Τσίπρας: Η ΝΔ φοβάται την αναδρομική ισχύ του άρθρου 86 – Απέσυρε βουλευτές της από την ψηφοφορία

Τσίπρας: Η ΝΔ φοβάται την αναδρομική ισχύ του άρθρου 86 – Απέσυρε βουλευτές της από την ψηφοφορία
Συζήτηση και λήψη απόφασης επί των προτάσεων για αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής (δεύτερη ψηφοφορία), την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019. Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την ΝΔ ότι στην πρώτη ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση «απέσυρε» βουλευτές της ώστε η ερμηνευτική δήλωση να πάρει μόνο 179 ψήφους, γιατί ανησυχεί λόγω των ανοικτών θεμάτων στελεχών της, όπως ο Άδ. Γεωργάδης, με την Δικαιοσύνη

«Πολιτικές σκοπιμότητες» και «καιροσκοπισμό» καταλόγισε στην ΝΔ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικρίνοντας την στάση της στο ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ποινική ευθύνη των υπουργών. Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την ΝΔ ότι φρόντισε να «αποσύρει» βουλευτές της από την πρώτη ψηφοφορία ώστε η πρόταση προσθήκης ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86 να λάβει μόνο 179 ψήφους. Ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η ΝΔ φοβήθηκε την αναδρομική ισχύ που θα έδινε στο άρθρο 86 η ερμηνευτική δήλωση λόγω των ανοικτών θεμάτων στελεχών της με την Δικαιοσύνη.

Η ερμηνευτική δήλωση ορίζει ότι το άρθρο 86 καλύπτει αδικήματα που διαπράττονται κατά την άσκηση κι όχι επ’ ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων. Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η ερμηνευτική δήλωση ορίζει ότι αδικήματα όπως η δωροδοκία δεν θα εμπίπτουν στην «άθλια αποσβεστική προθεσμία» και δεν θα θεωρούνται παραγεγραμμένα.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ερμηνευτική δήλωση αποτελεί την «καρδιά» της αλλαγής του άρθρου 86 σχολιάζοντας με νόημα ότι «δεν ξέρω αν σας καθοδήγησε ο αντιπρόεδρός σας, ο κ. Γεωργιάδης». Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον Άδωνι Γεωργιάδη παρατηρώντας ότι, σε σχέση με την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δεν λέει ότι είναι αθώος, αλλά ότι έχουν παραγραφεί οι όποιες ευθύνες του.

Σύγκρουση δύο κόσμων στις ερχόμενες εκλογές

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας αξιοποίησε την Συνταγματική Αναθεώρηση και τις σε μεγάλο βαθμό αποκλίνουσες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για να θέσει το δίλημμα των ευρωεκλογών και των βουλευτικών εκλογών του φθινοπώρου. Ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μία απλή σύγκρουση δύο πολιτικών δυνάμεων, αλλά με τη «σύγκρουση δύο διαφορετικών ιδεολογιών, δύο κόσμων».

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι από μία πλευρά είναι η τάση που εκφράζει πολιτική η ΝΔ κι «επιδιώκει την απαξίωση των δημόσιων αγαθών, την υποταγή της πολιτικής στους τεχνοκράτες, την ανάθεση της διεύθυνσης των κοινωνιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες της εξουσίας». Κατά τον Αλ. Τσίπρας, από την άλλη πλευρά είναι η τάση που εκφράζει πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ κι «επιδιώκει την ενισχυμένη προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης στον κοινοβουλευτισμό και την άμεση εμπλοκή του λαού στη λήψη των αποφάσεων».

Ο λαός κι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν για να μείνουν

Ο Αλ. Τσίπρας θύμισε ότι ο Ελληνικός λαός το 2012, το 2014 και το 2015 «πήρε θέση» ανατρέποντας τον δικομματισμό και τόνισε ότι ο Ελληνικός λαός «θα πάρει θέση και το 2019 και δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού κατεστημένου». Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «ο λαός κι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν για να μείνουν και θα μείνουν».

Η ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής δεν συνάδει με την αριστοκρατική αντίληψη της ΝΔ

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα με λαϊκή πρωτοβουλία, την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία και το υποχρεωτικό δημοψήφισμα για διεθνή σύμβαση που παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες της χώρας επισημαίνοντας ότι «ενισχύουμε τη λαϊκή συμμετοχή». Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι «ξέρουμε ότι η ΝΔ δεν θα συμφωνήσει» γιατί «δεν συνάδει η εμπιστοσύνη στον λαό με την αριστοκρατική αντίληψη που έχει για την πολιτική».

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε και την πρόταση για τον περιορισμό θητειών στους βουλευτές και περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας σε αδικήματα που σχετίζονται με τα καθήκοντα τους παρατηρώντας ότι επιδιώκεται η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα με καταπολέμηση του πελατειακού κράτους και της οικογενειοκρατίας.

Έντονη κριτική προς τον Κ. Μητσοτάκη για την αρνητική στάση στην θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε και την πρόταση για την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, πρόταση που, όπως τόνισε, αναγνωρίζεται ως αναγκαίο κι από «φωτισμένες δυνάμεις της Εκκλησίας», αλλά το καταψηφίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θεωρείται φιλελεύθερος. Ο Αλ. Τσίπρας ειρωνεύτηκε την ΝΔ σχολιάζοντας ότι «έχετε πολλά κόμματα μες το κόμμα σας, όπως η ΠΟΛΑΝ κι ο ΛΑΟΣ», ενώ καταλόγισε στον Κ. Μητσοτάκη «αποφιλελευθεροποίηση του νεοφιλελευθερισμού» με επιμονή στις ακραία φιλελεύθερες θέσεις για την οικονομία, αλλά με συντηρητικές θέσεις για τα ζητήματα των δικαιωμάτων.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η νεοφιλελεύθερη ΝΔ «είναι λογικό» να λογικό να διαφωνεί με την καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας γιατί «οραματίζεται μία υγεία ως πεδίο κερδοφορίας μεγάλων ιδιωτικών ομίλων», με την συνταγματική προστασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων γιατί «θέλει να επιβάλλει εκ νέου τη συνθήκη της εργασιακής ζούγκλας» και με τον δημόσιο έλεγχο στα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, γιατί «επιδιώκει την παραχώρησή τους σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, αγνοώντας και την διεθνή εμπειρία».

Θεσμικά προβληματική η πρόταση της ΝΔ για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς και στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και της αποσύνδεσής της από την πρόωρη διάλυση της Βουλής εντάσσοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ευρύτερο πλέγμα προτάσεων που επιδιώκουν την ομαλοποίηση του εκλογικού κύκλου μαζί με την απλή αναλογική, την εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας και την υποχρέωση ο πρωθυπουργός να είναι υποχρεωτικά βουλευτής. Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προσφυγή στον λαό σε περίπτωση που αποτύχει η συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ως «ύστατο καταφύγιο».

Ο Αλ. Τσίπρας απέρριψε την κριτική για διολίσθηση του πολιτεύματος στην προεδρική Δημοκρατία, καθώς η εκλογή από τον λαό δεν συνοδεύεται με αύξηση αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «θεσμικά προβληματική» την πρόταση της ΝΔ για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους αν αποτύχει η συναινετική εκλογή εκτιμώντας ότι «θα καταλήξουμε σε έναν διορισμένο τοποτηρητή της εκάστοτε συγκυριακής απλής πλειοψηφίας της Βουλής».

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την ΝΔ ότι η στάση της οφείλεται σε «πολιτικό καιροσκοπισμό» και την προειδοποίησε ότι δεν θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και δεν θα χρειαστεί να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με 151 ψήφους το 2020. Ο Α. Τσίπρας επέκρινε παράλληλα την ΝΔ ότι «φρόντισε να διαδώσει» fake news για σενάριο απόσυρση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μην ψηφιστεί το άρθρο 32 και να μην αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από πρόωρες εκλογές, αφήνοντας ενεργό το ενδεχόμενο της «Δεξιάς παρένθεσης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα