Οργή στην Τουρκία για σκίτσο του Μωάμεθ – Συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι του περιοδικού

Διαβάζεται σε 4'
Οργή στην Τουρκία για σκίτσο του Μωάμεθ – Συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι του περιοδικού
Αστυνομία στην Τουρκία AP Emrah Gurel

Συγκρούσεις ξέσπασαν στην Τουρκία λόγω δημοσιεύματος περιοδικού που απεικόνιζε σκίτσο του Μωάμεθ.

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία δημοσίευμα περιοδικού που απεικονίζει σκίτσο του Μωάμεθ. Στην Κωνσταντινούπολη ξέσπασαν συγκρούσεις ενώ ο γενικός εισαγγελέας της πόλης διέταξε τη σύλληψη των συντακτών του περιοδικού LeMan, με την κατηγορία ότι δημοσίευσαν σκίτσο που «δημόσια προσβάλλει θρησκευτικές αξίες».

Στο τεύχος του σατιρικού περιοδικού, που κυκλοφόρησε στις 26 Ιουνίου, φιλοξενείται μία γελοιογραφία στην οποία εμφανίζονται ο Μωάμεθ και ο Μωυσής να ανταλλάσσουν χαιρετισμό πάνω από μία πόλη της Μέσης Ανατολής που βομβαρδίζεται.

Μόλις κυκλοφόρησε η είδηση, δεκάδες εξαγριωμένοι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε μπαρ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης που συχνάζουν εργαζόμενοι του LeMan, προκαλώντας συμπλοκές με την αστυνομία, σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP.

Οι συμπλοκές γρήγορα κλιμακώθηκαν σε συγκρούσεις με τη συμμετοχή 250 έως 300 ατόμων, ανέφερε ο ανταποκριτής.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλικαγιά (Ali Yerlikaya), δήλωσε μέσω της πλατφόρμας Χ ότι η αστυνομία συνέλαβε τον γελοιογράφο που ευθύνεται για την εικόνα, καθώς και τον γραφίστα του LeMan.

«Το άτομο με τα αρχικά DP που έκανε αυτό το αισχρό σκίτσο συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση», έγραψε, προσθέτοντας: «Αυτά τα άθλια άτομα θα λογοδοτήσουν ενώπιον του νόμου».

Άλλα άτομα που κατονομάζονται στο ένταλμα σύλληψης, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, είναι ο αρχισυντάκτης και ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού.

Τι υποστηρίζει το περιοδικό

Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, Τουντσάι Ακγούν (Tuncay Akgun), δήλωσε ότι η εικόνα παρερμηνεύτηκε. «Αυτό το σκίτσο δεν είναι σε καμία περίπτωση γελοιογραφία του προφήτη Μωάμεθ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Στο έργο αυτό, το όνομα ενός Μουσουλμάνου που σκοτώθηκε στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ παρουσιάζεται με το φανταστικό όνομα Μωάμεθ. Πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι στον μουσουλμανικό κόσμο ονομάζονται Μωάμεθ. Δεν έχει καμία σχέση με τον προφήτη Μωάμεθ. Ποτέ δεν θα ρισκάραμε κάτι τέτοιο».

Σε σειρά αναρτήσεων στην πλατφόρμα Χ, το LeMan υπερασπίστηκε το σκίτσο, υποστηρίζοντας ότι παρερμηνεύτηκε σκόπιμα για να προκληθεί ένταση.

«Ο γελοιογράφος θέλησε να αναδείξει το δίκιο των καταπιεσμένων Μουσουλμάνων απεικονίζοντας έναν Μουσουλμάνο που σκοτώθηκε από το Ισραήλ, δεν είχε ποτέ την πρόθεση να προσβάλει θρησκευτικές αξίες», ανέφερε. «Δεν αποδεχόμαστε το στίγμα που μας αποδίδεται, καθώς δεν υπάρχει καμία απεικόνιση του προφήτη μας. Πρέπει να είναι κανείς πολύ κακόβουλος για να ερμηνεύσει έτσι το σκίτσο».

«Ζητούμε συγγνώμη από τους καλοπροαίρετους αναγνώστες μας, οι οποίοι –κατά την άποψή μας– υπέστησαν προβοκάτσια».

Το περιοδικό LeMan, που ιδρύθηκε το 1991, είναι γνωστό για τη σατιρική του πολιτική γραμμή και αποτελεί επί χρόνια στόχο των συντηρητικών, ιδίως μετά τη στήριξή του προς το γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo, όταν τα γραφεία του τελευταίου στο Παρίσι δέχθηκαν επίθεση το 2015 από ένοπλους ισλαμιστές που σκότωσαν 12 άτομα, έπειτα από τη δημοσίευση γελοιογραφιών του προφήτη Μωάμεθ.

Εισαγγελική έρευνα για το σκίτσο

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιλμάζ Τουντς (Yilmaz Tunc), δήλωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για «δημόσια προσβολή θρησκευτικών αξιών».

«Η ασέβεια προς τις πεποιθήσεις μας δεν είναι ποτέ αποδεκτή», έγραψε στο Χ. «Καμία ελευθερία δεν δίνει το δικαίωμα να γίνονται τα ιερά σύμβολα μιας πίστης αντικείμενο αισχρού χιούμορ. Η γελοιογραφία ή οποιαδήποτε απεικόνιση του προφήτη μας δεν πλήττει μόνο τις θρησκευτικές μας αξίες αλλά βλάπτει και την κοινωνική ειρήνη».

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Νταβούτ Γκιουλ (Davut Gul), επίσης καταφέρθηκε εναντίον «αυτής της νοοτροπίας που προσπαθεί να προκαλέσει την κοινωνία επιτιθέμενη στις ιερές μας αξίες».

«Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε οποιαδήποτε αισχρή πράξη που στοχεύει την πίστη του έθνους μας», δήλωσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα