Τζανακόπουλος προς ΔΗΣΥ: ‘Μπλερ ή Κόρμπιν;’

Τζανακόπουλος προς ΔΗΣΥ: ‘Μπλερ ή Κόρμπιν;’
ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ,30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΣΤΟ ΣΕΦ.(Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

Το πολιτικό δίλημμα της επόμενης μέρας στη “μεταμνημονιακή” Ελλάδα για την ελληνική Σοσιαλδημοκρατία έθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω το “προσκλητήριο προοδευτικής διακυβέρνησης” που είχε απευθύνει την περασμένη Κυριακή προς την Κεντροαριστερά ο Αλέξης Τσίπρας.

Το ερώτημα της “επόμενης μέρας” περιέγραψε, στον χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΔΗΣΥ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, περιγράφοντας ως μείζον διακύβευμα το ποιο πολιτικό σχέδιο θα επικρατήσει μετά την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο, αλλά και προειδοποιώντας το συνεδριακό σώμα της Συμπαράταξης πως “τα πολιτικά σχέδια της Δεξιάς και της Αριστεράς είναι ασυμφιλίωτα”.

“Η υπέρβαση της κρίσης και η επερχόμενη έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία, στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, αποτελούν ορόσημο για την μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας”, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, για να προσθέσει με νόημα ότι “στη βάση αυτού του ορόσημου, διαμορφώνονται τα ανταγωνιστικά πολιτικά σχέδια και η επικράτηση του ενός ή του άλλου, κρίνει και την πορεία της μεταμνημονιακής (ή όχι), Ελλάδας”. “Στο ερώτημα της επόμενης μέρας δεν υπάρχει, δυστυχώς, η πολυτέλεια των ίσων αποστάσεων”, συνέχισε, καλώντας εμμέσως πλην σαφέστατα την Δημοκρατική Συμπαράταξη να πάρει θέση για τα ερωτήματα της επόμενης μέρας: “Η κεντροαριστερά θα κριθεί από τις επιλογές που θα κάνει σε αυτή την ιστορική καμπή”,τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, περιγράφοντας δύο αντίπαλα και αντιπαραθετικά πολιτικά σχέδια: “από τη μία πλευρά βρίσκεται το πολιτικό σχέδιο που εκπορεύεται από τις δυνάμεις της νεοφιλελεύθερης, συντηρητικής ελληνικής δεξιάς που εκφράζεται από τη ΝΔ. Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει ένα ανταγωνιστικό προοδευτικό πολιτικό σχέδιο, το οποίο σήμερα επιδιώκει να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση”, επισήμανε, διαβεβαιώνοντας, μάλιστα, ότι “η Αριστερά επιδιώκει να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υλοποίηση αυτού του προοδευτικού σχεδίου που θα βγάλει τη χώρα και τον λαό από τα αδιέξοδα που δημιούργησε η κρίση”.

Το παράδειγμα της Βρετανίας

Ο υπουργός Επικρατείας, άλλωστε, “υπέδειξε” εμμέσως στην Δημοκρατική Συμπαράταξη πως πρέπει να αντιστοιχηθεί με τις διεργασίες και τις μετατοπίσεις που λαμβάνουν χώρα στις δυνάμεις της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Ανέφερε τα “πρώτα αισιόδοξα μηνύματα” από την Ισπανία και την Πορτογαλία, λέγοντας ότι αυτά “διαμορφώνουν δυνατότητες συνεννόησης και όσμωσης (σ.σ. της Αριστεράς) με τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο”. Μάλιστα, φτάνοντας ως την Βρετανία, θέλησε να “προσωποποιήσει” τους δύο δρόμους που έχει ενώπιόν της η Δημοκρατική Συμπαράταξη για την εποχή που θα ανοίξει μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο: υπογράμμισε την επιτυχία του ηγέτη των Βρετανών Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, προχωρώντας σε αντίστιξη με το παρελθόν του ίδιου κόμματος επί πρωθυπουργίας Τόνι Μπλερ: “Μια επιτυχία που βασίστηκε σε μια ριζοσπαστική πολιτική στρατηγική που σηματοδότησε το διαζύγιο των Εργατικών με τη χρεοκοπημένη γραμμή του Μπλερισμού, η οποία αποτέλεσε υπόδειγμα για μεγάλο τμήμα των Ευρωπαίων σοσιαλιστών που οδηγήθηκαν στην απόλυτη ταύτιση με το συντηρητικό στρατόπεδο”,κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

Τέλος στην “εθνική συνεννόηση”

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κλείνοντας, δεν παρέλειψε να απορρίψει και την κεντρική γραμμή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Φώφης Γεννηματά, που ζητεί εθνική συνεννόηση με την συμμετοχή όλων των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. “Είναι ανοιχτό το ερώτημα της επόμενης μέρας για την Ελλάδα μετά τα μνημόνια, για την Ευρώπη μετά την κρίση. Και νομίζω είναι σαφές ότι σε αυτό το ερώτημα αποκλείεται ως απάντηση, μια στρατηγική εθνικής συναίνεσης ή συνεννόησης, με τη συμμετοχή της ΝΔ ως δήθεν αναγκαίας για να αποκρουστούν οι έξωθεν επιβολές και οι οικονομικοί εκβιασμοί. Διότι πολλές από τις αντικοινωνικές έξωθεν επιβολές και πολλοί από τους εκβιασμούς να είναι ταυτόσημοι με το πολιτικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας”, υπενθύμισε ο κ. Τζανακόπουλος, καλώντας την ελληνική Κεντροαριστερά να σκεφτεί με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει όταν η χώρα αφήσει πίσω της τα Μνημόνια…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα