Γάζα: Υπό “ομηρία” η ανθρωπιστική αποστολή που χτυπήθηκε από drones

Διαβάζεται σε 5'
Γάζα: Υπό “ομηρία” η ανθρωπιστική αποστολή που χτυπήθηκε από drones
(Government of Cyprus via AP)

Με ανακοίνωσή της, η οργάνωση Freedom Flotilla Coalition γνωστοποίησε πως οι Αρχές στη Μάλτα δεν επέτρεψαν σε εθελοντές να προσεγγίσουν το Conscience προκειμένου να βοηθήσουν τους επιβαίνοντες μετά την επίθεση από drones.

Yπό “ομηρία” φέρεται να βρίσκεται η ανθρωπιστική αποστολή που χτυπήθηκε από drones τα ξημερώματα της Παρασκευής (2/5) ενώ βρισκόταν σε διεθνή χωρικά ύδατα ανοιχτά της Μάλτας, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης Συμμαχία του Στόλου Ελευθερίας (Freedom Flotilla Coalition – FFC), ο στρατός της Μάλτας δεν επέτρεψε σε ομάδα εθελοντών να προσεγγίσει το πλοίο “Conscience” για να παράσχει βοήθεια σε όσους βρίσκονται επί του σκάφους. 

«Το Σάββατο, αντιπροσωπεία εθελοντών της Freedom Flotilla Coalition (FFC) από 13 χώρες επιχείρησε να προσεγγίσει το πλοίο Conscience για να προσφέρει υποστήριξη στο πλήρωμα και στους εθελοντές που βρίσκονται επί του σκάφους. Οι λέμβοι τους αναχαιτίστηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Μάλτας (AFM), οι οποίες όχι μόνο δεν προσέφεραν βοήθεια στο βομβαρδισμένο και κατεστραμμένο Conscience, αλλά ανάγκασαν την αποστολή να επιστρέψει στη Μάλτα και να περάσει από διαδικασίες μετανάστευσης και τελωνείου υπό την απειλή σύλληψης.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που οι αρχές της Μάλτας εμποδίζουν την πρόσβαση του FFC στο πλοίο, το πλήρωμα και τους συμμετέχοντες», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Υπενθυμίζεται πως, εθελοντές από περισσότερες από 21 χώρες ταξίδεψαν στη Μάλτα για να επιβιβαστούν στο πλοίο στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής αποστολής στη Γάζα. Το πρωί της προγραμματισμένης αναχώρησης, το πλοίο δέχθηκε επίθεση. Ένοπλα drones επιτέθηκαν δύο φορές στο μπροστινό μέρος του άοπλου πολιτικού σκάφους, προκαλώντας φωτιά και σοβαρή ρήξη στην άτρακτο.

Το “Conscience” παραμένει σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Μάλτας, με την οργάνωση να αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως υπάρχουν τραυματίες ενώ οι Αρχές της Μάλτας αρνούνται τον ελλιμενισμό του πλοίου. 

«Το πλοίο Conscience έχει αποκλειστεί σε διεθνή ύδατα από τότε που δέχθηκε επίθεση από δύο drones νωρίς το πρωί της 2ας Μαΐου 2025. Το σκάφος, το πλήρωμα και οι εθελοντές επί του πλοίου αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απειλές και στερούνται κρίσιμης βοήθειας. Αφού έσβησαν τις φωτιές και περιποιήθηκαν τους τραυματίες, ο καπετάνιος άρχισε προσεκτικά να κατευθύνεται προς τα χωρικά ύδατα της Μάλτας στις πρώτες πρωινές ώρες της 2ας Μαΐου, ενημερώνοντας τις Αρχές της Μάλτας για τον φόβο νέας επίθεσης. Παρά τα επείγοντα σήματα κινδύνου SOS και την άμεση επικοινωνία με τις Αρχές, η Μάλτα απέκλεισε τη διέλευση του πλοίου και συνεχίζει να αρνείται την είσοδό του στα ύδατά της ή την παροχή άδειας για πρόσβαση σε λιμάνι.

Τέσσερα άτομα επί του Conscience τραυματίστηκαν ελαφρά από την επίθεση της 2ας Μαΐου, μεταξύ των οποίων καταγράφηκαν εγκαύματα και κοψίματα. Οι Αρχές της Μάλτας δεν έχουν δώσει καμία εξήγηση για την άρνησή τους να επιτρέψουν στο πλοίο να δέσει στα λιμάνια τους ή για το μπλοκάρισμα των εθελοντών που ήθελαν να προσφέρουν βοήθεια», συμπληρώνει η Συμμαχία του Στόλου Ελευθερίας.

«Η διεθνής κοινότητα και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να απαιτήσουν από τις αρχές της Μάλτας να επιτρέψουν άμεση ασφαλή διέλευση στο Conscience στα μαλτεζικά ύδατα και να προσφέρουν κάθε αναγκαία βοήθεια και προστασία στο πλοίο και σε όλους τους επιβαίνοντες. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αποτυπώνεται και στις πρόσφατες αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, τα κράτη δεν πρέπει να εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια και οφείλουν να διευκολύνουν τις προσπάθειες ανακούφισης των αμάχων στη Γάζα, όπου αυτό είναι εφικτό», καταλήγει η ανακοίνωση της οργάνωσης.

Το χρονικό της επίθεσης

Το Conscience αναχώρησε από λιμάνι στην Τυνησία την Τρίτη (29/4) και κατευθυνόταν προς τη Μάλτα, όπου επρόκειτο να παραλάβει ακτιβιστές, με τους οποίους θα συνεχιζόταν το ταξίδι προς την αποκλεισμένη Γάζα.

Ωστόσο, τα ξημερώματα της Παρασκευής (2/5) και ενώ βρισκόταν σε διεθνή χωρικά ύδατα ανοιχτά της Μάλτας δέχτηκε επίθεση από drones. Στο πλοίο επέβαιναν 12 μέλη πληρώματος και 4 ακτιβιστές, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης “Freedom Flotilla Coalition”, η Κουίβα Μπάτερλι, διευκρίνισε πως η επίθεση συνέβη καθώς το πλοίο ετοιμαζόταν για τη μετεπιβίβαση ακτιβιστών από άλλο σκάφος. Σύμφωνα με την ίδια, είχε σχεδιαστεί η μετεπιβίβασή τους εν πλω, αντί του να πάει το σκάφος σε κάποιο λιμάνι, για γραφειοκρατικούς λόγους.

Αμέσως μετά την επίθεση, το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου SOS, ωστόσο το μοναδικό σκάφος που έφτασε από την Κύπρο, δεν μπορούσε να παρέχει την κατάλληλη ηλεκτρική υποστήριξη που απαιτείται, όπως αναφέρθηκε σχετικά.

Σύμφωνα με καταγγελίες των ακτιβιστών η επίθεση φαίνεται να στόχευσε σκόπιμα τη γεννήτρια του πλοίου, αφήνοντας το πλήρωμα χωρίς ρεύμα και εκθέτοντας το σκάφος σε άμεσο κίνδυνο βύθισης.

Σημειώνεται πως, από τις 2 Μαρτίου 2025, το Ισραήλ έχει απαγορεύσει την είσοδο κάθε φορτηγού με βοήθεια στη Γάζα, οδηγώντας σκοπίμως σε λιμοκτονία πάνω από δύο εκατομμύρια αμάχους μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.

Σύμφωνα με ανθρωπιστικούς εμπειρογνώμονες, ο πληθυσμός της Γάζας χρειάζεται τουλάχιστον 600 φορτηγά καθημερινά για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες, αλλά δεν έχει επιτραπεί η είσοδος ούτε ενός εδώ και δύο μήνες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα