Καινοτόμες θεραπείες: Φάρμακα που βελτιώνουν και σώζουν ζωές – Οι ανθρώπινες ιστορίες

Συγκινούν οι ανθρώπινες ιστορίες με άτομα που κατάφεραν να αντιμετωπίσουν ή να θεραπευτούν από σοβαρές παθήσεις με τις καινοτόμες θεραπείες. Πώς οι εξελίξεις στον φαρμακευτικό τομέα τους βοήθησαν. Τι θα δούμε στο μέλλον.
- 22 Δεκεμβρίου 2022 14:14
Οι εξελίξεις στη βιοτεχνολογία και τη φαρμακευτική, έχουν ανοίξει τον δρόμο για να περάσουμε από την παραδοσιακή ιατρική θεραπεία και το «χάπι», σε νεότερες δραστικές ουσίες που αντιμετωπίζουν και σε πολλές περιπτώσεις θεραπεύουν ασθένειες, οι οποίες μέχρι σήμερα θεωρούνταν ανίατες.
Τα τελευταία 40 χρόνια η έρευνα της φαρμακοβιομηχανίας έχει κάνει άλματα, σώζοντας εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο. Και το μέλλον φαίνεται αρκετά πιο αισιόδοξο, με τη δημιουργία των προσωπικών φαρμάκων για τον κάθε ασθενή, ανάλογα με το γονιδιακό του προφίλ.
Σύντομα έρχονται από το μέλλον περισσότερες γονιδιακές θεραπείες, φάρμακα σωματικών κυττάρων, προϊόντα μηχανικής ιστών και γενικότερα θεραπευτικές κατηγορίες που θα στοχεύουν την αιτία των νοσημάτων σε μοριακό ή σε επίπεδο κυττάρων.
Το θέμα της πρόσβασης στις καινοτόμες θεραπείες απασχολεί σημαντικά όχι μόνο τους ασθενείς, αλλά τους ανθρώπους που παρέχουν αυτή την καινοτομία, δηλαδή τις εταιρείες φαρμάκων και τεχνολογίας.
Όπως εξήγησε στο πρόσφατο συνέδριο της Εθνικής Σχολής Δημόσια Υγείας ο Κώστας Αθανασάκης, επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας του τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, οι προκλήσεις στην πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία συνεχίζονται, παρόλα τα θετικά βήματα που έχουν γίνει.
Άλματα στην υγεία τα τελευταία 40 χρόνια
Πολλές κατηγορίες νοσημάτων, οι οποίες δεν αντιμετωπίζονταν με τα απλά, χημικά φάρμακα, έχουν εξελιχθεί μέσω της παγκόσμιας φαρμακευτικής έρευνας τα τελευταία 40 χρόνια.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ατόμων που πάσχουν από πνευμονική υπέρταση, οι οποίοι είχαν, κατά μέσο όρο, προσδόκιμο επιβίωσης πέντε χρόνια. Σήμερα, χάρη στις καινοτόμες θεραπείες, αυξάνεται σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης και τους επιτρέπει να χαρούν τις προσωπικές και επαγγελματικές τους στιγμές.
Στον τομέα των λοιμωδών νοσημάτων, πριν από μερικά χρόνια, το HIV/AIDS στοίχιζε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Όμως με τα νέα, καινοτόμα φάρμακα, τα άτομα με HIV ζουν πλέον μία φυσιολογική ζωή και επιπλέον και αν είναι τυπικά με τη θεραπεία τους, δεν μεταδίδουν τον ιό.
Ένας ασθενής που θα διαγνωστεί, ειδικά σε πρώιμο στάδιο, με καρκίνο, γνωρίζει ήδη ότι έχει πολλές θεραπευτικές επιλογές και ότι έχει πολλές πιθανότητες, παρά την ταλαιπωρία, να ζήσει φυσιολογικά μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Οι επαναστατικές και καινοτόμες θεραπείες για τον καρκίνο έχουν αλλάξει δραστικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη νόσο οι γιατροί.
Ένας ασθενής που θα διαγνωστεί, ειδικά σε πρώιμο στάδιο, με καρκίνο, γνωρίζει ήδη ότι έχει πολλές θεραπευτικές επιλογές και ότι έχει πολλές πιθανότητες, παρά την ταλαιπωρία, να ζήσει φυσιολογικά μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Οι επαναστατικές και καινοτόμες θεραπείες για τον καρκίνο έχουν αλλάξει δραστικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη νόσο οι γιατροί.
Η συμβολή του ΣΦΕΕ
Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) έχει πρωτεύοντα ρόλο σε όλες αυτές τις εξελίξεις, υποστηρίζοντας στα 40 χρόνια της λειτουργίας του φαρμακευτικές εταιρίες και ασθενείς.
Ο σεβασμός στον άνθρωπο, ο προσανατολισμός στις πραγματικές ανάγκες του κάθε ενός ασθενούς, η έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση και η πρόσβαση χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις στις πιο νέες και καινοτόμες θεραπείες ανήκουν από το 1982 που ιδρύθηκε στους πρωταρχικούς στόχους και αποτελούν τη βάση της ηθικής της ύπαρξής του.
Σήμερα ο ΣΦΕΕ και οι φαρμακευτικές εταιρίες που τον απαρτίζουν βλέπουν ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον όπου οι καινοτόμες θεραπείες θα έχουν εξελιχθεί ακόμη περισσότερο, σε πεδία που ίσως δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε σήμερα, συνεχίζοντας να σώζουν τη ζωή και να αλλάζουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων που θα έχουν απρόσκοπτη και άμεση πρόσβαση σε αυτές.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις