Καραστάθης για Κρήτη: “Tυπικός σεισμός, δεν περιμένουμε ακολουθία”
Διαβάζεται σε 3'
Όσα είπε ο διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης, για τον ισχυρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί ανοιχτά της Κρήτης.
- 22 Μαΐου 2025 08:15
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης σχετικά με τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης (22/05), στα ανοιχτά της Κρήτης.
Σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε 56 χιλιόμετρα Βόρεια Βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου και είχε εστιακό βάθος 60,3 χλμ.
Ο κ. Καραστάθης δήλωσε πως “αν και ο σεισμός ήταν ισχυρός, το βάθος μείωσε εντελώς την αισθητότητα” ενώ η απόσταση από την Κρήτη συντέλεσε στο να μην σημειωθούν σοβαρά προβλήματα.
“Θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, τυπικός σεισμός, δεν περιμένουμε ακολουθία“, πρόσθεσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Ο ίδιος εξήγησε πως “όλοι οι σεισμοί βάθους έχουν να κάνουν με τον μηχανισμό υποβύθισης της αφρικανικής πλάκας, κάτω από το Αιγαίο έχουμε συνηθίσει τέτοιους σεισμούς, δεν προκαλούν βλάβες”.
“Όταν μεγαλώνει το βάθος μεγαλώνει και η ακτίνα της αισθητότητας, είναι απολύτως φυσιολογικό”, συμπλήρωσε.
Ο κ. Καραστάθης ανέφερε πως εντοπίζεται ομοιότητα με τον σεισμό της Κάσσου – ως προς τον μηχανισμό – αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι και ανέφερε ξανά πως επειδή πρόκειται για “σεισμό βάθους είναι πολύ πιθανό να τελειώσουμε εδώ”.
Ερωτηθείς για την σεισμική δραστηριότητα του τελευταίου διαστήματος, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ανέφερε ότι μπορεί να έχουμε μεγάλους σεισμούς αλλά δεν έχει αυξηθεί η σεισμικότητα.
Λέκκα: Αποσβεστήρας δυσάρεστων καταστάσεων το βάθος
“Ήταν μεγάλος σεισμός, το μεγάλο βάθος ήταν αποσβεστήρας δυσάρεστων καταστάσεων. Έγινε αισθητός στη μισή Ελλάδα περίπου δεδομένου ότι το βάθος βοηθά να γίνει αισθητός ένας σεισμός”, ανέφερε μιλώνστας στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
“Δεν έχει καμία σχέση με τους σεισμούς της Σαντορίνης ή με άλλη σεισμικότητα η οποία αναπτύχθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα”, πρόσθεσε και αποσαφήνισε πως λόγω του βάθους του σεισμού είναι δύσκολο να εντοπιστεί το ρήγμα από το οποίο προήλθε.
Όπως και ο κ. Καραστάθης έτσι και ο κ. Λέκκας έμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός λέγοντας πως “δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία” και τόνισε πως “συνήθως αυτοί οι σεισμοί δεν αποτελούν προπομπό άλλου σεισμού ” και “συνήθως δεν έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία”. “Αυτοί οι σεισμοί εκδηλώνονται εφάπαξ”, πρόσθεσε.