Ποσοστό στο Facebook η Microsoft

Στη Microsoft περνά το 1,6% των μετοχών του Facebook που κατέβαλλε το ποσό των 240 εκατομμυρίων δολαρίων, αναγκάζοντας την Google να υποχωρήσει
- 25 Οκτωβρίου 2007 11:44
Στη Microsoft περνά το 1,6% των μετοχών της δημοφιλούς εταιρείας Facebook έναντι ποσού 240 εκατομμυρίων δολαρίων, αναγκάζοντας την Google να υποχωρήσει.
Εκτιμάται ότι η αξία της εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες δικτύωσης, επιτρέποντας στους χρήστες να δημιουργούν προσωπικές ιστοσελίδες και να επικοινωνούν μεταξύ τους, ανέρχεται σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια.
Βάσει της συμφωνίας, η Μicrosoft θα πουλά διαφημίσεις στο Διαδίκτυο για λογαριασμό της Facebook και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, δικαίωμα που δεν είχε μέχρι σήμερα. Γίνεται αντιληπτό εξάλλου ότι με περισσότερους από 50 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, η εταιρεία αποτελεί μαγνήτη για τις διαφημιστικές ενώ θεωρείται από τις πλέον αναπτυσσόμενες του διαδικτύου καθώς 200.000 άνθρωποι εγγράφονται σε αυτήν καθημερινά. Τα “χτυπήματα” που δέχθηκε η συγκεκριμένη ιστοσελίδα έως τις 20 Οκτωβρίου αναλογούν στο 1% των διαδικτυακών επισκέψεων ενώ εντός του 2006 η επισκεψιμότητά της διπλασιάστηκε.Φέτος, η Facebook αναμένει κέρδη που θα αγγίξουν τα 30 εκατομμύρια δολάρια.
Ιδρυτής της Facebook είναι ένας 23χρονος, ο Marc Zuckerberg. Συνέλαβε την ιδέα πριν από περίπου 4 χρόνια όντας φοιτητής στο Χάρβαρντ και γι’αυτό αρχικά η πρόσβαση επιτρεπόταν μόνο σε φοιτητές του Πανεπιστημίου. Στη συνέχεια επεκτάθηκε σε άλλα γνωστά πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας και σε μεγάλες εταιρείες και γυμνάσια.
Ωστόσο, από το Σεπτέμβριο του 2006 κάθε ιδιώτης με δική του ηλεκτρονική διεύθυνση μπορούσε να γίνει μέλος. Η εταιρεία μεγάλωσε τόσο που πέρυσι απέρριψε προσφορά της Yahoo για εξαγορά της, ύψους 1 δισεκατομμυρίων δολαριών.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι Google και η Microsoft έχουν και στο παρελθόν διασταυρώσει τα ξίφη τους σε θέματα απόκτησης δικαιωμάτων στο διαδίκτυο. Την περασμένη χρονιά η Google πήρε μέσα από τα χέρια της Microsoft το Υoutube πληρώνοντας 1,65 δισεκατομμύρια δολάρια.
(Πηγή: BBC)