Ντράγκι: Πρώτα ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά βοήθεια στην Ελλάδα

Ντράγκι: Πρώτα ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά βοήθεια στην Ελλάδα

Στις 9 Μαρτίου θα ξεκινήσει η ΕΚΤ τις αγορές κρατικών ομολόγων, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2016, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι

“Βασιζόμενοι στην οικονομική ανάλυση και τις ενδείξεις διατηρούνται αμετάβλητα τα επιτόκια”, είπε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι από την Λευκωσία, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η αγορά των ομολόγων θα ξεκινήσει από τις 9 Μαρτίου και θα διαρκέσει ως τον Σεπτέμβριο του 2016. Η ΕΚΤ θα προχωρά σε αγορές 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.

“Σε συνέχεια των αποφάσεων που λάβαμε, θα ξεκινήσουμε στις 9 Μαρτίου να αγοράσουμε τίτλους του δημόσιου τομέα”, είπε και τόνισε ότι “οι μηνιαίες αγορές θα ανέρχονται συνολικά σε 60 δισ και θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2016 και ως ότου διαπιστώσουμε προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού για να διατηρείται κάτω του 2% αλλά πλησίον”, είπε χαρακτηριστικά.

Προέβλεψε δε ότι θα υπάρξει διεύρυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Το 2015 η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα ανέλθει στο 1,5% (από 1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη), ενώ το 2016 θα φτάσει στο 1,9% (από 1,5% της προηγούμενης πρόβλεψης).

“Η ΕΚΤ έχει δανείσει στην Ελλάδα μέχρι τώρα 100 δισ. ευρώ”, είπε, ενώ τόνισε ότι “η ΕΚΤ έχει δανείσει στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα απ΄οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης”.

“Έχει διπλασιάσει την δανειοδότηση της από 50 σε 100 τους τελευταίους δύο μήνες. Είναι 68% του ελληνικού ΑΕΠ, το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ. Με αυτή την έννοια μπορεί να πει κανείς ότι η ΕΚΤ είναι η ΚΤ της Ελλάδας όμως είναι και η Τράπεζα όλων των άλλων χωρών της ζώνης. Βασίζεται σε κανόνες”, είπε, υπογραμμίζοντας ότι “αν υπάρχει πρόσβαση στις αγορές πολλές από τις ανησυχίες μας θα πάψουν να υπάρχουν. Άρα το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι η ευελιξία προς την οικονομική πολιτική της Ελλάδας θα προέλθει από τις αποφάσεις των υπολοίπων μελών της Ευρωζώνης”.

“Είναι η πρώτη που επιθυμεί την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης της Ελλάδας δεδομένου ότι οι προϋποθέσεις τηρούνται. Διαδικασία που συνιστά ολοκληρωμένη αναθεώρηση του προγράμματος. Αυτή είναι η μόνη προϋπόθεση”, προσέθεσε και τόνισε ότι “η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Δεν μπορεί για αρκετούς λόγους. Ούτε ελληνικά ούτε κυπριακά”.

Παράλληλα, χαρακτήρισε βελτιωμένη την εικόνα της κυπριακής οικονομίας λόγω των μεταρρυθμίσεων που λαμβάνουν χώρα. “Προμηνύονται περαιτέρω θετικές εξελίξεις”, τόνισε.

“Τα μέτρα που έχουμε λάβει θα συμβάλουν σε βελτίωση της εικόνας του πληθωρισμού σε μακροπρόθεσμο επίπεδο”, σημείωσε, και συμπλήρωσε πως είναι υψηλότερο το ΑΕΠ της ευρωζώνης σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

“Η τιμή του πετρελαίου θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις”, συνέχισε.

“Πρέπει να γίνουν βήματα προς βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξη”, είπε ο Μάριο Ντράγκι.

Κυβερνητικές πηγές: Η απόφαση της ΕΚΤ δεν δημιουργεί κανέναν επιπρόσθετο πρόβλημα

Η απόφαση της ΕΚΤ δεν δημιουργεί κανέναν επιπρόσθετο πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Ο πρωθυπουργός απόψε αργά το βράδυ θα ενημερωθεί από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στην Κύπρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα