Αντιμέτωπο με σκάνδαλο διαφθοράς το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας
Διαβάζεται σε 4'
Το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας πλήττεται από σκάνδαλο διαφθοράς, καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών Κριστόμπαλ Μοντόρο κατηγορείται για διακίνηση επιρροής και κατάχρηση εξουσίας.
- 19 Ιουλίου 2025 13:04
Ακριβώς όταν το κόμμα της αντιπολίτευσης της Ισπανίας, το Λαϊκό Κόμμα, νόμιζε ότι είχε στριμώξει την κυβέρνηση των σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσεθ λόγω μιας σειράς σκανδάλων διαφθοράς, ήρθε αντιμέτωπο με ένα σκάνδαλο δικό του για φερόμενο «λαδώμα» από τον Κριστόμπαλ Μοντόρο, τον πρώην υπουργό Οικονομικών.
Φημολογείται ότι ο Μοντόρο ίδρυσε την «οικονομική ομάδα», ένα δικηγορικό γραφείο που συνδεόταν με το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο λάμβανε «φακελάκια» από εταιρείες φυσικού αερίου και άλλες ενεργειακές εταιρείες σε αντάλλαγμα για ευνοϊκή κυβερνητική πολιτική. Υποστηρίζεται ότι μεταξύ 2008 και 2015 ο Μοντόρο και άλλοι 27 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, πληρώθηκαν τουλάχιστον 11 εκατομμύρια ευρώ (9,5 εκατομμύρια λίρες) από μεγάλες ενεργειακές εταιρείες.
Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα που διενήργησε ο δικαστής Ρουμπέν Ρους, «η οικονομική ομάδα έλαβε μεγάλες προμήθειες σε αντάλλαγμα για την ικανότητά της να επηρεάζει τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία» υπό την κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, προσθέτοντας ότι «το γραφείο ήταν απλώς ένα μέσο για να αποκτήσει πρόσβαση στο υπουργείο Οικονομικών».
Στην αναφορά του, ο δικαστής σχολίασε ότι οι εταιρείες φυσικού αερίου «προσπάθησαν να επηρεάσουν τη νομοθεσία σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, χρησιμοποιώντας διάφορα λόμπι, αλλά χωρίς επιτυχία», και ότι μόνο όταν μεσολαβούσε η οικονομική ομάδα του Μοντόρο, τα κατάφεραν.
«Σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς προφανή λόγο, απέκτησαν τις επιθυμητές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις», κατέληξε, κυρίως με τη μορφή μειωμένων φορολογικών υποχρεώσεων.
Φημολογείται επίσης ότι ο Μοντόρο είχε προσωπική πρόσβαση στα εμπιστευτικά φορολογικά αρχεία των πολιτικών αντιπάλων του στο κόμμα του, μεταξύ των οποίων η Εσπεράνθα Αγκιρέ, η πρώην πρόεδρος της Μαδρίτης, καθώς και διάφοροι δημοσιογράφοι και διασημότητες, όπως ο τενίστας Ραφαέλ Ναδάλ, η συλλέκτρια τέχνης και κοινωνική περσόνα Κάρμεν Τάισεν και ο Τζόρντι Πουτζολ Φερούσολα, γιος του πρώην προέδρου της Καταλονίας, Τζόρντι Πουτζολ, ο οποίος βρισκόταν υπό έρευνα για διαφθορά.
Η στάση του Ραχόι και η αντίδραση του Μοντόρο
Φημολογείται ότι ο Ραχόι είχε προειδοποιηθεί για τις δραστηριότητες του Μοντόρο, αλλά δεν ελήφθη καμία δράση.
Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο Μοντόρο παραιτήθηκε από το Λαϊκό Κόμμα την Πέμπτη και εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία απόδειξη για καμία από τις κατηγορίες».
Οι κατηγορίες αυτές αποτελούν πλήγμα για τη στρατηγική του ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Φεϊχόο, που επικεντρωνόταν σε μια αδιάκοπη επίθεση κατά του Σάντσεθ, του οποίου το κόμμα βρίσκεται υπό έρευνα για σειρά κατηγοριών διαφθοράς.
Ο Φεϊχόο δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις δεν άλλαξαν την άποψή του ότι η διαφθορά πρέπει να εξαλείφεται, ανεξαρτήτως ποιος εμπλέκεται. «Αυτό που πρέπει να ερευνηθεί πρέπει να ερευνηθεί», είπε.
Ο Πάμπλο Σιμόν, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κάρλος ΙΙΙ της Μαδρίτης, δήλωσε: «Αυτό δίνει στον Σάντσεθ χώρο να ανασάνει, αλλά δεν είναι το τέλος του, καθώς είναι πιθανό να προκύψουν περισσότερα από τις δικαστικές έρευνες. Ισορροπεί το πεδίο και είναι επίσης πλήγμα για τη στρατηγική του Φεϊχόο, καθώς τον βάζει στην άμυνα».
Ο Σιμόν ανέφερε ότι το τελευταίο σκάνδαλο θα ενίσχυε την άποψη πολλών ψηφοφόρων ότι τα πολιτικά κόμματα στην Ισπανία, τόσο από την αριστερά όσο και από τη δεξιά, είναι ανεπανόρθωτα διεφθαρμένα. Οι μόνοι ωφελημένοι, είπε, θα ήταν το ακροδεξιό κόμμα Vox, το οποίο, μη έχοντας ποτέ αναλάβει την εξουσία, μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει «καθαρά» χέρια.
«Είναι ανάλογο με ό,τι συνέβη στην Πορτογαλία μετά τα σκάνδαλα που αφορούσαν τις σοσιαλιστικές και στη συνέχεια τις συντηρητικές κυβερνήσεις, κάτι που ωφέλησε το ακροδεξιό κόμμα εκεί», είπε ο Σιμόν.