Μητσοτάκης: Αρχή Καταναλωτή με μοντέλο Σουηδίας- “Καθαρές λύσεις” στο μεταναστευτικό

Διαβάζεται σε 4'
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο έθεσε ως ορόσημο το 2030, συνέδεσε την καθημερινότητα με σκληρές πολιτικές για τους μετανάστες, χαρακτήρισε όπλο κατά της ακρίβειας την Αρχή Καταναλωτή και αποκάλεσε “γόρδιο δεσμό” που έπρεπε να κοπεί τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Στόχος είναι μία ασφαλέστερη και καλύτερη καθημερινότητα με ορόσημο το 2030, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο, όπου παρουσιάζονται τα νομοσχέδια για αυστηροποίηση του πλαισίου για τους μετανάστες και για την Εθνική Αρχή Καταναλωτή, καθώς και το σχέδιο κατάργησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και ενσωμάτωσης του στην ΑΑΔΕ.

Με το βλέμμα στο δεξιό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας μάλιστα, ο πρωθυπουργός συνέδεσε την “ασφαλέστερη και καλύτερη” καθημερινότητα με τα σκληρά μέτρα για το μεταναστευτικό.

“Κλείνουμε το πρώτο μισό της δεύτερης θητείας μας, κάτι που σημαίνει ότι σταδιακά φαίνονται τα αποτελέσματα της πολιτικής για την οποία εκλεγήκαμε το 2023″ , δήλωσε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Τώρα αυξάνει η πίεση των προσδοκιών, ώστε να δώσουμε συνέχεια στις κατακτήσεις της χώρας, θεμελιώνοντας ανοιχτούς ορίζοντες, με ορόσημο την Ελλάδα του 2030. Τώρα αρχίζουν να φαίνονται οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήσαμε τα πρώτα δύο χρόνια. Οι μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν τώρα θα φανούν καλώς εχόντων μετά το 2027″. 

“Έχουμε ένα ζήτημα με τις ροές μεταναστών από Λιβύη”

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυστηροποιείται το πλαίσιο για την μετανάστευση. Ανακοίνωσε ειδικότερα ότι θα επιβάλλονται βαρύτερες ποινές σε όσους μπαίνουν παράνομα ή διαμένουν στη χώρα εάν έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου τους. “Καθαρές εξηγήσεις, καθαρές λύσεις”, δήλωσε. Σημείωσε δε ότι η επιστροφή μεταναστών αποτελεί πλέον προτεραιότητα της ΕΕ.

Αλλά επισήμανε ότι στην Ευρώπη επιστρέφουν μόνο δύο στους 10 εισερχόμενους μετανάστες και τόνισε ότι έχει δώσει εντολή στο αρμόδιο υπουργείο Μετανάστευσης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επιστροφών.

Σημείωσε πάντως ότι το μεταναστευτικό αφορά πολλά συναρμόδια υπουργεία. Ανέφερε ότι: “Οι συνολικές ροές είναι μειωμένες. Ιδίως οι ροές στα ανατολικά μας σύνορα. Έχουμε μία καλή συνεργασία με τις τουρκικές αρχές.” Είπε επίσης ότι: “Ο φράχτης στον Έβρο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός και δεν θα κουραστώ να το λέω, η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στη χρηματοδότηση τέτοιων δομών. Δε γίνεται να βαρύνονται δυσανάλογα τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για μία δουλειά που κάνουν για όλη την ΕΕ”. Παραδέχθηκε όμως ότι: “Έχουμε ένα ζήτημα με ροές από Λιβύη. Ο υπουργός θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες στη Λιβύη, για να δούμε πως μπορούν να περιοριστούν και αυτές οι ροές.” 

Εθνική Αρχή Καταναλωτή με μοντέλο Σουηδίας και εφαρμογή στο κινητό

“Ιδρύουμε Εθνική Αρχή, που θα εποπτεύει την αγορά και την προστασία του καταναλωτή στα πρότυπα της Σουηδίας”, τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.Η ακρίβεια δεν παύει να πολιορκεί το μέσο και μικρό εισόδημα” παραδέχθηκε και πρόσθεσε: “Στον πόλεμο κατά των ανατιμήσεων προσθέτουμε ένα επιπλέον όπλο.”

Τόνισε ότι ο νέος θεσμός θα έχει την ευθύνη των ελέγχων και προστίμων, καθώς και ότι θα δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή για καταγγελίες μέσω κινητού. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ειδικής σήμανσης σε προϊόντα των οποίων το μέγεθος μειώνεται και η τιμή παραμένει ίδια. Ενώ ανακοίνωσε την ίδρυση λαϊκών αγορών μόνο για παραγωγούς.

Ο “γόρδιος δεσμός” του ΟΠΕΚΕΠΕ

Όσον αφορά στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως: “Όταν ένας γόρδιος δεσμός δεν λύνεται, τότε πρέπει να κόβεται.” Δήλωσε επίσης ότι: “Στο όνομα των διαχρονικών ευθυνών όλου του πολιτικού κόσμου, η κυβέρνηση αποφάσισε να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια στις αγροτικές ενισχύσεις.”

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του με μια ιστορική αναφορά στην επέτειο υπογραφής από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο Ζάππειο, της Συνθήκης Προσχώρησης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ (28 Μαΐου του 1979).

Την οποία χαρακτήρισε: “Ένα γεγονός που ταύτισε το πεπρωμένο μας με την Ευρώπη. Και το οποίο τιμούμε 46 χρόνια μετά, με τη χώρα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων της ηπείρου μας. Όλα αυτά, έχοντας ξεπεράσει, στο μεταξύ, αλλεπάλληλες δοκιμασίες, όπως και μία πολυετή οικονομική περιπέτεια”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα