Παιχνίδια εξουσίας και για τις διοικήσεις στις τράπεζες

Εγκλωβισμένοι στις διατάξεις ενός Νόμου που προσπάθησε να βάλει μια τάξη στα πράγματα, οι Ελληνες τραπεζίτες παρακολουθούν τις κινήσεις των θεσμών
- 19 Σεπτεμβρίου 2016 08:44
«Αμαρτίες» παρελθόντος και «κακές παλαιές αγαπημένες συνήθειες», πληρώνει σήμερα το τραπεζικό σύστημα, καθώς, ακόμη δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το αυτονόητο: το παράλληλο τραπεζικό σύμπαν δεν μπορεί να σταθεί στο γαλαξία των σημερινών αστερισμών…
Με τη «ρετσινιά» του «κακού παιδιού» της Ευρώπης, η Ελλάδα προσπαθεί να υπακούσει στους κανόνες των Δανειστών της, μιας που δεν έχει άλλη διέξοδο ή εναλλακτική και αφού, κρίνεται και ξανακρίνεται, ενόψει κάθε υποδόσης και νέας αξιολόγησης.
Φτάσαμε, δυστυχώς, στο σημείο, τις διοικήσεις των τραπεζών να τις ορίζει η Φρανκφούρτη. Άδικο για μια χώρα μέλος της ΕΕ με ισχυρή και αποτελασματική εποπτεία. Αναπόφευκτη εξέλιξη όμως, μιας σωρείας λαθών, με αποτέλεσμα μαζί με τα «ξερά» να καούν και τα «χλωρά».
Οπως συνέβη τόσο στην αποκαθήλωση της διοικητικής ομάδας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικού Ταμείου αρχές καλοκαιριού, ή όπως επιβεβαιώθηκε σε μία προσπάθεια ανάληψης καθηκόντων διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς. Οπως συνέβη και θα συμβεί με επιτελικά στελέχη σε όλες τις συστημικές τράπεζες….
Εγκλωβισμένοι σήμερα στις διατάξεις ενός Νόμου που προσπάθησε να βάλει μια τάξη στα πράγματα, οι Ελληνες τραπεζίτες παρακολουθούν το ρόλο των θεσμών και τη «μπαγκέτα» που με μαεστρία επιδεικνύει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), σε συνεργασία τουλάχιστον, με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Και μέσα σε αυτό το σκηνικό – με το ορόσημο της 20ης Οκτωβρίου (τότε πρέπει να έχουν εξευρεθεί, εκλεγεί αλλά και εγκριθεί οι νέες διοικήσεις των συστημικών τραπεζών – «σηκώθηκε» το θέμα Τσίπρα – Στουρνάρα, με αιχμή την Τράπεζα Αττικής και την πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με το σχήμα διοίκησης, που απέρριψε με επιχειρήματα η Τράπεζα της Ελλάδος . Με καταλυτικό ρόλο από τις εισαγγελικές αρχές που θυμήθηκαν να αναζητήσουν έγγραφα για τα κονδύλια που χάριζε το ΚΕΕΛΠΝΟ και με αιφνιδιαστική έρευνα στα γραφεία της συζύγου του κ. Στουρνάρα, η εταιρία της οποίας συνεργαζόταν με το συγκεκριμένο Κέντρο.
Μία σειρά συμπτώσεων για να καταλήξουμε στο ότι…προς ώρας, ήταν μόνο συμπτώσεις…. μετά την συνάντηση Τσίπρα – Στουρνάρα το απόγευμα του Σαββάτου. Εν αναμονή όλα αυτά, της παρουσίασης του πορίσματος της Τραπέζης Ελλάδος για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής, που φαίνεται να κρύβουν «λαγούς» – και δυο μέρες μετά, την απόφαση της Εποπτείας να άρει το δικαίωμα δανειοδότησης της Attica Bank.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι όλες αυτές οι εξελίξεις, πυροδότησαν στα πηγαδάκια της αγοράς τις συζητήσεις για τα παιχνίδια εξουσίας. Όχι μιας κυβέρνησης απέναντι στο τραπεζικό σύστημα….αλλά δύο αντικρουόμενων πόλων στην ίδια κυβέρνηση….
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ένας πόλος βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και ο άλλος μισοάδειο…. από το πώς πρέπει να γίνει η συζήτηση για το χρέος, όσο για το ποιός τραπεζίτης θα αναλάβει επικεφαλής.