Η Χαρά Κουρλέση βραβεύτηκε γιατί διδάσκει στα παιδιά την αλήθεια

Διαβάζεται σε 16'
H Χαρά Κουρλέση
H Χαρά Κουρλέση Χαρά Κουρλέση

Η Χαρά Κουρλέση, πέρα από μια βραβευμένη και ταλαντούχα δημιουργός, είναι μια παιδαγωγός με όραμα. Το καινοτόμο της πρόγραμμα και η σκέψη της για την εκπαίδευση των παιδιών.

Η Χαρά Κουρλέση δεν μπορεί να προσδιοριστεί από μία και μόνη ιδιότητα. Είναι καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας και φιλολογίας, κάτοχος διπλώματος (επιπέδου Master’s) στην εφαρμοσμένη γλωσσολογία, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων και Συγγραφέας. Έχει ήδη γράψει τρία παιδικά βιβλία και ένα θεατρικό έργο ενώ έχει τιμηθεί με το βραβείο καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης σεναριογράφου από το αμερικάνικο “Top Shorts”.

Δύο από τα σενάρια ταινίας μικρού μήκους που έχει γράψει έλαβαν το πρώτο βραβείο σεναρίου σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου της Ελλάδας και του εξωτερικού, συγκεκριμένα τα “Αmersa’s gift” και το “Malgo” (Best Short Fiction Screenplay Award στα Epidaurus Film Festival, London Greek Film Festival, Hollywood Discovery Awards).

Το βιβλίο της για τον σχολικό εκφοβισμό με τίτλο “Πώς φτιάχνεται η αγάπη: ΆΣΕ ΜΕ να σου μάθω ν’ αγαπάς!” έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τους προτεινόμενους τίτλους βιβλίων για παιδιά της πρωτοποριακής διαδικτυακής πλατφόρμας “Live Without Bullying” του ΚΜΟΠ (Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας).

Είναι ακόμη η εμπνεύστρια του προγράμματος διασκευής έργου λογοτεχνίας σε αγγλόφωνο σενάριο ταινίας μικρούς μήκους, μέσα από το οποίο διδάσκει τις βασικές αρχές συγγραφής σεναρίου σε παιδιά και για το οποίο έλαβε το χρυσό βραβείο καινοτομίας στα βραβεία ξενόγλωσσης εκπαιδευτικής αριστείας ELT Excellence Awards 2024. Επίσης συμμετέχει στη συγγραφή των ετήσιων ψηφιακών βιβλίων της Κομισιόν για την εκπαίδευση ενηλίκων στα κράτη-μέλη.

Παρακάτω, το NEWS 24/7 μίλησε μαζί της για το πώς αλλάζουν σήμερα τα παιδικά βιβλία, πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά απέναντι στα συναισθήματά τους και την έκθεση στις οθόνες, αλλά και το πώς η δημιουργική γραφή βοηθά στη συναισθηματική ενδυνάμωση και το μοίρασμα. Παράλληλα, μας απαντάει στο πώς η ίδια έχει αλλάξει και εξελιχθεί μέσα από τη συγγραφή παιδικών βιβλίων αλλά και για την εμπειρία της ως εργαζόμενη σε Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

-Τι σας εμπνέει όταν γράφετε για παιδιά; Πώς διαφέρει για εσάς η συγγραφή παιδικών βιβλίων σε σχέση με άλλα είδη γραφής;

Η συναναστροφή μου με τα παιδιά αποτελεί μια από τις πιο συγκλονιστικές και ανεξάντλητες πηγές έμπνευσης. Ως εκπαιδευτικός αλλά και ως συγγραφέας απευθύνομαι στα παιδιά με αμέριστη αγάπη, γνήσια τρυφερότητα και ειλικρινή σεβασμό. Τα βιβλία που γράφω για αυτά αντανακλούν την αυθεντικότητα του χαρακτήρα μου και τις ηθικές αξίες με τις οποίες πορεύομαι στη ζωή και θεωρώ ότι τα παιδιά χρειάζονται για να οικοδομήσουν υγιείς και ισορροπημένες προσωπικότητες. Πέρα από την απλότητα της γλώσσας και του ύφους αλλά και τη βαθιά σύνδεση μεταξύ κειμένου και εικονογράφησης που χαρακτηρίζει το παιδικό βιβλίο, η ζωηρή φαντασία και η μετάδοση κοινωνικών μηνυμάτων χωρίς διδακτισμό αποτελούν σημαντικά γνωρίσματα που το διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα κειμενικά είδη.

-Ποια είναι τα νοήματα και οι αξίες της ζωής που θέλετε να μεταδώσετε στα παιδιά μέσα από τα έργα σας; Σε τι πιστεύετε προσωπικά;

Ο κόσμος μας έχει βαθιά ανάγκη από κατανόηση, αλληλεγγύη, τρυφερότητα και καλοσύνη ενώ ο ίδιος ο άνθρωπος επιθυμεί διακαώς να γευτεί την αποδοχή, τη στοργή και την αγάπη. Μέσα από το έργο και τη δράση μου προσπαθώ να μεταγγίσω όλα αυτά τα πολύτιμα συναισθήματα στα παιδιά ώστε να αποκτήσουν σφαιρικές προσωπικότητες, ικανές να συνδεθούν βαθιά τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους άλλους. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα καταφέρουν να διαμορφώσουν τη δική τους πυξίδα αξιών και προτύπων και να αντιληφθούν τη θέση τους στον κόσμο μας βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα των σχέσεων που συνάπτουν με τους συνανθρώπους τους. Σε μια κοινωνία που καθημερινά “στεγνώνει” ολοένα και περισσότερο από το συναίσθημα, εγώ γνωρίζω καλά ότι χωρίς το συναίσθημα δεν μπορώ ούτε να διδάξω, ούτε να γράψω και αυτό είναι ένα μήνυμα που πάντα προσπαθώ να μεταδώσω στους μαθητές και τους μικρούς αναγνώστες μου.

-Πώς έχετε αλλάξει και εξελιχθεί προσωπικά μέσα από το γράψιμο για τα παιδιά; Είναι μια μορφή αυτογνωσίας και ψυχοθεραπείας;

Εκ φύσεως διαθέτω πλούσια φαντασία, πηγαίο αυθορμητισμό αλλά και μια έμφυτη παιδικότητα που μου επιτρέπει να συνδέομαι εύκολα με τον συναισθηματικό και ψυχικό μου κόσμο. Αυτή η μοναδική “κατάδυση” στα συναισθήματα και τις εμπειρίες μου προσφέρει απλόχερα όλα όσα χρειάζομαι για την αφήγηση πρωτότυπων και ευφάνταστων ιστοριών που αγγίζουν τις καρδιές των παιδιών και επιδρούν καταλυτικά στην ψυχοσύνθεση τους. Γράφοντας για τα παιδιά επαναπροσδιορίζω την ταυτότητα μου στο σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι, αναστοχάζομαι και ωριμάζω. Για εμένα όλη αυτή η διαδικασία δεν είναι μόνο θεραπευτική αλλά και αναζωογονητική, καθώς η συγγραφή λειτουργεί ως ένα πολύτιμο εργαλείο ενδυνάμωσης, αυτοβελτίωσης και ενίσχυσης της ψυχικής μου ανθεκτικότητας.

-Τι θα συμβουλεύατε τους γονείς που αφήνουν τα παιδιά τους να περνούν ώρες μπροστά σε ψηφιακές οθόνες;

Ο γονεϊκός ρόλος και η φροντίδα που συνεπάγεται συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου. Αναμφίβολα οι γονείς χρειάζεται να περνούν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους ώστε να δημιουργήσουν ισχυρές γέφυρες επικοινωνίας που θα τους επιτρέψουν να οικοδομήσουν μια βαθιά σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους. Οι ενδοοικογενειακές έριδες και οι συγκρούσεις που αφορούν την υπερβολική έκθεση στις οθόνες μπορούν να αποφευχθούν αν έχουν εξαρχής τεθεί σαφή όρια σχετικά με τη χρήση τους και οι γονείς επιβλέπουν την ψηφιακή δραστηριότητα των παιδιών. Επιπλέον, οι οικογενειακές δραστηριότητες, όπως οι ώρες ανάγνωσης, οι κοινωνικές έξοδοι και οι εκδρομές απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά και τα απομακρύνουν από τις οθόνες. Επομένως, πέρα από την υγιή διαχείριση του χρόνου που περνούν τα παιδιά μπροστά από την οθόνη, οι γονείς πρέπει να διασφαλίσουν την ισορροπία μεταξύ ψηφιακής και πραγματικής ζωής δίνοντας οι ίδιοι φυσικά το καλό παράδειγμα και προσφέροντας στα παιδιά τους εμπειρίες και δραστηριότητες με κοινωνικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα.

-“Amersa’s Gift” και “Malgo”. Δύο βραβευμένα έργα σας που μιλούν για την ενσυναίσθηση και το τραύμα. Είναι ζητήματα αυτά για τα οποία πρέπει να μιλάμε στα παιδιά από τις πιο μικρές ηλικίες; Να τα μαθαίνουμε δηλαδή πως και τα “δύσκολα” είναι μέρος του ταξιδιού ζωής;

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να έρχονται από νωρίς σε επαφή με πολύτιμες έννοιες, όπως η ενσυναίσθηση, και πιο σύνθετα ζητήματα, όπως η διαχείριση του τραύματος. Φυσικά η προσέγγιση πρέπει να είναι κατάλληλα σχεδιασμένη και ανάλογη της ηλικίας, της ωριμότητας και της ψυχολογικής ετοιμότητας του παιδιού. Το σύγχρονο παιδικό βιβλίο, για παράδειγμα, διαχειρίζεται με επιτυχία πολύπλοκα ζητήματα μέσα από καλογραμμένες ιστορίες στις οποίες οι χαρακτήρες αντιμετωπίζουν προκλήσεις ή βιώνουν τραυματικές εμπειρίες αναπτύσσοντας τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και ωριμάζοντας ψυχολογικά. Μέσα από τα βιβλία αλλά και τα σενάρια που γράφω, όπως τα δύο βραβευμένα σενάρια μου που αναφέρατε, το “Amersa’s gift” και τη “Malgo”, η πλοκή και οι χαρακτήρες ξεδιπλώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε αυτά τα ευαίσθητα και ζωτικής σημασίας θέματα να είναι προσιτά στα παιδιά δίνοντας έμφαση στην κατανόηση, τη συλλογικότητα και την ελπίδα.

-Πιστεύετε ότι έχουν αλλάξει οι ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών σήμερα σε σχέση με το παρελθόν; Πώς αυτό επηρεάζει τον τρόπο που προσεγγίζετε τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Καθώς οι εποχές και οι τρόποι ζωής των ανθρώπων αλλάζουν, οι μεταβολές στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών είναι αναπόφευκτες. Οι διαδικτυακές συνήθειες των σημερινών μαθητών, η εξοικείωση τους με τον ψηφιακό κόσμο και η παιδαγωγική αξιοποίηση της τεχνολογίας με σκοπό την αποτελεσματική πρόσβαση στη γνώση αποτελούν δυνατότητες που δεν υπήρχαν παλαιότερα. Επιπλέον, ο τρόπος λειτουργίας του μοντέλου της οικογένειας, η διαχείριση των συγκρούσεων εντός και εκτός σπιτιού αλλά και η έμφαση που δίνει η κοινωνία σήμερα στην ψυχική υγεία και τη συναισθηματική νοημοσύνη δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορο έναν συγγραφέα παιδικών βιβλίων. Προσωπικά, πάντα αφουγκράζομαι τον παλμό της κοινωνίας και προσπαθώ να ερμηνεύσω κριτικά τις δυναμικές που διαμορφώνουν τόσο η τεχνολογική εξέλιξη όσο και οι σύγχρονες κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές. Φυσικά η επαγγελματική μου διαδρομή στην εκπαίδευση με βοηθά ιδιαίτερα καθώς μου επιτρέπει να παρατηρώ συστηματικά αυτές τις εξελίξεις και να τις ενσωματώνω αποτελεσματικά στο συγγραφικό μου έργο.

-Έχετε τιμηθεί με βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου. Τι σημαίνουν για εσάς αυτές οι διακρίσεις και πώς επηρέασαν τη δημιουργική σας πορεία; Ποια ξεχωρίζετε περισσότερο και γιατί;

Για κάθε δημιουργό η διάκριση της δουλειάς του αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη επιβεβαίωση και μια πολύτιμη ώθηση για να συνεχίσει την παραγωγική του δραστηριότητα. Αισθάνομαι υπερήφανη και ευλογημένη που τα σενάρια μου έχουν τιμηθεί με διεθνή βραβεία, τα οποία προέρχονται από τόσο διακεκριμένα φεστιβάλ κινηματογράφου και αυτό φυσικά με ενθαρρύνει να συνεχίζω το δημιουργικό μου ταξίδι γράφοντας ιστορίες που εμπνέουν το κοινό και χαρακτήρες με τους οποίους οι άνθρωποι ταυτίζονται. Παράλληλα με τις διακρίσεις και τα βραβεία που λαμβάνουν οι δουλειές μας βέβαια, η αγάπη και η στήριξη του κόσμου στα έργα μας είναι αυτή που πάντα μας καθοδηγεί και μας ενθαρρύνει για νέες δημιουργίες φωτίζοντας τον καλλιτεχνικό δρόμο. Κάθε διάκριση λοιπόν αποτελεί μια πολύτιμη πηγή ενδυνάμωσης και ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης μου καθώς ανεβαίνω σκαλί σκαλί το δύσβατο αλλά απίστευτα σαγηνευτικό δημιουργικό μονοπάτι.

-Είστε η δημιουργός ενός καινοτόμου προγράμματος διασκευής λογοτεχνικών έργων σε αγγλόφωνο σενάριο για παιδιά και εφήβους. Πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα;

Το βασικό κίνητρο ήταν η εσωτερική μου επιθυμία να μοιραστώ την αγάπη μου για τη μυθοπλασία και τη σεναριακή γραφή με τους μαθητές μου. Το βραβευμένο με χρυσό βραβείο καινοτομίας πρόγραμμα αγγλόφωνου κινηματογραφικού σεναρίου που έχω σχεδιάσει και διδάσκω στο δημόσιο σχολείο εμπνέει τα νέα παιδιά, καλλιεργώντας τη φαντασία και προάγοντας τη δημιουργική-συνθετική σκέψη. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που βελτιώνει ουσιαστικά τις γλωσσικές και επικοινωνιακές δεξιότητες των παιδιών στην ξένη γλώσσα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μάθημα το οποίο διδάσκω. Σίγουρα οι προπτυχιακές και μεταπτυχιακές μου σπουδές στον Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας με έχουν ωφελήσει και ευνοήσει σημαντικά όχι μόνο στη διδασκαλία της αγγλικής ως ξένη γλώσσα αλλά και στη διδασκαλία της δημιουργικής γραφής στην ξένη γλώσσα που εφαρμόζω τα τελευταία χρόνια. Η βαθιά γνώση της διδακτικής της αγγλικής σε συνδυασμό με την αγάπη μου για την αγγλική και αμερικάνικη λογοτεχνία συνέβαλλαν καθοριστικά στον σχεδιασμό αυτού του πρωτοποριακού ξενόγλωσσου προγράμματος που οι μαθητές αγκαλιάζουν με θέρμη.

-Πιστεύετε ότι η δημιουργική γραφή και η σεναριογραφία μπορούν να ενισχύσουν και άλλες δεξιότητες στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες;

Πέρα από τα προφανή γλωσσικά και επικοινωνιακά οφέλη που προσφέρει, η ενασχόληση με τη δημιουργική γραφή και τη σεναριογραφία είναι μια έντονα απελευθερωτική διαδικασία καθώς επιτρέπει την πηγαία έκφραση ιδεών, συναισθημάτων, παρορμήσεων και πνευματικών ανησυχιών. Η δημιουργική αυτή διεργασία συμβάλλει στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης του συγγραφέα που συνεπάγεται την ενίσχυση της ψυχικής του ανθεκτικότητας. Ανακαλύπτοντας την εσωτερική του φωνή, το άτομο μπορεί να φτάσει σε ένα επίπεδο αυτογνωσίας που του επιτρέπει να αναγνωρίζει τα συναισθήματα του αλλά και να παίρνει υπεύθυνες και συνειδητές αποφάσεις. Επιπλέον, μπαίνοντας στο εργαστήρι του δημιουργού τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες καλλιεργούν συστηματικά τη φαντασία και αναπτύσσουν εξειδικευμένες δεξιότητες γραφής. Η συμμετοχή στα εργαστήρια και τις ομάδες δημιουργικής γραφής φυσικά ευνοεί και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων καθώς μέσα από την ομαδική ανάγνωση και τις συλλογικές δραστηριότητες οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους.

Η βραβευμένη συγγραφέας Χαρά Κουρλέση
Η βραβευμένη συγγραφέας Χαρά Κουρλέση Χαρά Κουρλέση

-Προσωπικά ως “μαθητής” δημιουργικής γραφής για διηγήματα, διαπίστωσα ότι η ομαδική ανάγνωση ήταν μια μορφή ψυχοθεραπείας. Το βλέπετε έτσι;

Διδάσκω δημιουργική γραφή σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες οπότε από την εμπειρία μου έχω διαπιστώσει ότι η ομαδική ανάγνωση αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο ενδυνάμωσης του ατόμου καθώς ενισχύει την αυτοπεποίθηση του και συσφίγγει τις σχέσεις του με τα υπόλοιπα μέλη, προσφέροντας πολύτιμη τροφή για κριτικό στοχασμό και συζήτηση. Μέσα από τις ιδέες, τις σκέψεις και τις λέξεις των άλλων αναδύονται συναισθήματα, βιώματα και εμπειρίες που μπορούν να φωτίσουν τις δικές μας “σκιές” αναδεικνύοντας κρυμμένους φόβους και αδυναμίες. Αυτός ο εξομολογητικός χαρακτήρας των μαθημάτων δημιουργικής γραφής γεννά ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας που εμπνέει ολόκληρη την ομάδα, ενθαρρύνοντας ακόμη και τους πιο διστακτικούς συμμετέχοντες να αφηγηθούν τις δικές τους πρωτότυπες ιστορίες.

– Μιλήστε μας για την εμπειρία σας στην εκπαίδευση ενηλίκων.

Ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων πιστοποιημένη από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και με διδακτική εμπειρία άνω των 500 ωρών σε προγράμματα δια βίου μάθησης, διαθέτω την ικανότητα και την ευχέρεια να αναπτύσσω στρατηγικές που παρέχουν ισχυρά κίνητρα και ενθαρρύνουν την ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευομένων κατόπιν διερεύνησης και αξιολόγησης των αναγκών της ομάδας. Φέτος, για παράδειγμα, είμαι υπεύθυνη του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Περιστερίου όπου έχει σχηματιστεί ένα σπουδαίο κύτταρο πολιτισμού για τους εκπαιδευόμενους που ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητα τους και να αναπτύξουν τις βασικές δεξιότητες γραφής. Πέρα από τα μαθήματα δημιουργικής γραφής που έχω σχεδιάσει με τέτοιο τρόπο ώστε στο τέλος της χρονιάς οι εκπαιδευόμενοι να εξασφαλίσουν την πρώτη τους δημοσίευση ως συγγραφείς, προσκαλούμε στο σχολείο σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης που μοιράζονται μαζί μας τις εμπειρίες τους, παρακολουθούμε ταινίες και επισκεπτόμαστε πολιτιστικούς χώρους που διευρύνουν τους ορίζοντες μας και δίνουν το έναυσμα για εποικοδομητικές συζητήσεις. Επίσης συμμετέχω στη συγγραφή των ψηφιακών βιβλίων της Κομισιόν για την εκπαίδευση ενηλίκων στα κράτη-μέλη καταθέτοντας τις γνώσεις, τις ιδέες και τις εμπειρίες μου με σκοπό την ενίσχυση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή κοινότητα.

το ουσιαστικό νόημα της ζωής πηγάζει από την ειλικρινή και ανιδιοτελή αγάπη

-Είστε μέλος του WIFT.GR (Women in Film and Television in Greece) και έχετε σημαντική δράση στον χώρο του κινηματογράφου. Πώς βλέπετε τη θέση των γυναικών στη σύγχρονη κινηματογραφική και λογοτεχνική σκηνή;

Το WIFT.GR είναι ένα κορυφαίο δίκτυο με διεθνή εμβέλεια που λειτουργεί ως φάρος για την ενδυνάμωση και προστασία των γυναικών που εργάζονται στον χώρο των οπτικοακουστικών μέσων στην Ελλάδα. Ως σεναριογράφος και εμπνεύστρια ενός καινοτόμου πολιτιστικού προγράμματος που μυεί τους μαθητές στον κινηματογραφικό και οπτικοακουστικό γραμματισμό, αισθάνομαι τυχερή που είμαι μέλος ενός τόσο σπουδαίου σωματείου που υποστηρίζει το δημιουργικό μας έργο και προασπίζει τα δικαιώματα μας. O ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη κινηματογραφική και λογοτεχνική σκηνή είναι πολυδιάστατος και τις τελευταίες δεκαετίες τον βλέπουμε να εξελίσσεται διαρκώς. Η σύγχρονη Ελληνίδα δημιουργός οραματίζεται, τολμά, πρωτοπορεί και στήνει επιτυχημένες συνεργασίες με απόλυτη αξιοπρέπεια και αδιαφιλονίκητο επαγγελματισμό. Η γυναίκα που για εμένα είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχέτυπα στη Φύση, αφήνει το δικό της μοναδικό αποτύπωμα στη ζωή και την τέχνη διεκδικώντας με αυτοπεποίθηση τη θέση που της αξίζει στη σύγχρονη κοινωνία παρά τις αδιαμφισβήτητες προκλήσεις και τα στεγανά που εξακολουθούν να γεννούν σημαντικές αγκυλώσεις και εμπόδια στη προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική της ανάπτυξη.

-Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις γυναίκες δημιουργούς σήμερα;

Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα εξακολουθούν να είναι βαθιά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία και δυστυχώς οι έμφυλες ανισότητες όχι μόνο δεν αμβλύνονται αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις πολλαπλασιάζονται. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις γυναίκες δημιουργούς σήμερα λοιπόν θεωρώ ότι είναι η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και των προκαταλήψεων που εμποδίζουν την προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη, περιορίζοντας την πρόσβαση σε ανώτερες θέσεις που παραδοσιακά είναι ανδροκρατούμενες αλλά και σε πηγές χρηματοδότησης για την υλοποίηση των καλλιτεχνικών τους σχεδίων. Παρόλο που οι γυναικείες φωνές πληθαίνουν, η ανδρική προοπτική εξακολουθεί να είναι κυρίαρχη όχι μόνο στα κέντρα λήψης αποφάσεων αλλά και σε νευραλγικούς τομείς, όπως η σκηνοθεσία και η παραγωγή. Προσωπικά θαυμάζω και εκτιμώ απεριόριστα τις σύγχρονες γυναίκες δημιουργούς που παρά τα κοινωνικά εμπόδια και τα διλήμματα που συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν όχι μόνο διεκδικούν θέσεις ισχύος αλλά αποδεικνύουν έμπρακτα την ικανότητα τους να ανταπεξέλθουν στον σύνθετο και απαιτητικό τους ρόλο. Η αλλαγή κουλτούρας που έχει αρχίσει μάλιστα να προωθείται καθώς και η τοποθέτηση γυναικών σε ηγετικές θέσεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για την ανάδειξη νέων γυναικείων φωνών και τη διεκδίκηση ισότιμων ευκαιριών στον επαγγελματικό στίβο.

-Ένα τελευταίο μήνυμα προς τα παιδιά εκεί έξω. Τι θα τους λέγατε για τη σημερινή εποχή και για τα όνειρά τους;

Ζούμε σε μια εποχή γεμάτη δοκιμασίες και προκλήσεις που δυστυχώς ο σύγχρονος άνθρωπος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει επειδή δεν γνωρίζει πραγματικά τον εαυτό του, τα όρια του, τις ανάγκες αλλά και τις ενδόμυχες επιθυμίες του. Αυτό που θα συμβούλευα λοιπόν τα νέα παιδιά σήμερα είναι να προσπαθούν να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τον συναισθηματικό και ψυχικό τους κόσμο ώστε να κρατούν το τιμόνι της ζωής τους με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Διαθέτοντας ενισχυμένη ψυχική ανθεκτικότητα και συναισθηματική νοημοσύνη, τα παιδιά θα είναι σε θέση να διαχειριστούν τις αντιξοότητες και να κυνηγήσουν με σθένος τα όνειρα τους. Είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε από νωρίς τον ήρωα μέσα μας γιατί αυτός είναι ο μοναδικός που μπορεί να μας εξασφαλίσει μια όμορφη και ισορροπημένη ζωή. Όπως συνήθως λέω και στους μαθητές μου, η ομορφιά και η αλήθεια βρίσκονται μέσα μας και το ουσιαστικό νόημα της ζωής πηγάζει από την ειλικρινή και ανιδιοτελή αγάπη. Όλα τα άλλα είναι εφήμερα.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για τα νέα και τις δράσεις της Χαράς Κουρλέση ακολουθώντας την στα social media:

Facebook page: Χαρά Κουρλέση

Instagram profile: @chara_kourlessi

Info:

Τα βιβλία της Χαράς Κουρλέση κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διάνοια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα