Παπακωνσταντίνου στο NEWS 247: Με δικό μου νόμο στη φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Παπακωνσταντίνου στο NEWS 247: Με δικό μου νόμο στη φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Διαβάστε τι δήλωσε στο NEWS 247 ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου για το πώς πέσαμε έξω στα νούμερα, τα λάθη που έγιναν κατά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, το "μαζί τα φάγαμε" και την επίθεση Κασιδιάρη σε Κανέλλη και Δούρου (Vid)

Λίγες μόλις ημέρες πριν τις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου, το NEWS 247 καλύπτει τις πολιτικές εξελίξεις με απώτερο στόχο, την ενημέρωση των ψηφοφόρων για τις θέσεις των κομμάτων.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το NEWS 247 ανοίγει την επικοινωνία, έχοντας απευθύνει πρόσκληση προς όλα τα κόμματα, να συμμετάσχουν σε live συνέντευξη, όπου θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων του μέσου και αναγνωστών.

Στο πλαίσιο των Video Live Chat, τη Δευτέρα βρέθηκε στο στούντιο του NEWS 247, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Για τα θετικά και τα αρνητικά του αιτήματος της Ισπανίας για την Ελλάδα αναφέρθηκε ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Επισημαίνοντας πως η εξέλιξη του Σαββατοκύριακου είναι η Ισπανία, επισήμανε ότι για την Ελλάδα υπάρχει η θετική αλλά και η αρνητική πλευρά.

“Για την Ελλάδα το θετικό είναι ότι στηρίζεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα και έτσι μπορούμε να ξαναδούμε κάποια πράγματα στη διαπραγμάτευση.

Το αρνητικό είναι ότι δημιουργείται ένα ακόμα ανάχωμα για την περίπτωση που κάτι πάει στραβά για την Ελλάδα”, υπογράμμισε.

Αναφέροντας πως το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι συστημικό, σημείωσε πως  υπήρχε μεγάλος κίνδυνος για όλη την Ευρώπη λόγω Ισπανίας.

“Υπάρχει Μνημόνιο για την Ισπανία, αλλά η χώρα πήρε χρήματα μόνο για τις τράπεζες. Σε αντίθεση με την Ιρλανδία, η Ισπανία δεν εγγυήθηκε πλήρως τις καταθέσεις. Η Ισπανία περιόρισε το πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα. Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα; Η Ευρώπη με αυτή την κίνηση προσπαθεί να ισορροπήσει την κατάσταση.

Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις και η ενέργεια αυτή με την Ισπανία προσπαθεί να περιορίσει αυτές τις συνέπειες σε περίπτωση ενός τέτοιου ενδεχομένου”, τόνισε.

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, επισήμανε ότι μπορεί να μην δίνει χρήματα, αλλά θα τσεκάρει το κατά πόσο η χώρα υλοποιεί αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί.

“Εντελώς διαφορετικό το τωρινό περιβάλλον μετά και από την εκλογή του Ολάντ. Το 2010 έλεγαν ότι το πρόβλημα είναι ελληνικό. Τώρα καταλαβαίνουν και οι Ευρωπαίοι ότι είναι συστημικό.

Σε κάθε τρίμηνο αλλάζουν και βελτιώνονται κάποια πράγματα. Απλώς, όποιος είναι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λέει. Η χώρα από το 2010 είχε την απόλυτη αναξιοπιστία, ένα γραμμάτιο που αν δεν πλήρωνε θα χρεοκοπούσε και με βάση αυτό διαπραγματευτήκαμε”, σημείωσε.

Είναι προφανές ότι έγιναν λάθη. Το γεγονός ότι υπερασπίζομαι τις πολιτικές ως υπουργός Οικονομικών, δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν λάθη. Για παράδειγμα αν ξέραμε ότι το έλλειμμα θα ήταν 16% θα κινούμασταν διαφορετικά. Η διαφορά από το 12,5% στο 16% φάνηκε όταν μας έκλεισαν την πόρτα οι αγορές.

Θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει κάτι διαφορετικό. Θα ήθελα να είχαμε πάει πιο γρήγορα σε κάποιες συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών. Η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα δεν είχε αντιληφθεί πόσο έπρεπε να αλλάξουν τα πράγματα”, επισήμανε.

“Λάθη γίνονταν και από την τρόικα. Σε μια σειρά από στοιχεία πέσαμε όλοι έξω. Να πάρουμε για παράδειγμα την ύφεση. Εκεί που ξεφύγαμε στις προβλέψεις μας ήταν η ύφεση στο 2011 επειδή γύρισε ανάποδα όλο το διεθνές περιβάλλον”, σημείωσε, τονίζοντας ότι για τον ίδιο προσωπικά ήταν λάθος το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Η ανάπτυξη, όπως σημείωσε, θα προχωρήσει όταν θα αρχίσουν να γίνονται επενδύσεις. “Δεν πατάς ένα κουμπί και έχεις ανάπτυξη”, προσέθεσε.

“Είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν προσαρμογές. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να κάνουμε αυτά τα οποία έχουμε δεσμευτεί. Είναι άλλο να πεις ότι απορρίπτω τα Μνημόνιο. Η Ευρώπη είναι έτοιμη και ώριμη ώστε να ξαναδεί κάποια πράγματα.

Δεν είναι έτοιμη να αποδεχτεί ότι δεν θέλουμε να κάνουμε κάποια πράγματα. Έχω ακούσει από τον ΣΥΡΙΖΑ απίστευτα πράγματα”, σημείωσε.

“Ακόμα και αν ξεχάσεις το θέμα της μονομερούς καταγγελίας, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για υποχρεωτικό δανεισμό από τους πολίτες είναι προοδευτική;”, διερωτήθηκε. “Δεν ξέρω τι έχουν στο μυαλό τους”, συμπλήρωσε.

“Να τους πάνε στη δικαιοσύνη και να τους δεσμεύσουν την περιουσία”, ανέφερε ερωτηθείς τι πρέπει να κάνει η χώρα για τους πολιτικούς που κατασπατάλησαν δημόσιο χρήμα, εξυπηρετώντας συμφέροντα τρίτων.

“Ο κ. Τσοχατζόπουλος βρέθηκε στη φυλακή εξαιτίας ενός νόμου που φέραμε εμείς, δεν έγινε τυχαία αυτή η ιστορία. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ανοίξουμε όλα τα κιτάπια και να δούμε τι είχαν όλοι οι πολιτικοί και με τι βρίσκονται σήμερα”, συμπλήρωσε.

Δεν βρέθηκε ούτε ένας να φέρει στοιχεία για να αποδείξει ότι φουσκώσαμε το έλλειμμα, σχολίασε ερωτηθείς για τις κατηγορίες περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος. “Γιατί ένας υπουργός Οικονομικών να πρέπει να δείξει ένα έλλειμμα ακόμα παραπάνω; Λες και είμαστε μαζοχιστές, λες και εμείς θέλαμε δυο χρόνια μετά να καταρρεύσουμε”, τόνισε.

“Εγώ αναρωτιέμαι γιατί ο κύριος Καμμένος να κυκλοφορεί ελεύθερος”, σχολίασε για τη δήλωση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων ότι θα έπρεπε να συλληφθεί, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να λέει ψέμματα στους Έλληνες πολίτες.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές δουλειές που οι Έλληνες δεν θέλουν να κάνουν. “Αυτό είναι κάτι διαφορετικό από τη λαθρομετανάστευση. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε”, συμπλήρωσε.

Το ποσοστό της ανεργίας, σημείωσε, είναι αδιανόητο. “Μειώνεις την ανεργία με επενδύσεις και στηρίζοντας τον άνεργο με μια σειρά από πολιτικές. Το θέμα της ανεργίας είναι το πιο ευαίσθητο και το πιο δύσκολο γιατί δεν μπορείς να τη λύσεις άμεσα. Πρέπει να βρεις τι θα πεις σε έναν νέο άνθρωπο γιατί δεν μπορείς να του προσάψεις τίποτα. Δεν έχουμε πολλά πράγματα σε έναν νέο άνθρωπο.

Αναφορικά με την επίθεση Κασιδιάρη σε Κανέλλη και Δούρου επισήμανε πως δεν υπάρχει τίποτα πιο δυσάρεστο από το να βλέπεις βία στον αέρα από έναν εκπρόσωπο ενός κόμματος.

“Έχω ακούσει τον Μιχαλολιάκο να λέει ότι ο Χίτλερ θα κριθεί. Η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστικό κόμμα που προσβάλει τη δημοκρατία”, υπογράμμισε.

“Φτάνει πια με την υποκρισία. Η βία είναι απόρροια αυτού που αφήσαμε να γίνονται τα τελευταία χρόνια. Τα γιαούρτια, οι αποδοκιμασίες, οι κρεμάλες ενέτειναν το κλίμα. Είναι το ίδιο πράγμα σε διαφορετικές εκφάνσεις του.

Δεν μπορεί κανείς να αισθάνεται χαιρέκακα για έναν πολιτικό που γιαουρτώνεται. Δεν είναι δυνατόν να μπορούν εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής να κάνουν εκδηλώσεις στον δρόμο και να μην μπορούν από άλλα κόμματα γιατί πηγαίνουν μέλη τους και τους αποδοκιμάζουν”, τόνισε.

Επισήμανε πως το ΠΑΣΟΚ υπέστη μια συντριπτική ήττα γιατί “πήραμε επάνω μας τις εξαιρετικά επώδυνες αποφάσεις για τον Έλληνα πολίτη”.

“Μπροστά στις νέες εκλογές, είναι πολύ ρευστό το κλίμα για να μπορέσω να αποδεχτώ ένα συγκεκριμένο ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ. Η εποχή των αυτοδυναμιών τελείωσε. Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση μετά την 17η Ιουνίου”, σημείωσε.

Αναφορικά με την επίμαχη φράση του Θεόδωρου Πάγκαλου “μαζί τα φάγαμε”, σημείωσε πως έχει παρεξηγηθεί πάρα πολύ.

“Το πολιτικό σύστημα έχει ένα βουνό από ευθύνες. Ο πολίτης, σε μια πλειοψηφία, έχει συμμετάσχει στο πελατειακό σύστημα. Το φακελάκι και η φοροδιαφυγή θέλουν δύο. Αυτή η ρήση έχει έναν πυρήνα αλήθειας”, υπογράμμισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα