ΟΛΜΕ κατά υπουργείου Παιδείας: Διαλύουν τις Πανελλαδικές και “ρίχνουν” επίτηδες τις βάσεις

ΟΛΜΕ κατά υπουργείου Παιδείας: Διαλύουν τις Πανελλαδικές και “ρίχνουν” επίτηδες τις βάσεις

Επίσημη ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για τα απαιτητικά θέματα των φετινών Πανελλαδικών. Το NEWS 247 επικοινώνησε με τον γεν. γραμματέα του ΔΣ της Ομοσπονδίας. Αναλυτικά η συνέντευξή του

Λίγες ώρες μετά το πέρας των Πανελλαδικών εξετάσεων στον βασικό κορμό των μαθημάτων, μία καταγγελία της ΟΛΜΕ κατά του υπουργείου Παιδείας και της αντίστοιχης επιλογής των φετινών θεμάτων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έρχεται να ταράξει τα νερά.

Η καταγγελία της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης εστιάζει στα απαράδεκτα θέματα που ξέφυγαν κατά πολύ από την δευτεροβάθμια διδασκαλία και που – μάλιστα – επιλέχτηκαν από μέλη της Εθνικής Επιτροπής που στην πραγματικότητα, δεν έχουν σχέση με το τι διδάσκεται εντός της σχολικής αίθουσας.

Το NEWS 247 ήρθε σε επαφή με τον γενικό γραμματέα του ΔΣ της ΟΛΜΕ, κ. Θέμη Κοτσιφάκη, ο οποίος τόνισε ότι “οι φετινές Πανελλαδικές αποδείχτηκαν φιάσκο. Χιλιάδες υποψήφιοι αγωνιούν για τα αποτελέσματα και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επισκέφτηκαν τα γραφεία μας, προκειμένου να μάθουν για την πραγματική αιτία του φετινού ολέθρου”.

Ο ίδιος αφήνει σαφείς υπόνοιες για πολιτική τακτική του υπουργείου, που στόχο έχει να πετύχει μείωση στα μόρια εισαγωγής στις περισσότερες σχολές, στα πλαίσια της προωθούμενης δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και της απαίτησης της τρόικας για λουκέτο σε αρκετές σχολές.

“Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι φέτος είναι η μοναδική χρονιά που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ο αριθμός των εισακτέων. Και αυτό γιατί, κατά τις δικές μας εκτιμήσεις, δεν ήθελαν να επηρεάσουν την ψυχολογία των τελειοφοίτων. Σε λίγες ημέρες θα μας πουν ότι ο αριθμός μειώθηκε, επειδή οι μαθητές δεν πέτυχαν υψηλές βαθμολογίες”, σημειώνει ο ίδιος.

Παράλληλα, ο ίδιος επανέρχεται στην βασική θέση της ΟΛΜΕ για σταδιακή αποδέσμευση του Λυκείου από τις Πανελλαδικές εξετάσεις που σπρώχνουν χιλιάδες μαθητές στο μονόδρομο του φροντιστηρίου και την μέθοδο της αποστήθισης, προσθέτοντας ότι “με αυτό το σύστημα, δεν υπάρχει αξιοκρατική αξιολόγηση των μαθητών. Τα θέματα άλλωστε στις τρεις κατευθύνσεις ήταν άνισα, υπήρξαν προβλήματα, καθυστερήσεις, ενώ είναι η πρώτη χρονιά που η αβεβαιότητα και το άγχος των παιδιών οδήγησε στα περισσότερα κρούσματα λιποθυμιών και ψυχολογικής κατάρρευσης”.

Αναλυτικά η καταγγελία της ΟΛΜΕ κατά του υπουργείου Παιδείας

Κάθε προηγούμενο έχουν ξεπεράσει φέτος τα προβλήματα στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποστηρίζει με σημερινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και αναφέρει ότι τα προβλήματα αυτά “επιτείνουν ως τα άκρα το άγχος και την αβεβαιότητα μεταξύ των υποψηφίων και των λοιπών μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας και προκαλούν σύγχυση στην ελληνική κοινωνία”.

Η Ομοσπονδία σχολιάζει τη φετινή εξεταστική διαδικασία και κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας ότι “δεν διαθέτει την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία και τη στοιχειώδη αίσθηση δικαιοσύνης”.

Παράλληλα, επανέρχεται στην πάγια θέση της για αλλαγή του εξεταστικού συστήματος λέγοντας ότι “έχει υποστηρίξει υπεύθυνα και τεκμηριωμένα την αυτονόμηση της λυκειακής βαθμίδας από τη διαδικασία πρόσβασης στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα και τη μετακίνηση προς ένα σύστημα ελεύθερης πρόσβασης”.

Η ΟΛΜΕ κάνει λόγο για “απαιτητικά” θέματα των Μαθηματικών και Στοιχείων Στατιστικής Γενικής Παιδείας και υποστηρίζει ότι παραβιάστηκε ανοικτά η συνταγματική αρχή της ισονομίας για τους υποψήφιους.

Επίσης, αναφέρεται στο λάθος που κατήγγειλε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία για το ίδιο μάθημα στα εσπερινά λύκεια, για το οποίο, όμως, δόθηκε ειδική οδηγία από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

Τέλος, σχολιάζει αρνητικά το γεγονός ότι η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας επέλεξε απαιτητικά θέματα στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης και τη Φυσική, ενώ θέτει το ερώτημα πώς αποφασίζεται ποια θα είναι τα μέλη των επιτροπών που τα επιλέγουν.

Στο μεταξύ, αύριο Παρασκευή ολοκληρώνονται οι πανελλαδικές εξετάσεις για το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων με το μάθημα επιλογής για όλες τις κατευθύνσεις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα