Ζαχαράκη για ΑΕΙ: Ακόμα και διαγραφή για όσους εμπλέκονται σε έκνομες ενέργειες

Διαβάζεται σε 3'
Ζαχαράκη για ΑΕΙ: Ακόμα και διαγραφή για όσους εμπλέκονται σε έκνομες ενέργειες
Σοφία Ζαχαράκη ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Για αυστηροποίηση των ποινικών και διοικητικών ποινών για όσους εμπλέκονται σε κακουργηματικές πράξεις εντός των ΑΕΙ, έκανε λόγο η Σοφία Ζαχαράκη.

«Όταν υπάρχει αποδεδειγμένη εμπλοκή ενός φοιτητή μιας φοιτήτριας σε μια έκνομη ενέργεια που μπορεί να επιφέρει βαριές σωματικές βλάβες αλλά και υλικές καταστροφές, μετά από διαβάθμιση της σοβαρότητας των περιστατικών, θα φτάνουμε στη διαγραφή. Όπως είδαμε και στην περίπτωση της αθλητικής βίας υπάρχει δρόμος.

Σαφώς βλέπουμε και στα Πανεπιστήμια λιγότερα περιστατικά απ’ αυτά που υπήρχαν στο παρελθόν, καθώς ο νόμος του 2019 έθεσε το άσυλο στην πραγματική του διάσταση αλλά τώρα οφείλουμε να προχωρήσουμε σε βελτιώσεις. Θα προχωρήσουμε στην αυστηροποίηση και ως προς την ποινική αντιμετώπιση κάποιου ο οποίος εμπλέκεται σε κακουργηματική δράση και συμπεριφορά εντός πανεπιστημίου. Αλλά και στην αυστηροποίηση των διοικητικών συνεπειών.

Εάν κάποιος φοιτητής εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες εντός των πανεπιστημιακών χώρων θα υπάρχουν συνέπειες που φτάνουν έως την αφαίρεση της φοιτητικής ιδιότητας» ανέφερε η Υπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον Παύλο Τσίμα.

Η Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση σέβεται αποδεδειγμένα το αυτοδιοίκητο και την αυτονομία του ελληνικού Πανεπιστημίου αλλά όπως σημείωσε, «οι διοικήσεις πρέπει να κάνουν όσα προβλέπονται από το νόμο για την ασφάλεια και την ουσιαστική λειτουργία τους ως ακαδημαϊκοί χώροι» επισημαίνοντας ότι μόνο 8 από τα 24 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα έχουν καταθέσει σχέδια ασφαλείας.

«Δεν είναι τυπικό ή γραφειοκρατικό το ζήτημα. Είναι σημαντικό να έχουμε τα σχέδια ασφαλείας και να ξεκινάμε με ένα κείμενο που θέτει πολύ συγκεκριμένες γραμμές. Τη χαρτογράφηση κάθε χώρου και για τον βέλτιστο τρόπο φύλαξης. Τα ηλεκτρονικά μέσα όπου μπορούν να εφαρμοστούν. Πρέπει να συζητήσουμε για το θέμα της ελεγχόμενης εισόδου εκεί που μπορεί να εφαρμοστεί. Γιατί πολλοί λένε ότι αρκετοί χώροι είναι πολύ μεγάλοι και η ελεγχόμενη είσοδος ανέφικτη. Ωστόσο, δεν είναι δύσκολη η φύλαξη και η περιφρούρηση. Είναι μια ευκαιρία στη Σύνοδο των Πρυτάνεων να συζητήσουμε αυτά τα δυο σκέλη, το νομικό και το σκέλος των υποδομών».

Τέλος, η Υπουργός ανέφερε ότι το ζήτημα της ασφάλειας συνδέεται καίρια με το πως εντέλει γίνεται μέσα στο πανεπιστήμιο ιερή διαδικασία της εκπαίδευσης και της έρευνας.

«Αυτά παραβιάζονται όταν κάποιος μπαίνει μέσα, δέρνει, απειλεί, εκφοβίζει και μπορεί να προκαλέσει και επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Είναι αταλάντευτη η πολιτική μας βούληση να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα φαινόμενα και στο τέλος να έχουμε ένα πανεπιστήμιο που μπορεί να χαίρεται με τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα του και να μην απολογείται για το κομμάτι της βιας που δεν είναι συναφές με την εκπαίδευση και την πανεπιστημιακή ζωή».

Παράλληλα η Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας λίγο αργότερα στην εκπομπή «Αταίριαστοι» ανέφερε ότι «εντός της ημέρας θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για τις προτάσεις που εγκρίθηκαν σχετικά με τα κοινά μεταπτυχιακά ελληνικών πανεπιστημίων με εξαιρετικά ξένα πανεπιστήμια». Η πληθώρα προτάσεων οδηγεί σε αύξηση κατά 20 εκατ. ευρώ και του σχετικού προϋπολογισμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα