Από το μέτωπο του ΝΑΙ στο μέτωπο των ‘δημοκρατικών δυνάμεων’ της αντιπολίτευσης

Από το μέτωπο του ΝΑΙ στο μέτωπο των ‘δημοκρατικών δυνάμεων’ της αντιπολίτευσης
Meeting of the leader of the New Democracy Kyriakos Mitsotakis with greek delegation the 23rd Summer Deaf Olympics , on July 13, 2017. / 23 18 30 2017, 13 2017 SOOC

Καμμένος, Βαρουφάκης και Θάνου αναβίωσαν μια de facto συμμαχία ΝΔ, Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού απέναντι στον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Στα άκρα είναι διατεθειμένη η ΝΔ να τραβήξει την κόντρα με την κυβέρνηση για τον Πάνο Καμμένο, τη Βασιλική Θάνου, αλλά και το …Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς στην πράξη διαμορφώνεται ένα de facto αντιπολιτευτικό μέτωπο μαζί με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι που επαναφέρει τη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων και υπό μία έννοια και το κλίμα της πολιτικής αντιπαράθεσης στην περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Το γεγονός αυτό έχει πρωτεύουσα σημασία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς αυτό που επεδίωκε με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης ήταν να παρεμβληθεί και να εμποδίσει την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κάτι που το έδειξε άλλωστε και με την προσωπική του παρουσία στο πρόσφατο συνέδριο της Χαριλάου Τρικούπη.

Από τότε και στις λίγες εβδομάδες που μεσολάβησαν οι υποθέσεις του Πάνου Καμμένου, τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την περίοδο Βαρουφάκη αλλά και οι ταραγμένες σχέσεις κυβέρνησης και δικαιοσύνης έχουν οδηγήσει τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης να βρίσκονται στην ίδια πλευρά του αντιπολιτευτικού λόφου και υπ’ αυτή την έννοια η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει να δημιουργήσει στο πολιτικό επίπεδο μια «υγειονομική ζώνη» ασφαλείας ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Το γεγονός δε ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Ποτάμι καταγγέλλουν στον ίδιο τόνο προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα ως τον έχοντα την πρώτη ευθύνη για τα «σχέδια Βαρουφάκη» οδηγεί στην επιθυμητή για το Μοσχάτο σύγκλιση καθώς εκτιμά ότι ήταν «επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό της» το σενάριο της εξόδου από το ευρώ το 2015.

Μάλιστα οι ψήφοι των τριών κοινοβουλευτικών ομάδων, ΝΔ, Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού αναμένεται να αθροιστούν και στην επερχόμενη ψηφοφορία στη βουλή για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναφορικά με την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση του Νoorone.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι το Ποτάμι, που έτσι και αλλιώς είχε ανοιχτούς λογαριασμούς με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ από την πρώτη μέρα της εμφάνισής του, άνοιξε και αυτό μέτωπο με τον υπουργό Άμυνας για το Σκοπιανό ακολουθώντας έτσι τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ανακίνησαν το θέμα κατά τη συζήτηση στη βουλή για το Κυπριακό την περασμένη εβδομάδα.

Η Σεβαστουπόλεως πήρε τη σκυτάλη από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είχε θέσει θέμα δεδηλωμένης της κυβέρνησης αναφορικά με το Σκοπιανό, και απευθύνθηκε στους «144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ» ζητώντας μια «καθαρή απάντηση» στο ερώτημα αν «συμφωνούν με τις απόψεις του ακροδεξιού ψεκασμένου κ. Καμμένου για την ονομασία των Σκοπίων. Ως πότε θα σκύβουν το κεφάλι και ποιες άλλες θέσεις θα ξεπουλήσουν ακόμη για να μην τους θυμώσει ο υπουργός τους;».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα