Αντιπαράθεση Γεωργιάδη – Τσακαλώτου για τα πλεονάσματα

Αντιπαράθεση Γεωργιάδη – Τσακαλώτου για τα πλεονάσματα
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνεδρίαση στη βουλή Eurokinissi

Οι δεσμεύσεις για τα πλεονάσματα, το κόστος της διαπραγμάτευσης του 2015 και το μείγμα της κοινωνικής πολιτικής, στο επίκεντρο των επιθέσεων που δέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών από τα στελέχη της αντιπολίτευσης.

Έντονες αντιπαραθέσεις με τον αντιπρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς, είχε ο υπουργός Οικονομικών κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης προέβλεψε ότι ο Προϋπολογισμός του 2019 “θα είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ” κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε “ταξική επιλογή” να αυξήσει την φορολόγηση της μεσαίας τάξης. Ο Άδ. Γεωργιάδης είχε αντιπαράθεση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο σε σχέση με την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά το 2014, το κόστος της διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015 και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση για τους στόχους πλεονασμάτων σε σχέση με τις αντίστοιχες της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι κι οι δεσμεύσεις για πλεονάσματα 4,5% και για πλεονάσματα 3,5% είναι πολύ μεγάλες, υπογράμμισε όμως ότι στην περίπτωση της κυβέρνησης Σαμαρά υπήρχαν δεσμεύσεις και για ρυθμούς ανάπτυξης “πέρα από την πραγματικότητα”. Ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι οι δεσμεύσεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να στοιχειοθετηθεί αίτημα για διαγραφή μέρους του χρέους, κάτι που κατάφερε η σημερινή κυβέρνηση.

Ο Ευ. Τσακαλώτος είχε αντιπαράθεση και με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΣΥ Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος άσκησε κριτική στο “μείγμα” της κοινωνικής πολιτικής που ασκείται, όπως και για τις δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η ανισορροπία μεταξύ των πόρων που διατίθενται για συντάξεις και για κοινωνικά προγράμματα υπήρχε και πριν το 2008. Ο Ευ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να αντιμετωπίσει την ανισορροπία όχι με μείωση συντάξεων, αλλά με κατανομή του πλεονάσματος από μισό σε ανάπτυξη και σε στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα