Το “nein” του Μητσοτάκη για Τουρκία- Σκληρή στάση από Μερτς στο προσφυγικό

Διαβάζεται σε 6'
Το “nein” του Μητσοτάκη για Τουρκία- Σκληρή στάση από Μερτς στο προσφυγικό
Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Μερτς AP Photo Markus Schreiber

Τι είπαν για μεταναστευτικό, εξοπλιστικά και Τουρκία ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο καγκελάριος της Γερμανίας μετά τη συνάντηση τους στο Βερολίνο.

Με διάθεση εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας- Γερμανίας εμφανίστηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Φρίντριχ Μερτς μετά τη συνάντηση τους στο Βερολίνο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και στο Γερμανό καγκελάριο τους κινδύνους από τυχόν συμμετοχή της Τουρκίας στην άμυνα της ΕΕ, όπως έκανε χθες και κατά τη συνάντηση με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

Ο κ.Μερτς από την πλευρά του έθεσε το ζήτημα των επιστροφών προσφύγων και της μείωσης δευτερογενών ροών από την Ελλάδα στη Γερμανία και δεν έκρυψε την προσδοκία για στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στα εξοπλιστικά.

Μητσοτάκης-Μερτς πάντως συμφώνησαν δημοσίως πως η συζήτηση για το μεταναστευτικό/προσφυγικό πρέπει να εστιάσει στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και δήλωσαν ότι ο ένας κατανοεί την πλευρά του άλλου. Όσο για το ζήτημα των επιστροφών προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα παρέπεμψαν σε συζητήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων των δύο χωρών για να βρεθεί λύση. Είναι όμως σαφές ότι σε αυτές της συζητήσεις η γερμανική πλευρά θα επιμείνει για την επιστροφή ακόμη και 20.000 προσφύγων που είχαν λάβει άσυλο στην Ελλάδα και ζουν σήμερα στη Γερμανία.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε επίσης το νέο Γερμανό καγκελάριο να συζητήσει κοινή χρηματοδότηση κοινών αμυντικών προγραμμάτων της ΕΕ. Αλλά ο κ.Μερτς δήλωσε επιφυλακτικός σε οποιαδήποτε μορφή κοινού δανεισμού, αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαιρέσεων υπό πολλές όμως προϋποθέσεις.

Διπλωματικά μηνύματα Μητσοτάκη για τα Eurofighter

Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί η Γερμανία πήρε σημαντικές αποφάσεις σε εσωτερικό επίπεδο για να ενισχύσει τις αμυντικές της δαπάνες, κάτι που όπως σημείωσε ανοίγει νέα περιθώρια για συνεργασία των δύο χωρών και στον αμυντικό τομέα.

Τόνισε όμως στον κ.Μερτς ότι: Έχουμε την ευθύνη να επιλέξουμε προσεκτικά τους συνομιλητές μας στην άμυνα. Πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Διαφορετικά τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και αυτονομία, αλλά και η αξιοπιστία της ΕΕ”. 

Ερωτηθείς δε εάν έθεσε ζήτημα μη πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε προσεκτικά: “

“Δεν είναι δουλειά ενός φιλοξενούμενου πρωθυπουργού να υποδείξει στη Γερμανία πως θα κάνει πωλήσεις εξοπλισμών. Πιστεύω ότι υπάρχει κατανόηση ως προς την ανάγκη τέτοιες πωλήσεις να πληρούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, δηλαδή ότι τρίτες χώρες που θέλουν να συνδεθούν αμυντικά με την ΕΕ θα πρέπει να δείχνουν συμμόρφωση με τις αρχές της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής ή να υπογράψουν αμυντική συμφωνία με την ΕΕ. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητες των κρατών- μελών. Θα εμβαθύνουμε περισσότερο κατα τη συζήτηση του κανονισμού SAFE σε επίπεδο υπουργών”. 

O κ. Μερτς πάντως από την πλευρά του δήλωσε ότι η ΕΕ μπορεί και πρέπει να συνεργαστεί αμυντικά με χώρες που δεν είναι κράτη μέλη όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Νορβηγία, αλλά άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο συνεργασίας και με άλλες χώρες.

Οι επιστροφές προσφύγων παραμένουν “αγκάθι”

Ο κ.Μερτς έθεσε στην εισαγωγική του δήλωση κατά την κοινή συνέντευξη τύπου το θέμα της δευτερεύουσας ροής προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία, ξεκαθαρίζοντας ότι το θεωρεί βασικό ζήτημα στις διμερείς σχέσεις. 

“Εξέφρασα στην ελληνική κυβέρνηση τη θέση ότι η μετανάστευση από Ελλάδα προς Γερμανία πρέπει να μειωθεί περαιτέρω”, τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος, αναφέροντας ότι θα γίνουν περαιτέρω συζητήσεις σε επίπεδο υπουργών.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης στη δική του εισαγωγική τοποθέτηση εκτίμησε με νόημα ότι η Γερμανία κατανοεί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο μεταναστευτικό.

“Αντιλαμβάνομαι ότι ο καγκελάριος αναγνωρίζει πόσο δύσκολο είναι για μία χώρα στην πρώτη γραμμή να προστατεύει νύχτα μέρα τα εθνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά”, είπε ο πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε το μεταναστευτικό όχι μόνο ανθρωπιστικό θέμα, αλλά ζήτημα μείζονος εθνικής ασφάλειας. Τόνισε ότι είναι απαραίτητη η στενή σύμπραξη Αθήνας- Βερολίνου και ζήτησε να δοθεί  έμφαση στην εξωτερική διάσταση του θέματος, στις επιστροφές σε χώρες προέλευσης και στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου.

Ερωτηθείς στη συνέχεια εάν και που συμφώνησαν όσον αφορά στην επιστροφή προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα, ο κ.Μερτς απάντησε: “Συμφωνήσαμε ότι θα συζητήσουμε και θα έχουμε ανταλλαγή απόψεων. Γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι αυτό το θεωρούμε μεγάλο πρόβλημα. Οτι θεωρούμε πως οι αριθμοί είναι υψηλοί. Θα επιδιώξουμε κοινή λύση. Το μεταναστευτικό θα επιλυθεί εάν περιορίσουμε τις ροές και έτσι συμφωνήσαμε ότι τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα δεν είναι μόνο εθνικά σύνορα των κρατών, αλλά και δικά μας”.

Ο κ. Μητσοτάκης ακολούθως επανέλαβε ότι η έμφαση πρέπει να είναι στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. “Χαίρομαι που ο καγκελάριος αναγνωρίζει την τεράστια προσπάθεια της χώρας μου” είπε. Τόνισε επίσης ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί καταρχήν στις επιστροφές όσων έχουν εισέλθει χωρίς άσυλο στη χώρα προέλευσης.

Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν ζητήματα δευτερογενών ροών. Είμαστε σε ανοιχτή συζήτηση. Δεν έχουμε συμφωνήσει σε όλα. Ομως αντιμετωπίζω το ζήτημα με κατανόηση και ζητώ αντίστοιχη κατανόηση από τη Γερμανία για το τι σημαίνει να φυλάς τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Με καλή διάθεση, τα υπουργεία μας θα βρουν λύση”, πρόσθεσε.

Επιφυλακτικός ο Μερτς σε κάθε συζήτηση για κοινό δανεισμό της ΕΕ

Ερωτηθείς εάν έπεισε τον Γερμανό καγκελάριο να συναινέσει στην ανάπτυξη νέων και πρόσθετων χρηματοδοτικών εργαλείων για τις αμυντικές δαπάνες των χωρών μελών, πέραν αυτών που ήδη έχει προτείνει η Κομισιόν, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι:

“Δεν έχουμε ακόμα συμφωνήσει, για να είμαστε ειλικρινείς, σε κάποιο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο. Θεωρώ όμως ότι αυτή είναι μια συζήτηση η οποία πρέπει να γίνει με εντιμότητα και με ειλικρίνεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις, οι οποίες υπό προϋποθέσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με κοινά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Από την πλευρά του ο κ.Μερτς υπενθύμισε ότι η Γερμανία ήταν πάντα επιφυλακτική όσον αφορά σε κοινή χρηματοδότηση της ΕΕ μέσω δανεισμού. Επικαλέστηκε ότι οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπουν κάτι τέτοιο μόνο σε ορισμένες εξαιρέσεις, όπως η πανδημία.

“Προκλήσεις, όπως αυτές τις οποίες έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε επίπεδο αμυντικό, πρέπει να τις δεχτούμε ως τη νέα κανονικότητα που θα μας συνοδεύσει τα επόμενα χρόνια. Και για το λόγο αυτό είμαι πολύ επιφυλακτικός όταν κάνουμε λόγο για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία”, ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος.

Δείτε τις δηλώσεις:

 

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα