκές, όπως αναφέρεται από το ΥΠΑΝ, δε θα αλλάξει, όμως, στόχος της νέας πρωτοβουλίας είναι να τονώσει τη σχέση παραγωγών και καταναλωτών που θα στηρίξει το σχέδιο για “καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι” και της προσπάθειας για μείωσης της “ψαλίδας” της τιμής από τους παραγωγούς μέχρι τους καταναλωτές.
Το παράδειγμα με τα βερίκοκα
Για το πόσο σημαντικό είναι να χτιστεί μια τέτοια σχέση αμεσότητας μεταξύ καταναλωτή και παραγωγού, αρκεί ένα παράδειγμα από τα εποχιακά προϊόντα τούτων των ημερών, τα βερίκοκα. Συγκεκριμένα, με βάση όσα αναφέρθηκαν την περασμένη Τρίτη από εκπροσώπους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οπωροκηπευτικών Πέλλας στο πλαίσιο ενημέρωσης του προγράμματος “Frutilisious from Europe”, που έχει στόχο την στήριξη της προσπάθειας εξαγωγών προϊόντων όπως τα κεράσια, τα βερίκοκα και τα ροδάκινα στις αγορές της Ελλάδας και της Γαλλίας, οι τιμές π.χ, των βερίκοκων στο ράφι είναι σχεδόν πενταπλασιες από αυτές που φεύγουν από το χωράφι.
Όπως τόνισε ο Δημήτρης Μαντοκούδης, γεωπόνος και γεωργικός σύμβουλος του συνεταιρισμού. “Θεωρούμε ότι μια τιμή στον παραγωγό, στο βερίκοκο, φέτος θα είναι κοντά στο 1 ευρώ. Το ίδιο και για τα νεκταρίνια και για τα επιτραπέζια ροδάκινα γιατί η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη. Άμα βάλετε την διαφορά μεταξύ το ράφι και η τιμή που είναι πραγματικά στο χωράφι είναι η μέρα με τη νύχτα” τόνισε ο κ. Μαντακούδης που σημείωσε ότι ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε για να αντιμετωπίσει αυτήν την παθογένεια στις τιμές διάθεσης των προϊόντων.
Παράλληλα συμπλήρωσε ότι ο Συνεταιρισμός ιδρύθηκε “το 2020 μετά από μια πρωτοβουλία για να μπορούμε να προμηθεύουμε τα δικά μας προϊόντα χωρίς να έχουμε πολλούς ενδιάμεσους και πάνω σε αυτή τη διαδικασία προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε οποιοδήποτε κονδύλι για να μπορέσουμε να πάμε σε εξωτερικό.”
Ένα Πρόγραμμα για την Προώθηση των Ευρωπαϊκών Αγροτικών Προϊόντων
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Οπωροκηπευτικών & Βάμβακος Πέλλας, που πραγματοποίησε στην Αθήνα την πρώτη εκδήλωση του ευρωπαϊκού προγράμματος “Fruitilisious from Europe”, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μια νέα οργάνωση παραγωγών.
Το, δε, Fruitilisious from Europe αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για την ανάδειξη της ποιότητας και της αυθεντικότητας των ευρωπαϊκών φρούτων, που παράγονται με σεβασμό στη γη και στα αυστηρότερα πρότυπα βιωσιμότητας και ασφάλειας. Μέσα από δράσεις επικοινωνίας και ενημέρωσης σε Ελλάδα και Γαλλία, ενισχύει τη σύνδεση μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, προωθεί έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και ενδυναμώνει τον ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα.
Δέσμευση για Ποιότητα και Βιωσιμότητα
Κατά την εκδήλωση, η πρόεδρος του Συνεταιρισμού κα Ευμορφία Καρυπίδου και ο σύμβουλος κ. Δημήτριος Μαντοκούδης παρουσίασαν το όραμα και τις αρχές που διέπουν τη λειτουργία του Συνεταιρισμού. Επισήμαναν τον κομβικό ρόλο της αυστηρής τήρησης ευρωπαϊκών προτύπων (GLOBAL G.A.P. και GRASP), καθώς και τις αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγροτική παραγωγή εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής.
Ο Συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 2020 και σήμερα αριθμεί 25 ενεργά μέλη, με συνολικά 1.153,7 καλλιεργούμενα στρέμματα:
- 700,7 στρέμματα με ροδάκινα
- 232,6 στρέμματα με βερίκοκα
- 188,7 στρέμματα με κεράσια
- 31,7 στρέμματα με νεκταρίνια
Η παραγωγή του ακολουθεί σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης και διεθνή πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας, υπό την καθοδήγηση του επιστημονικού προσωπικού του Συνεταιρισμού. Τα προϊόντα του διακρίνονται για την εξαιρετική γεύση, το άριστο χρώμα και τη θρεπτική τους αξία.
Ο Συνεταιρισμός συμβάλλει ουσιαστικά στην τοπική αγροτική οικονομία, με κύκλο εργασιών που ανήλθε σε 2.500.000 ευρώ για το 2023, 1.500.000 ευρώ το 2024 και με πρόβλεψη περίπου 600.000 ευρώ για το 2025.