Game of Thrones: Τελικά τι ακριβώς θέλει η Σέρσεϊ;

Game of Thrones: Τελικά τι ακριβώς θέλει η Σέρσεϊ;

Η βασίλισσα του Γουέστερος τους παίζει ξανά όλους στα δάχτυλά της, αλλά ποιο είναι το τελικό της σχέδιο; Μια ανάλυση από τον Θοδωρή Δημητρόπουλο για τις προθέσεις της Σέρσεϊ την ώρα που ξεκίνησε η αρχή του τέλους.

Στο άκουσμα της δυσάρεστης είδησης πως το τείχος έπεσε και πως οι νεκροί έχουν εισβάλει στο βασίλειο, η βασίλισσα Σέρσεϊ είχε μόνο μία αντίδραση να καταθέσει: “Ωραία”.

Στην πρεμιέρα του τελευταίου κύκλου Game of Thrones δεν είδαμε να συμβαίνουν συνταρακτικά πολλά πράγματα με μεγάλες συνέπειες, μιας και το επεισόδιο -ως εισαγωγή, ως πρεμιέρα- μάλλον φυσιολογικά και αναμενόμενα, πέρασε την πιο πολλή του ώρα επανασυστήνοντας χαρακτήρες και καταστάσεις και φέρνοντας ξανά μαζί χαρακτήρες που είναι χωρισμένοι για χρόνια. (Από τον Τζον με τα αδέρφια του μέχρι, στην φοβερή τελευταία σκηνή, τον Τζέιμι Λάνιστερ με τον Μπραν Σταρκ.)

Όμως αν υπήρχε ένα σημείο που θέτει νέα ερωτηματικά, ή τελοσπάντων υπογραμμίζει ήδη υπάρχοντα βάζοντάς τα στο κέντρο της διαδικασίας, είναι η συμπεριφορά της Σέρσεϊ.

Ο Τύριον διατυμπανίζει στο συμβούλιο του Γουίντερφελ πως η συμμαχία θα συμβεί, και πως απέναντι στην απειλή της ολοκληρωτικής καταστροφής στα χέρια των ζόμπι, όλοι οι άνθρωποι θα συμμαχήσουν βάζοντας στην άκρη τις δικές τους αντιπαλότητες. Η Σάνσα διαφωνεί, λέγοντάς του αργότερα πως “κάποτε πίστευα πως ήσουν έξυπνος”. Και, για να μην υπάρχει αμφιβολία, η ίδια η σειρά λίγο αργότερα επιβεβαιώνει την ύπαρξη διαφορετικών κινήτρων για τη Σέρσεϊ, η οποία αντιδρά με χαρά στο άκουσμα της είδησης για την πτώση του τείχους.

Η GOLDEN COMPANY

H Σέρσεϊ κάνει αυτό που στο παρελθόν άλλοι δεν έκαναν και το πλήρωσαν ακριβά- όπως ο Στάννις για παράδειγμα, που απέρριψε την ιδέα των μισθοφόρων. Η Ντενέρις έχει χτίσει τον δικό της στρατό μέσα από κόπους χρόνων, συγκεντρώνοντας κάθε κομμάτι του ξεχωριστά και ξεχωριστούς αγώνες, αλλά η Σέρσεϊ είναι το είδος του συντηρητικά καταστροφικού villain που δεν ενδιαφέρεται να χτίσει τίποτα, παρά να χορεύει μόνη της πάνω στα όποια συντρίμμια.

Για ένα τέτοιο είδος ηγέτη, ο μόνος στρατός που βγάζει νόημα είναι ο αγορασμένος. Έτσι προσλαμβάνει την Golden Company, μια υπηρεσία που ιδρύθηκε έναν αιώνα νωρίτερα μέσα από τις στάχτες μιας βίαιης επανάστασης όμως έκτοτε δεν έχει διατηρήσει καμία πολιτική σύνδεση, παρά υπακούει στον κανόνα του χρυσού. Προσλαμβάνει ανθρώπους εξόριστους, απόβλητους από την κοινωνία και τους τοποθετεί στην υπηρεσία όποιου πληρώνει αρκετά γι’αυτό. Έτσι η Σέρσεϊ έχει τώρα στη διάθεσή της έναν στρατό άκρως αποτελεσματικό, έτοιμο για παν ενδεχόμενο. Πάντα χρήσιμο να έχεις έναν στρατό στην τσέπη σου για μια ώρα ανάγκης.

Το μόνο της πρόβλημα φάνηκε να είναι η απουσία ελεφάντων. Γιατί ήθελε ελέφαντες τόσο πολύ;

Η σειρά δεν συνηθίζει να δίνει μικρές χαριτωμένες εμμονές στους χαρακτήρες της χωρίς λόγο (δεν είναι από αυτές τις σειρές) οπότε το να αναφέρει δύο φορές τους ελέφαντες η Σέρσεϊ κάτι σημαίνει. Γιατί τους θέλει; Σαν χρήσιμα εργαλεία απέναντι στους Ντοθράκι που καβαλάνε άλογα ίσως; Σαν γραμμή άμυνας απέναντι στους δράκους της Ντενέρις; Δεν ξέρουμε, αλλά πιθανότατα δεν έχουμε ακούσει τελευταία φορά αυτή την επιθυμία της Σέρσεϊ.

Η ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Αν η απόκτηση αυτού του στρατού και η “ωραία” αντίδρασή της στα νέα για την πτώση του τείχους μας λένε κάτι, είναι αυτό που υποψιαζόμασταν όλοι (εκτός από τον Τύριον!) από την πρώτη στιγμή. Πως η Σέρσεϊ δουλεύει σε ένα άλλο σχέδιο κάτω από το γενικό σχέδιο.

Αληθινή περήφανη κόρη του Τάιγουιν Λάνιστερ, η Σέρσεϊ ενδιαφέρεται απλώς για την κυριαρχία και το στέμμα, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό στην πράξη. Η Σέρσεϊ δε θέλει να χτίσει, θέλει να καταστρέψει αρκετά ώστε να μπορεί να κυβερνά δίχως κανείς να την ενοχλεί. Κι η έλευση των νεκρών της δίνει αυτό ακριβώς το στρατηγικό άνοιγμα.

Νωρίτερα, θα έπρεπε αργά ή γρήγορα να μπορέσει να ορθώσει ανάστημα απέναντι στην τεράστια ορμητική δύναμη του στρατού της Ντενέρις και των όποιων άλλων περιφερειακών διεκδικητών του θρόνου, όμως τώρα έχει την τέλεια κατάσταση μπροστά της: Ένας ανίκητος στρατός αναγκάζεται να αντιμετωπίσει έναν άλλον ανίκητο στρατό, κι η Σέρσεϊ πιστεύει κι ελπίζει πως ό,τι απομείνει από αυτή τη σύγκρουση θα είναι ελάχιστο μπροστά στη δική της δύναμη.

Γι’αυτό και, στο τέλος της περασμένης σεζόν, προσφέρει όντως τη συμμαχία της. Όταν ο Τζον κι η Ντάνι φέρνουν για αυτήν όντως ένα παγωμένο ζόμπι ως απόδειξη της απειλής εκεί έξω, η Σέρσεϊ συμφωνεί: “Το στέμμα αποδέχεται την ανακωχή σας. Μέχρι οι νεκροί να νικηθούν, είναι οι αληθινοί εχθροί.” Αλλά η φαινομενική παύση των εχθροπραξιών δε σημαίνει απαραίτητα πως η Σέρσεϊ τιμά αυτή τη συμφωνία. Πολλές φορές το να κοιτάς στρατηγικά μια καταστροφή από απόσταση μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικό με το να είχες ενεργήσει. Η Σέρσεϊ περιμένει στο King’s Landing, πιθανώς επηρεάζοντας με μικρούς τρόπους όπου μπορεί την κατάσταση στην πορεία (θα το δούμε αυτό), ευελπιστώντας πως όταν χρειαστεί να πάρει μια οποιαδήποτε απόφαση, θα είναι εύκολη και άμεση, και θα είναι φυσικά υπέρ της.

Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τον “κάποτε σε είχα για έξυπνο” Τύριον να πιστεύει τόσο πολύ σε αυτή την εκεχειρία;

Μια θεωρία λέει πως όλα συνδέονται με την -ανεπιβεβαίωτη, αν υπήρξε ποτέ- εγκυμοσύνη της Σέρσεϊ.

Σύμφωνα με αποσπάσματα των σεναρίων της περασμένης σεζόν, η Σέρσεϊ φαίνεται να είναι όντως έγκυος με το μωρό του Τζέιμι, κάτι που αντιλήφθηκε ο Τύριον (ίσως επειδή η Σέρσεϊ δεν έπινε κρασί στη συνάντησή τους) και κάτι στο οποίο πιθανώς βασίζει την πεποίθησή του πως η αδερφή του δεν είναι -αυτή τη φορά- έτοιμη να δει τον κόσμο να καίγεται καθώς θα έχει την έγνοια του παιδιού της κι όχι μόνο το στέμμα.

Όταν στην πρεμιέρα της 8ης σεζόν ο Γιούρον Γκρέιτζοϊ της λέει πως “θα βάλει έναν πρίγκιπα στην κοιλιά της”, εκείνη κοιτάζει στο κενό με ένα βλέμμα ζωντανής θλίψης. Δεν είναι πια έγκυος, αν ήταν ποτέ; Μην ξεχνάμε και τη σκηνή της προφητείας στην 5η σεζόν όπου μια νεαρή Σέρσεϊ έμαθε πως μια μέρα θα παντρευόταν τον βασιλιά και έπειτα ρώτησε αν θα έχει παιδιά.

“Ο βασιλιάς θα έχει 20, εσύ θα έχεις 3. Χρυσά θα είναι τα στέμματά τους, χρυσά τα σάβανά τους.”

Πολύ ευχάριστο. Βασικά η προφητεία (και οι προφητείες σε αυτή τη σειρά μοιάζουν πάντα ως κάτι το αναμφίβολα αληθές, οπότε τους φερόμαστε σαν γεγονότα, λίγο ως πολύ) της είπε πως θα κάνει τρία παιδιά και θα τα δεί και τα τρία νεκρά. Μετά τη βουτιά του Τόμεν στο κενό και το θάνατο της Μυρσέλα, έχουμε φτάσει πλέον το 3/3 της προφητείας, οπότε η Σέρσεϊ δε θα μπορούσε έτσι κι αλλιώς να κάνει άλλο παιδί.

Αν λοιπόν υπήρξε έγκυος, τότε δεν είναι πια. (Υπάρχει μια σύνοψη σκηνής που δεν γυρίστηκε ποτέ, κάπου στα έγκατα του reddit, που το επιβεβαιώνει, αλλά η εγκυρότητα της περιγραφής δεν είναι 100% επιβεβαιωμένη ώστε να μιλήσουμε αναλυτικότερα για αυτήν.)

Κι αν αυτή η μικρή στιγμή προσωρινής ευτυχίας είναι ο λόγος που ο Τύριον πιστεύει την αδερφή του, κι η φρικτή αντιστροφή είναι μέρος του λόγου που η Σέρσεϊ σκλήρυνε τη στάση της και τη στρατηγική της, τότε ο Βορράς -και το Γουέστερος γενικότερα- θα έχουν δύσκολα ξεμπερδέματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα