Ρυθμίσεις: Σε “παζάρι” με τους θεσμούς οι 72 δόσεις και η “περίμετρος” οφειλών

Ρυθμίσεις: Σε “παζάρι” με τους θεσμούς οι 72 δόσεις και η “περίμετρος” οφειλών
Πολίτες με μάσκα στην πλατεία Συντάγματος Eurokinissi

Σε μείζον θέμα στις επόμενες φάσεις διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς αναμένεται να εξελιχθεί το θέμα της διαμόρφωσης μιας γενναίας ρύθμισης για την αποπληρωμή των χρεών που συσσωρεύτηκαν σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις από την πανδημία.

Εν μέσω θέρους, οπόταν και εκτιμάται ότι θα έχει φανεί ορίζοντας ολοκλήρωσης της υφεσιακής πορείας της οικονομίας αναμένεται να τεθεί στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς το θέμα της διαμόρφωσης μιας γενναίας ρύθμισης για την αποπληρωμή των χρεών που συσσωρεύτηκαν σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις από την πανδημία. Πρόκειται για ένα θέμα που καίει την αγορά που ζητεί πέρα από «κουρέματα» χρεών και πολυάριθμες δόσεις ώστε να μπορέσουν πολλές επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στα βάρη που έχου συσσωρευτεί.

Βέβαια όπως έχει διαφανεί «οριζόντια» κουρέματα δεν προβλέπονται αλλά αντίθετα μέχρι στιγμής προκρίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις σε πληγείσες επιχειρήσεις, που μάλιστα θα περάσουν από «διπλό κόσκινο» κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

 Πάντως στη νέα ρύθμιση αναμένεται να γίνει προσπάθεια ώστε να πειστούν οι δανειστές να μπουν πέρα από τα φορολογικά χρέη, οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις, αλλά και άλλες πληρωμές που έχουν παγώσει τους μήνες της καραντίνας, κι άλλες οφειλές με εξαίρεση τα δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνική πλευρά επιδιώκει να αυξήσει στον αριθμό των 72 τις μηνιαίες δόσεις που τώρα είναι μέχρι 48 για την εξόφληση χρεών.

Επίσης εξετάζεται η διεύρυνση της «περιμέτρου» των οφειλών με συμπερίληψη οφειλών από το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα ένας μεγάλο θέμα έχει να κάνει με το ποιοι θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, δηλαδή εάν θα είναι μόνο επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή ή θα ενταχθούν και άλλες που επλήγησαν από την κρίση και περιλαμβάνονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ και έχουν πτώση τζίρου για την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020. Επίσης σημείο ενδιαφέροντος είναι εάν και οι ργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού θα μπορούν να ενταχθούν, όπως και οι διοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια.

Να σημειωθεί ότι με βάση εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου στα 7 δισ. ευρώ είναι αυτά που θα πρέπει από τους «παγωμένους» φόρους και τις επιστρεπτέες προκαταβολές να γυρίσουν πίσω στο κρατικό ταμείο. Από αυτά τα 2 δισ. είναι απλήρωτοι φόροι και περίπου 5 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια από τις επιστρεπτέες προκαταβολές που θα εξοφληθούν σε 60 δόσεις, από την αυγή του 2022.

Η ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ

Πάντως χτες ο Χρήστος Σταϊκούρας ως ένα πρώτο δείγμα γραφής σε σχέση με τη διαχείριση χρεών ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών προετοίμασε και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδέχθηκαν αλλαγές και νέα μέτρα στήριξης για περισσότερους μικρομεσαίους που δικαιούνται προστασίας από το Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ. Εκεί προωθούνται νέες λύσεις που περιέχουν και «κουρέματα», και δόσεις, και ειδικές ρυθμίσεις και επιδοτήσεις από το κράτος στους υπερχρεωμένους.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2», το Κράτος διασφαλίζει εκτός από την Επιδότηση για 8 μήνες των δόσεων :

1. μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, κατά τουλάχιστον 10%, για 8 μήνες που διαρκεί η κρατική επιδότηση

2. και επιπλέον τουλάχιστον ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μέτρα:

α. μείωση του επιτοκίου για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης , ή/και

β. διαγραφή τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων, ή/και

γ. διαγραφή κεφαλαίου εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως:

  •  το χρέος να είναι μεγαλύτερο της εμπορικής αξίας της περιουσίας του οφειλέτη, συνοφειλετών και εγγυητών,

  • να μην προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία κλπ, ή/και

δ. επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, και

3. καμία αύξηση του ποσού στης δόσης δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Β. Για κανονικά εξυπηρετούμενα δάνεια που επιδοτούνται, τα ίδια μέτρα αλλά χωρίς «κούρεμα» ή επιμήκυνση, δηλαδή:

1. καμία αλλαγή σε όρους του δανείου (π.χ. κεφάλαιο, επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής) σε σχέση με όσα ίσχυαν πριν τη χορήγηση της Κρατικής επιδότησης,

2. καμία αύξηση του ποσού στης δόσης δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Τα μέτρα αυτά θα ψηφιστούν τις επόμενες μέρες και θα ισχύσουν αναδρομικά και για τις 33.792 επιχειρήσεις που υπέβαλαν μέχρι χθες αίτηση στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2».

Για να επωφεληθούν της επιδότησης του επιχειρηματικού τους δανείου για 8 μήνες καθώς και των ανωτέρω νέων διευκολύνσεων, οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν αιτήσεις μέχρι τις 31 Μαΐου. Λόγω των ανατροπών αυτών, η πληρωμή της 1ης δόσης θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου και θα αφορά αναδρομικά και το μήνα Μάιο. Έτσι, οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν συνδυαστικά και το πρόγραμμα επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version