Τράπεζες: Σταθερή μείωση των επιτοκίων για δάνεια σε ΜμΕ
Διαβάζεται σε 5'
Επιτόκια αντίστοιχα των ευρωπαϊκών απολαμβάνουν, λόγω ανταγωνισμού, όσες ΜμΕ κρίνονται αξιόχρεες από τις τράπεζες. Η τάση μείωσης θα συνεχιστεί σύμφωνα με την ΤτΕ. Έρχεται νέο ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ τον Σεπτέμβριο από την ΕΑΤ
- 16 Ιουλίου 2025 06:59
Βίους αντίθετους αναφορικά με την συνθήκες πρόσβασης στην τραπεζική ρευστότητα εμφανίζουν οι αξιόχρεες και οι μη Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, με τα τραπεζικά επιτελεία να παραδέχονται ότι η συγκεκριμένη αγορά είναι πλέον δύο ταχυτήτων.
Την ώρα δηλαδή που η πλειονότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων εξακολουθούν να θεωρούνται από το εγχώριο πιστωτικό σύστημα ως μη αξιόχρεες και να είναι αποκλεισμένες από την τραπεζική ρευστότητα, οι λίγες αξιόχρεες απολαμβάνουν επιτόκια δανεισμού τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις ανταγωνίζονται και τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
“Η αποκλιμάκωση που καταγράφει από την αρχή του έτους το κόστος δανεισμού για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις είναι ραγδαία”, τονίζουν τραπεζικές πηγές, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αφορά μόνο το υγείες κομμάτων εξ’ αυτών”. Οι λόγοι της σταθερής μείωσης που καταγράφουν τα επιτόκια χορηγήσεων για ΜμΕ μπορούν να συγκεντρωθούν κυρίως σε δύο.
Πρώτον, ο αριθμός των επιχειρήσεων που πληρούν τα ισχύοντα πιστοληπτικά κριτήρια είναι μικρός με αποτέλεσμα να επικρατεί στο παρασκήνιο σφοδρή μάχη προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να τις “κλέψουν” από τον ανταγωνισμό. Στην προσπάθεια τους αυτή τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα “πιέζουν” συνεχώς τα spreads, είτε για να καταφέρουν να τις διατηρήσουν το πελατολόγιό τους τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις είτε για να προσελκύσουν νέους πελάτες.
Δεύτερον, σημαντική είναι η υποχώρηση που καταγράφει το κόστος χρηματοδότησης των ίδιων των πιστωτικών ιδρυμάτων, το οποίο έχει πλέον υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμη και από την περίοδο πριν την ελληνική χρεοκοπία του 2010, όταν το αξιόχρεο της χώρας βρισκόταν αρκετά σκαλοπάτια πάνω από την επενδυτική βαθμίδα.
Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, επιτρέπει στις τράπεζες να μειώσουν σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης της αξιόχρεης πελατείας τους και κυρίως στις ΜμΕ.
Μάλιστα η εικόνα αυτή θα συνεχίζει, όπως εκτιμά η ΤτΕ, να βελτιώνεται προς όφελος των επιχειρήσεων καθώς η ελάφρυνση στο κόστος δανεισμού του εγχώριου ιδιωτικού τομέα θα συνεχιστεί.
Συγκεκριμένα οι αξιόχρεες ΜμΕ θα δουν σύντομα ακόμη χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού εξαιτίας της μετακύλισης των μειώσεων των δεικτών πολιτικής του Ευρωσυστήματος στα τραπεζικά επιτόκια, της θετικής συμβολής των θεμελιωδών μεγεθών των εγχώριων τράπεζων και των ευνοϊκών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας
Οι αποκλεισμένοι
Στον αντίποδα, εκτός τραπεζικής χρηματοδότησης παραμένουν όσες επιχειρήσεις δεν πληρούν τα συνήθη τραπεζικά κριτήρια και κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις – ατομικές για τις οποίες δεν υπάρχει επαρκής διαφάνεια ως προς τις οικονομικές τους επιδόσεις, ενώ επί σειρά ετών δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, τα οποία λειτουργούν ανασταλτικά στις εγκρίσεις των αιτημάτων τους από τις τράπεζες.
Εκτιμάται ωστόσο ότι μετά τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και την αυξημένη χρήση πλαστικού χρήματος, η εικόνα θα βελτιωθεί σημαντικά, αυξάνοντας την πρόσβαση στις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις σε περισσότερες επιχειρήσεις.
Το στήριγμα της ΕΑΤ
Πολύτιμος χρηματοδοτικός σύμμαχος των ΜμΕ αναδεικνύεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τα προγράμματα της, ιδιαίτερα το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ που γνωρίζει μεγάλη ζήτηση.
Ενδεικτικό μάλιστα του μεγάλου ενδιαφέροντος που συγκέντρωσε το πρόγραμμα είναι ότι η διοίκηση της ΕΑΤ προσανατολίζεται να ανοίξει τον Σεπτέμβριο νέο ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ με επιπλέον κονδύλια ύψους 240 εκατ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Το Ταμείο Δανείων ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ αποτελεί χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Χαρτοφυλακίου και δημιουργήθηκε για να παρέχει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δάνεια επενδυτικού σκοπού και κεφαλαίων κίνησης ειδικού σκοπού με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.
Η δράση προβλέπει τη χορήγηση νέων δανείων με ευνοϊκούς όρους προς ΜμΕ επιχειρήσεις (υφιστάμενες και νεοσυσταθείσες), τα οποία χορηγούνται ως δάνεια τακτής λήξης με προνομιακό επιτόκιο, καθώς εφαρμόζεται μηδενικό επιτόκιο για το 40% του ποσού (που προέρχεται από τα κεφάλαια του Ταμείου Συγχρηματοδότησης).
Στόχος του Ταμείου είναι η στήριξη και ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας των ΜμΕ στην Ελλάδα, μέσω της βελτίωσης της πρόσβασής τους σε χρηματοδότηση για ένα μεγάλο εύρος αναγκών.
Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία πολύ υψηλή είναι η συμμετοχή στις χρηματοδοτήσεις του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ από πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες ως τώρα καλύπτουν το 45% των συνολικών χρηματοδοτήσεων.
Εκτός από την αύξηση των κονδυλίων στο δανειοδοτικό σκέλος, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αυξάνει και τη χρηματοδότηση για το σκέλος των εγγυήσεων που παρέχονται από το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ και η συνολική αύξηση των δανειακών πόρων του προγράμματος φθάνει τα 788 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, αύριο θα ανοίξει για αιτήσεις το πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων εξωστρεφών επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ.
Πρεμιέρα και για τη νέα δράση “Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων”
Η νέα δράση “Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων” του ΕΣΠΑ 2021–2027 προβλέπει συνολική δημόσια δαπάνη ύψους 200 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην ενίσχυση των εξαγωγικών δυνατοτήτων μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Σκοπός της δράσης είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, η ένταξή τους σε διεθνείς αλυσίδες αξίας και η ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας των παραγόμενων προϊόντων τους, μέσω και της συμμετοχής τους σε εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται εκτός ελληνικής επικράτειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε τρίτες χώρες. Δικαιούχοι είναι υφιστάμενες μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις