Δυναμιτίζει το κλίμα ο Ντιμιτρόφ: Ζητά ‘εθνική ταυτότητα’, δημοψήφισμα και χρήση του όρου ‘Μακεδονία’

Δυναμιτίζει το κλίμα ο Ντιμιτρόφ: Ζητά ‘εθνική ταυτότητα’, δημοψήφισμα και χρήση του όρου ‘Μακεδονία’
Macedonian Foreign Minister, Nikola Dimitrov, speaks during a joint news conference with his Greek counterpart Nikos Kotzias, in Athens, Wednesday, June 14, 2017. Dimitrov is in Greece on a one-day official visit. (AP Photo/Petros Giannakouris) AP Photo/Petros Giannakouris

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων ζητά να μην υπάρχει μονοπώλιο του όρου «Μακεδονία» και μιλά για σημαντική ευκαιρία επίλυσης του ζητήματος

Για σημαντικό μομέντουμ σχετικά με την εξεύρεση λύσης στο Σκοπιανό κάνει λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Νικολά Ντιμιτρόφ, πλην όμως με τις νέες του δηλώσεις δυναμιτίζει το κλίμα.

Σε συνέντευξή του στο BIRN, ενόψει της κατάθεσης νέας πρότασης απ’ τον Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε ότι: «Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας, τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα, για να αδράξουμε τη συγκυρία», σημειώνοντας ότι: «Έχουμε ενθαρρύνει τον κ. Νίμιτς και περιμένω ότι την Τετάρτη θα καταθέσει τις ιδέες και τις προτάσεις του στο τραπέζι – ένα αρχικό πλαίσιο που θα δώσει τη δυνατότητα για ουσιαστική πρόοδο και διαπραγματεύσεις. Μετά απ’ αυτό θα εμπλακούμε πιο ενεργά και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα ηγηθούμε των διαπραγματευτικών ομάδων μεταξύ των δύο χωρών».

Ο σκοπιανός ΥΠΕΞ παρατήρησε ότι «απ’ αυτή την άποψη υπάρχει ένα ρίσκο, καθώς συνήθως υπουργοί και πρωθυπουργοί εμπλέκονται όταν το αποτέλεσμα μοιάζει βέβαιο». «Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, αλλά πιστεύω ότι αξίζει το ρίσκο», πρόσθεσε.

«Παρά την αισιοδοξία, πρέπει να αποδεχθούμε την πιθανότητα ότι ίσως δεν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες μας αυτή τη φορά, αλλά είμαστε αμετάπειστοι στο να συνεχίσουμε μέχρι να το πετύχουμε» είπε ακόμη και πρόσθεσε ότι: «Χρειαζόμαστε μια λύση, ώστε να εγκαταλείψουμε τα χαρακώματα της Ιστορίας και να επικεντρωθούμε περισσότερο στο παρόν και στο μέλλον».

Εκείνο όμως που προτάσσουν τα Σκόπια, όπως τόνισε ο επικεφαλής της διπλωματίας τους, είναι «πως μια λύση είναι πιθανή μόνο αν η ταυτότητα της χώρας δεν υπoνομεύεται». «Η φύση της διαφωνίας είναι τέτοια που δημιουργεί φόβο… οπότε είναι πολύ σημαντικό για εμάς ότι θα είναι ξεκάθαρο πως η λύση δεν θα θίγει την {εθνική} ταυτότητα».

Στην ουσία, κατά τον Ντιμιτρόφ, «η λύση πρέπει να καλύπτει διάφορα στοιχεία, ώστε να είναι αποδεκτή και απ’ τις δύο χώρες. Να μην θίγει την ταυτότητά μας και να απαντά στο αίτημα της Ελλάδας να υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός ανάμεσα στη χώρα «Μακεδονία» και στην περιοχή της Μακεδονίας». Επίσης, κατά τον σκοπιανό ΥΠΕΞ, «θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό αν δεν υπήρχε μονοπώλιο του όρου «Μακεδονία», αν δεν υπήρχε αποκλειστικό δικαίωμα στη χρήση του όρου για καμιά απ’ τις δύο πλευρές».

Ο Ντιμιτρόφ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος σχετικά με την ονομασία, λέγοντας ότι «πολλά θα εξαρτηθούν απ’ το πώς θα είναι η λύση». «Φυσικά δεν θα προσφέρουμε στο λαό μια λύση που δεν υποστηρίζουμε. Το δημοψήφισμα θα είναι πολύ σημαντικό για τη βιωσιμότητα της λύσης. Φυσικά ο λαός έχει τον τελευταίο λόγο και εμείς θα πρέπει να ερμηνεύσουμε καλά», είπε ακόμη.

Τέλος, μίλησε για κοινή ευθύνη μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, αλλά και της διεθνούς κοινότητας «να γίνει καλύτερη χρήση της δημοκρατικής μας επαγρύπνησης τα τελευταία χρόνια».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα