Ποια είναι η MLS που κάνει ντεμπούτο στην αγορά Εταιρικών Ομολόγων του Χρηματιστηρίου

Η «πρωτιά» στην αγορά εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών ανήκει σε μια από τις πλέον ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ελλάδα
- 20 Ιουλίου 2016 11:21
Η MLS Πληροφορική εξέδωσε το πρώτο Ελληνικό Εταιρικό Ομόλογο που ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως έγινε γνωστό σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο κτίριο του Χ.Α.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια διπλή πρωτιά καθώς αγορές εταιρικών ομολόγων υπάρχουν σε όλες τις ανεπτυγμένες κεφαλαιαγορές και πλέον από χθες και επίσημα στην Ελλάδα. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Χρηματιστήριου Αθηνών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Ομόλογο της MLS έκανε χθες ντεμπούτο, με τον επικεφαλής της εταιρείας Γιάννη Καματάκη να κυρήττει τη λήξη της συνεδρίασης, χτυπώντας το χαρακτηριστικό καμπανάκι.
Η έκδοση του ομολόγου (συνολικής ονομαστικής αξίας 4 εκατ. ευρώ, διάρκειας 4+1 έτη και με ετήσιο επιτόκιο 5,30%) έρχεται ως επιστέγασμα της καλύτερης, ίσως, χρονιάς στην 26ετή ιστορία της MLS, με τη διοίκηση να αναμένει νέα ιστορικά υψηλά πωλήσεων και καθαρών κερδών.
Τα κεφάλαια που αντλούνται από την έκδοση των Ομολογιών θα χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της εταιρίας στην απαιτητική αγορά των smartphones (στην οποία η εταιρία ανεβάζει σταθερά τις πωλήσεις της), όσο και στην αγορά των Tablets όπου το 2015 έκλεισε βρίσκοντας την MLS στην 1η θέση της Ελληνικής αγοράς (πάνω από Samsung και Apple) τόσο σε τζίρο όσο και σε τεμάχια. Aκόμη, μέρος των κεφαλαίων θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων όπως για παράδειγμα το MLS Magic (που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες) και είναι η πρώτη συσκευή που είναι συγχρόνως Windows Laptop και Android Tablet. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη των τεχνολογιών αναγνώρισης φωνής και τεχνητής νοημοσύνης (MAIC) τόσο στα Ελληνικά όσο και σε άλλη/ες γλώσσες.
Είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς πορείας που ξεκίνησε το 1989 από τον Γιάννη Καματάκη (φωτογραφία) ενώ ήταν ακόμη φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Αν και η οικογενειακή επιχείρηση δραστηριοποιούνταν επί μακρόν στον κατασκευαστικό κλάδο, η τεχνολογία προσέλκυσε από νωρίς τον 46χρονο σήμερα επικεφαλής της εισηγμένης. Σε μια εποχή που στην Ελλάδα η τεχνολογία έκανε τα πρώτα της βήματα στην ευρεία μάζα, διέβλεψε το επερχόμενο τεχνολογικό «μπαμ» και ίδρυσε τη δική του εταιρεία, με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων καινοτομίας που θα κάνουν «τη ζωή πιο απλή» (Making Life Simple).
Μια από τις πρώτες επιτυχίες της ήταν το MLS Laserlock, ενώ το 1999 κερδίζει το Πανευρωπαϊκό Βραβείο Τεχνολογίας European Information Technology Grand Prize. Δύο χρόνια αργότερα η MLS εισάγεται στο Χ.Α. και το 2002 να κυκλοφορεί η πρώτη εφαρμογή αυτόματης μετάφρασης για την ελληνική γλώσσα, η πρώτη εφαρμογή αναγνώρισης φωνής και εκδίδεται ο πρώτος ελληνικός τίτλος DVD – ROM, ενώ το 2003 κυκλοφορεί το πρώτο σταθερό σύστημα αυτόματης πλοήγησης για αυτοκίνητα. Σημείο καμπής ήταν η εστίασή της σε υπηρεσίες αναγνώρισης φωνής, τεχνολογία που έχει εξελιχθεί σε Talk&Call για κλήσεις σε κινητά, Talk&Sms για μηνύματα, Talk&Post για το Facebook, Talk&Email για τα tablet και Talk&Lock όπως αναφέρθηκε και έπεται συνέχεια.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία, που εισήχθη το 2006, αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος για το μετέπειτα «άλμα» της εταιρείας και την εισαγωγή της στην αγορά των κινητών τηλεφώνων και ταμπλετών.
Η ημερομηνία-ορόσημο είναι η 4η Ιουλίου 2012, όταν κυκλοφόρησε το MLS IQTalk. Το πρώτο ελληνικό smartphone έδινε για πρώτη φορά τη δυνατότητα στον Ελληνα χρήστη να πραγματοποιεί κλήσεις με φωνητική εντολή στη γλώσσα του, ενώ είχε ενσωματωμένο και τον ήδη καθιερωμένο πλοηγό Talk&Drive. Στα επόμενα μοντέλα προστέθηκε η δυνατότητα φωνητικής υπαγόρευσης κειμένου για μηνύματα SMS, e-mails, ακόμα και post στο Facebook.
Σήμερα, με αιχμή του δόρατος το πρωτοποριακό σύστημα αναγνώρισης φωνής που η ίδια ανέπτυξε, η MLS έχει εισέλθει στις αγορές της Τουρκίας, της Χιλής, του Μαρόκου, της Νιγηρίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και της Κύπρου.
Η εισηγμένη έχει κεφαλαιοποίηση 44 εκατ. ευρώ, ενώ θεσμικοί επενδυτές κατέχουν περί το 20% των μετοχών. Μεταξύ αυτών η ΚΜ CO, συμφερόντων του σεΐχη του Κατάρ Καλίντ μπιν Γιασίμ αλ Θάνι, ο οποίος στα τέλη του 2014 αύξησε σε 5,1% τη συμμετοχή του και έγινε βασικός μέτοχος, αποκτώντας εκπροσώπηση και στο ΔΣ. Σημειώνεται πως η KM CO πέραν της επένδυσης στο μετοχικό κεφάλαιο της ΜLS, προτίθεται να συμβάλει στην ανάπτυξη της εταιρείας στις αγορές του Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής με κοινή απόφαση και στρατηγική των επιτελείων των 2 εταιρειών.
πηγή: economy365